Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaiziņu valstij īsti nevajag?

Diena šonedēļ vēstīja par birokrātiskajiem šķēršļiem, ar ko saskārusies Gaiziņkalna virsotnes īpašniece, jau ilgstoši pūloties nelielu zemes gabalu pašā kalna galā atdāvināt valstij. Te problēmas nodalīt virsotni no pārējās ģimenei piederošās zemes, te grūtības saskaņot piekļuvi tai, te atkal jautājums, vai tiešām pašam dāvinātājam ir jāuzņemas arī visas ar to saistītās izmaksas, un kur nu vēl visādas pilnvaras, iesniegumi, pieteikumi, apliecinājumi...

Saprotu, ka dažāda līmeņa ierēdņu pat gribētu pretimnākšanu ierobežo vispārējie normatīvi, taču, ja šādu – faktiski unikālu – situāciju neiesaistās risināt pie varas esošie politiķi, neizbēgami rodas iespaids, ka viņiem kā valsts pārstāvjiem ir pilnīgi vienalga, kam turpmāk piederēs valsts augstākā virsotne. Skumji, ja tā.

Dāvinājuma saņemšanā šobrīd valsti pārstāv Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Ministrs jau sen apliecinājis, ka šķēršļu nebūs, taču... tie ir. Un tas tikai liecina, ka ne jau birokrātijā ir problēma, bet gan politiskās gribas trūkumā. Ja tiešām ir problēmas ar vispārējiem normatīviem, kurš gan liedz pieņemt speciālo likumu vai Saeimas lēmumu, kā tas ne reizi vien darīts, nosakot īpašu vienreizēju kārtību dāvinājuma saņemšanas procedūrai un saistībām, ko valsts līdz ar to uzņemas? Saeima galu galā lēmusi arī par daudz nenozīmīgākiem jautājumiem par Latvijas ģeogrāfiski augstākā punkta piederību.

Šis gadījums ir ļoti uzskatāms piemērs tam, kā potenciāli izcila politiskā PR iespēja ar katru dienu aizvien vairāk var pārtapt tēmā, kas politiķiem nes vien soda punktus. Ja konkrētas zemes īpašniece ir stingri izlēmusi, ka Gaiziņa virsotnei uz mūžu mūžiem jābūt Latvijas valsts īpašumā, – un domāju, viņa par to ir pelnījusi visu Latvijas iedzīvotāju pateicību –, publikas uzmanība šī dāvinājuma saņemšanai būs pievērsta līdz pat valsts tiesību ierakstīšanai zemesgrāmatā un pat vēl ilgāk – līdz atkal būs izbūvēts skatu tornis, uzstādīta dāvinājumu apliecinoša zīme, izveidota tūrisma infrastruktūra u. tml. Un tieši no lēmumu pieņēmēju rīcības vai tās trūkuma būs atkarīgs tas, cik pozitīva vai kritiska un nosodoša būs sabiedrības attieksme.

Var jau saprast, ka nav īpašas motivācijas censties, jo Saeimas vēlēšanas vēl aiz kalniem... Bet! Vai tiešām ir jāgaida līdz priekšvēlēšanu laikam, lai pievērstu uzmanību šim jautājumam?! Vēl taču līdz simtgades svinībām būtu jāpaspēj šo teritoriju arī labiekārtot, un tur atkal priekšā būs gana daudz birokrātisku procedūru, kam arī jārezervē kāds laiciņš.

Top komentāri

nevaram
n
VARAM jau kādu laiku neko nevar, nebijāt pamanījuši?
TrollisJT
T
Vajag! Valstij vajag šādu "gaiziņu"! Jo vairāk notiks šādu "gaiziņu", jo ātrāk tauta sapratīs, ka nevar vēlēt Saeimas deputātus pēc glītākās frizūras principa. Likumus ražo Saeima, pārējā varza neko nedrīkst interpretēt. Pat, ja gribētu... .
reptilis-
r
Vai tad valsti latviešiem vēl vajag?...palēnām likvidēta ,ka neviens nepamanīja - ka viņas vairs nav.....,tad ,kāds tur Gaiziņš?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē