Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kritēriji darba izvēlei

Darba samaksa, lai arī ne mazsvarīgs, tomēr nav galvenais faktors, kāpēc cilvēki mūsdienās izvēlas (vai neizvēlas) konkrēto darbavietu.

Mūsdienās darbinieki meklē interesantu, dinamisku darba saturu, elastīgu un viņu vajadzībām pielāgotu darba formu, kā arī pašrealizācijas iespējas. Cilvēki vēlas strādāt ilgtspējīgos uzņēmumos ar labu reputāciju, kuros katrs darbinieks ir vērtība. Vai prasīts par daudz? Nē, jo tikai apmierināts un lojāls darbinieks būs ieinteresēts uzņēmuma izaugsmē un peļņas palielināšanā. 

Pērn uzņēmums Codex piedalījās kompānijas Kantar pētījumā par to, ko darba ņēmējs sagaida no darba devēja. Kāpēc viena darbavieta šķiet saistošāka par otru? Kādi faktori ir izvēles pamatā? Pētījums izkristalizēja vairākus kritērijus, kurus ņemam par pamatu, domājot par savu personālvadības politiku.

Viens no kritērijiem, protams, ir alga. Tā neizvirzās kā prioritāte, taču ir svarīga, jo nauda palīdz realizēt visu to, kas katram ir svarīgs ārpus darba dzīves. Darba ņēmējiem svarīga ir arī uzņēmuma stabilitāte, reputācija, piedāvātās izaugsmes iespējas un darba devēja rūpes par darbiniekiem. Piemēram, patlaban iepazīšanās sarunās (tā es devēju darba intervijas, jo tās ir pārtapušas par sarunām – tajās vienlīdz daudz jautājumu uzdod gan darba devējs, gan darba meklētājs) atkal arvien biežāk izskan jautājums par veselības apdrošināšanas polisēm. Darbiniekam ir būtiski, lai veselības apdrošināšanas polise viņam tiktu nodrošināta. 

Vēl viens būtisks kritērijs ir tas, lai darbs būtu interesants. Cilvēki vairs nav gatavi izniekot savu laiku, pildot neinteresantus, vienmuļus darba pienākumus. Interesantu darbu vēlas ne tikai jaunā paaudze, bet visu paaudžu darbinieki. 

Vēl viens svarīgs kritērijs ir emocionālo vajadzību apmierināšana. Pirmkārt, ir vajadzība sevi apliecināt, būt novērtētam savas jomas ekspertam. Otrkārt, ir vajadzība sajust piederību uzņēmumam, vienlaikus saglabājot iespēju strādāt attālināti. Tas ir izaicinājums darba devējam – nodrošināt, no vienas puses, piederību uzņēmumam, no otras puses, elastīgu darba formātu. Mēs patlaban saviem darbiniekiem piedāvājam miksētu darba formātu – iespēju strādāt gan klātienē, gan attālināti.

Mums ir piecas projektu komandas, un katras komandas vadītājs, aprunājoties ar saviem darbiniekiem, nosaka proporcijas: cik bieži viņi ierodas birojā un cik daudz laika strādā attālināti. Mums ir komanda, kas tiekas klātienē vairākas reizes nedēļā, bet ir arī tāda komanda, kas klātienē vispār tiekas ārkārtīgi reti. Ja katras konkrētās komandas rezultāti ir labi, uzņēmuma vadībai nav nekādas vajadzības komandas dalībnieku izvēlētos noteikumus regulēt. Mēs allaž uzsveram: birojs ir atvērts, bet izvēli – strādāt klātienē vai attālināti – izdara paši darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses