Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

AT par pērn iegādātajām Conexus akcijām samaksājis 57,4 miljonus

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS Augstsprieguma tīkls (AST) par pagājušajā gadā iegādātajiem 34,36% Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijām samaksājis 57,394 miljonus eiro, aģentūrai LETA apstiprināja AST valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

Tiesa, viņš atsevišķi neatklāja konkrētu summu, par cik iegādātas akcijas no SIA Itera Latvija, kam iepriekš piederēja 16,05% Conexus akciju, un Vācijas enerģētikas koncerna Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper), kam piederēja 18,31% Conexus akciju.

Boks norādīja, ka akciju iegādei AST veicis aizņēmumu Valsts kasē.

"Conexus akciju iegāde ir ekonomiski izdevīgs darījums un nekādā ziņā neietekmēs elektroenerģijas pārvades tarifus. Akciju iegādei AST veica aizņēmumu Valsts kasē. Paredzams, ka šogad valsts veiks ieguldījumu AST pamatkapitālā šīs summas apmērā, tādējādi sedzot aizdevumu. AST pamatkapitāla palielināšana ir plānota valsts 2018. gada budžetā. Aizdevumu procentus paredzēts segt no Conexus saņemtajām dividendēm," skaidroja Boks.

Būtiskākie mērķi, iegādājoties Conexus akcijas, ir reģionāla dabasgāzes tirgus veidošana, tālāka Latvijas enerģijas tirgu integrācija Eiropas Savienībā un Latvijas energoapgādes drošuma un konkurētspējas uzlabošana, uzsvēra Boks.

Viņš arī atzīmēja, ka tāds modelis, kad elektroenerģijas pārvades sistēmas operators ir saistīts ar dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru, ir vērojams arī pārējās Baltijas valstīs. "Igaunijā valstij piederošais uzņēmums Elering pilda gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes pārvades sistēmas operatora funkcijas. Savukārt Lietuvā gan elektropārvades sistēmas operatoru Litgrid, gan dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru Amber Grid pārvalda valstij piederoša kapitālsabiedrība EPSO-G," teica Boks.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām Conexus bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar Latvijas gāzes īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru Marguerite Fund. Tādējādi līdz 2017. gada beigām Conexus akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā Gazprom, Itera Latvija un Uniper.

Pērn 15. decembrī tika panākta vienošanās ar Uniper par tai piederošā 18,31% Conexus Baltic Grid akciju iegādi, bet 27. decembrī noslēgts līgums par Itera Latvija piederošo akciju iegādi. Savukārt par Gazprom akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to Gazprom pieder 34,1% Conexus Baltic Grid akciju, kamēr 29,06% pieder Marguerite Gas, 34,36% - AST, bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie Conexus akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1. janvāra zaudēs balsstiesības šajā uzņēmumā.

Tāpat ziņots, ka AST peļņa, pēc provizoriskiem datiem, pērn samazinājās par 9,4% un bija 319 252 eiro, bet kompānijas apgrozījums pieauga par 36,3% - līdz 159,186 miljoniem eiro.

AST ir neatkarīgs elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, un nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam. Uzņēmums veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi.

Top komentāri

Konektikuts
K
Tad jau Jurčikam būs nauda ar ko balstīt "hokeja biznesu", jo valstij to pārdot neizdevās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses