Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jāskatās saprātīgāk

Finanšu ministrijas iesniegtais likumprojekts, kas paredzēja no 2024. gada visiem iedzīvotājiem obligātu ikgadēju ienākumu deklarēšanu, oktobrī tika veiksmīgi atsaukts. Taču tas izgaismoja virkni neskaidrību, kas pastāv attiecībā uz savstarpējiem norēķiniem starp privātpersonām.

Likumprojekts bija paredzējis, ka par ienākumu neuzskata līdzekļus, kurus maksātājs saņem no personas, ar kuru ir laulībā vai ar kuru ir radniecība līdz trešajai pakāpei. 

Aiz šīs robežas paliek pāri, kuri nav reģistrējuši laulību, laulātā bērni no iepriekšējām attiecībām, vīra, sievas vecāki un citi radinieki. Turklāt ir dažādi attiecību modeļi – pāri, kuriem nav kopīgu bērnu, bet ir kopīga dzīvesvieta un mājsaimniecība. Pāri ar kopīgiem bērniem, bet kuri nav reģistrējuši savu laulību. Pāri, kuriem katram ir savi bērni no iepriekšējām attiecībām, kuriem ir arī kopīgi bērni un ir vai nav noslēgta laulība. Katra no minētajām personām likuma izpratnē ir nodokļu maksātājs, tostarp arī nepilngadīgie bērni. Iedomāsimies, ka mums visi ikdienas norēķini, maksājumi, rēķini, ceļojumi būtu jāšķiro savstarpējos ienākumos un jānodala, vai tā ir dāvana. Turklāt – vai tā ir apliekama vai neapliekama. Neapliekama deklarējama vai nedeklarējama. Tas radītu lielu haosu.

Turklāt ir vēl viens aspekts. Nav pārliecības, ka visi nodokļu maksātāji tiešām ir elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotāji, līdz kuriem nonāktu informācija par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sagatavoto deklarāciju. Tas ir ļoti būtisks aspekts, un tam var būt dramatiskas sekas, ja nodokļu maksātājs nav aktīvs EDS lietotājs, nemācēs lietot šo sistēmu vai nepratīs iesniegt VID ieskatā pietiekamus pierādījumus.

Likumprojekta anotācijā ir iekļauta prognoze, ka gada ienākumu deklarāciju iesniedzēju skaits pieaugtu – tiktu sagatavotas aptuveni par 400 000 fizisko personu deklarāciju vairāk. Jāņem vērā, ka ne visiem var būt reģistrēta elektroniskā adrese portālā Latvija.lv, kas ļautu saņemt informāciju, ka VID ir sagatavojis gada ienākumu deklarāciju. Situācijas, ka veidojas uzrēķins cilvēku nezināšanas dēļ, vajadzētu novērst. Turklāt, balstoties uz prognozēto deklarāciju pieaugumu, var droši apgalvot, ka VID katru deklarāciju nevarēs izskatīt, lai novērstu radušās kļūdas vai konstatētu nepilnības. 

Rodas jautājums – ko Finanšu ministrija vēlējās panākt ar šo likumprojektu? Nenoliedzami ekonomikas pelēkā zona eksistē, un labi, ka tiek strādāts pie risinājuma tās mazināšanai, bet uz situāciju būtu jāskatās mazliet saprātīgāk. Lai, piemēram, tiem cilvēkiem, kas nav laulāti, bet dzīvo kopā, būtu skaidri saprotams, vai 2024. gadā savstarpēji dāvinātie ceļojumi, vērtslietas, gleznas un savstarpēji veiktie norēķini būs jādeklarē un, iespējams, jāsamaksā nodoklis vai ne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses