Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz neierobežotas iespējas tam, kā uzlabot klientu servisu.

Neapšaubāmi MI, kas ietver čata robotus, virtuālos palīgus un ar MI darbināmas atbalsta sistēmas, būs lielisks risinājums tajās klientu apkalpošanas jomās, kurās raksturīgs darbinieku trūkums, izdegšana un neefektivitāte. MI varēs ne tikai novērst šīs problēmas, bet arī nodrošināt labāku apkalpošanas pieredzi klientiem. Turklāt MI būs nozīmīgs palīgs klientu tipveida ikdienas pieprasījumos, piemēram, pasūtījuma izsekošanā un bilances pārbaudīšanā. 

Neskatoties uz iepriekš minētajiem piemēriem, es pievienojos daudzu ekspertu uzskatam, ka MI nevis aizstās klientu apkalpošanas personālu, bet gan to papildinās un automatizēs vairākus darba procesus. 

Vienlaikus uzņēmumi, kas vēlas balstīties uz cilvēciskām attiecībām, neizbēgami saskarsies ar vairākiem izaicinājumiem. Minēšu, manuprāt, būtiskākos no tiem. 

Vispirms, es vēlos uzsvērt darbinieku cilvēcisko iemaņu attīstību, kas sākotnēji var šķist neierasts uzdevums, taču, ja vēlamies, lai darbinieki intuitīvi ievēro cilvēces zelta likumu "Izturies pret otru tā, kā tu vēlētos, lai izturas pret tevi", tad ar apmācību un atgriezeniskās saiknes palīdzību vēl neatlaidīgāk ir jāveido kultūra, kuras fokuss ir cilvēciskās prasmes. Vēl būtisks izaicinājums ir uzņēmuma standarta procesu "cilvēciskošana", tas nozīmē būt kritiskākiem pret vēsturiski izveidotiem birokrātiskiem procesiem.

Kā vēl vienu svarīgu izaicinājumu redzu mērījumos balstītu ideju pārvēršanu rīcībā. MI rīki paver gandrīz vai neierobežotas iespējas iegūt precīzus secinājumus par klientu vēlmēm, mūsu pakalpojumu atbilstību tām un darbinieku spējām tās piepildīt. Izaicinājums ir izveidot nepārtrauktu ikdienas procesu, kura ietvaros MI piedāvātie dati tiek definēti idejās, savukārt idejas tiek īstenotas dzīvē.

Jāuzsver, ka izaicinājums uzņēmumiem, kas vēlas balstīties uz cilvēciskām attiecībām, būs arī biznesa mērķu sasniegšana. MI laikmetā klientu apkalpošanai būs jāmācās atrast pareizo cilvēciskuma un tehnoloģiju līdzsvaru, kur MI efektivitāte un no lieka darba atbrīvotais cilvēka radošais intelekts papildina viens otru, radot pievienoto vērtību biznesam. Pastāv risks ļauties kārdinājumam un uzticēt lielu daļu klientu servisa MI, kas īstermiņā atnestu jūtamu finansiālo ietaupījumu. Tomēr ilgtermiņā tas var sagraut uzņēmuma un klienta cilvēcisko attiecību unikalitāti, kas ļauj uzņēmumam būt atšķirīgam no konkurentiem emocionālas uzticēšanās līmenī.

Noslēgumā jāsaka, ka MI ir no jauna definējis to, kā uzņēmumi apkalpo klientus, un parādījis, ka ir gan daudz ieguvumu uzņēmumiem un klientiem, gan arī izaicinājumu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses