Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nenobīties no plašuma

No visām daudzajām IT nozares profesijām projektu vadītāji ir piektie pieprasītākie pasaulē, taču viņi nāk no visdažādākajām jomām. Tev nav jābūt cilvēkam ar IT izglītību, lai strādātu ar IT projektiem, apstiprina arī Kristīne Laure no uzņēmuma Accenture.

"Projektu vadība ir universāla – ja saproti tās principus, nav svarīgi, vai tu strādā IT, būvniecībā, labdarībā vai citur. Ja, sākot strādāt IT kompānijā, tev nav tehnisko IT zināšanu, pēc pusgada darba tu tās nepieciešamajā apjomā jau būsi ieguvis," viņa skaidro un piebilst, ka savukārt IT izstrādātājiem (programmētājiem u. c.) ļoti noder pamatiemaņas projektu vadībā – jo, galu galā, Accenture strādā un naudu pelna tieši projektu režīmā, kas darbiniekiem nozīmē mazliet citu darba ritmu nekā ikdienišķo. Strādāt IT projektos var ļoti dažādi profesionāļi – piemēram, arī grāmatveži, finansisti, ekonomisti, biznesa analītiķi, uzņēmējdarbību studējušie utt. Galvenais, lai cilvēkam ir datorprasmes, loģiskā domāšana, sapratne par matemātiku un to, kā menedžēt lietas, māka komunicēt, strādāt komandā, atbildība, proaktivitāte, protams, arī angļu valoda. "Visu pārējo iemācīsim. Accenture strādā pēc savām standartizētām metodēm un procesiem, pamatojoties uz pasaules labās prakses piemēriem," atklāj Kristīne. 

 

Nav necili rūķīši
Accenture strādā ar starptautiskiem klientiem un projektiem, tāpēc projektu vadības procesi un lomas te ir skaidri nodefinēti. Projektu vadība un projektu uzraudzība/kontrole ir nošķirta atsevišķās uzņēmuma nodaļās: PPSM (Program, Project and Service Management) ir tiešie projektu vadītāji, savukārt PCS (Project Control Services) – uzraudzītāji. PCS nodaļa savukārt dalās biznesa analītiķos un projektu vadības asistentos, kuri slēpjas zem saīsinājuma PMO (Project Management Office). 

Arī Kristīne Accenture strādā kā projektu vadības asistente. Viņa stāsta, ka ikviens uzņēmuma īstenotais IT projekts ir ļoti apjomīgs, tam jāsasniedz noteikti mērķi attiecībā gan uz klientu, gan uz pašu kompāniju, un viens pats projekta vadītājs nespēj tikt galā ar visām tehniskajām lietām, kas katrā projektā jāpaveic – atskaitēm, rēķiniem, dokumentu sagatavošanu, gādāšanu par to, lai visiem iesaistītajiem darbiniekiem ir piekļuve nepieciešamajiem resursiem utt. Tāpēc ar to visu nodarbojas atbalsta PMO komanda, kamēr projektu vadītājs pieņem lēmumus, komunicē ar klientu un izstrādātājiem u. tml. 

Lai arī latviski viņus sauc par asistentiem, PMO darbiniekus gan galīgi nevar uzskatīt par neciliem rūķīšiem, kas projektā tikai izdara visu melno darbu. "Attiecības tādā veselīgā projektā patiesībā ir visai līdzvērtīgas. Tas ir komandas darbs," saka Kristīne un skaidro, ka projekta administratīvās aktivitātes, kuru nodrošināšana ir asistentu ziņā, var variēties no pavisam nelieliem un vienkāršiem uzdevumiem līdz sarežģītiem darbiem (piemēram, simtu tūkstošu eiro vērtu līgumu sagatavošana) vai pat konsultāciju sniegšanai kolēģiem – novērtējot projektā notiekošos procesus un iesakot efektīvākus to īstenošanas ceļus. Tas, ko asistents dara, atkarīgs gan no konkrētā projekta, gan no viņa paša pieredzes un kompetenču līmeņa, gan no tā, kāds ir attiecīgā projekta vadītājs – cik daudz deleģē darāmo u. tml. Asistents var strādāt vai nu vienā noteiktā projektā, veicot daudzpusīgākas funkcijas, vai arī vairākos vienlaicīgi, visos darot kaut ko vienu. Modeļi, kā norit projektu vadītāja un asistentu sadarbība, mēdz būt ļoti dažādi, turklāt šī sadarbība Accenture Latvijas filiāles gadījumā parasti ir starptautiska, jo uzņēmums strādā tikai ar ārzemju klientiem un IT projektu komandas sastāv no darbiniekiem dažādās valstīs. 

 

Gribēja izaicinājumus
Daudziem IT projektu vadības asistentiem ir nopietnas prasmes un izglītība projektu vadībā, un Kristīne nav izņēmums – viņa šajā jomā ieguvusi maģistra grādu LU. IT industrijā un Accenture viņa gan nonāca tikai pirms 2,5 gadiem, pievienojoties kompānijai caur apmācībām tās būtkampā. "Man gribējās strādāt atpazīstamākā, prestižākā uzņēmumā, bet galvenokārt gribējās vairāk izaicinājumu, vairāk pielietot profesionālās prasmes," saka Kristīne, kura iepriekš strādājusi mārketingā un sabiedriskajās attiecībās, kas arī ir ar projektiem saistītas jomas, taču tur tie ir daudzkārt mazāki un vienkāršāki. "Ja projekta tāme ir 3000–4000 eiro, tai izsekot ir ļoti viegli. Bet, ja tāme ir pieci miljoni – tas ir pavisam kas cits," Kristīne raksturo un piebilst, ka viņu vilināja arī izaugsmes iespējas, kādas lielā, starptautiskā uzņēmumā ir stipri vien plašākas nekā nelielā un lokālā. 

Mums vienmēr vajag jaunus darbiniekus, pieprasījums pēc IT jomas profesionāļiem ir viens no augstākajiem pasaulē

Pēc būtkampa un prakses Kristīne Accenture drīz tika pieņemta pastāvīgā darbā. Ja vien neesi atnācis kā pieredzējis projektu vadītājs no cita IT uzņēmuma vai neesi sācis, piemēram, kā programmētājs, tieši darbs PMO ir tas ceļš, kā IT kompānijā pakāpeniski izaugt līdz projektu vadībai. "Man sākumā likās, ka mans maģistra grāds projektu vadīšanā ir kaut kas liels un es visu zinu un varu. Varbūt mazākos uzņēmumos ar mazāka izmēra projektiem tā arī ir. Bet, kad nonāc Accenture vidē un redzi, ka šeit projektu vadītāji ir cilvēki, kas par tādiem strādā jau 20–30 gadu, tad saproti, ka tev vēl ļoti daudz kā jāmācās. Un tu mācies strādājot, pamazām uzņemoties lielāku atbildību, sarežģītākus uzdevumus. Ir interesanti, un ir, ko darīt," Kristīne saka. 

Milzīgā IT kompānijā darbiniekiem ir milzīgas karjeras iespējas, un var strādāt ar ļoti pieredzējušiem vadītājiem arī citās valstīs, kuri ne brīdi uz tevi neskatās "no augšas", bet cenšas tev palīdzēt augt un attīstīties, Kristīne stāsta. Turklāt attīstības variantu ir daudz, katrs var atrast jomu, kas viņam interesē un padodas, vai pat pilnībā mainīt profilu. Uzņēmuma vidē, viņasprāt, vajadzīgās kompetences ātri "pielīp", pat ja iepriekš nav bijušas spožas. Tiesa, Kristīne ievērojusi, ka daudzi, dzirdot par šiem plašajiem IT jomas apvāršņiem, sabīstas: es jau to nevarēšu, tur tiek tikai paši labākie… "Mēs augstskolās stāstām studentiem par projektu vadību Accenture. Tu sagaidi, ka viņi saprot, ka projektu vadības procesi jau visur ir un paliek vienādi, bet acīs redzi, ka viņiem tas viss tomēr liekas kaut kas tik tāls… Nezinu, vai tas ir latviešu kautrīgums, piezemētība, bet tā gadās bieži," Kristīne spriež. Tajā pašā laikā Accenture rīkotajiem IT projektu vadības asistentu būtkampiem piesakās vairāk interesentu nekā uz citām apmācībām. "Un mums vienmēr vajag jaunus darbiniekus, pieprasījums pēc IT jomas profesionāļiem ir viens no augstākajiem pasaulē."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses