Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vienotā frontē pret... ziepju burbuļiem?

Brīžiem pārsteidz, cik raustāmi uz visām pusēm kļūst politiķi priekšvēlēšanu laikā. Kāds saceļ vētru ūdens glāzē, pajautā viņiem, ko nu tagad iesāks, un redzam, ka kāds jau skrien, glābšanas vestes meklēdams.

Nupat tam arī svaigs piemērs. Pirms pāris dienām kāds skandalozu pekstiņu ziņu portāls bija nopublicējis acīmredzami maldinošu tekstu par lielveikala sabrukšanu. Nu tā dzēsta, taču satura meklēšanas programmas ļauj internetā pārliecināties, par ko stāsts. Proti, tika vēstīts, ka "Juglas mikrorajonā pilnībā sabrucis tirdzniecības centrs Alffa, kā rezultātā cietuši vairāki cilvēki un simtiem cilvēku gājuši bojā". Ievērojāt acīmredzamās aplamības? Liekais "f" nosaukumā un cita atrašanās vieta jau uzreiz liek saprast, ka stāsts nav par to tirdzniecības centru, kas, pavirši lasot, pirmais ienāk prātā. Protams, tas ir neizdevies joks, ko, atceroties Zolitūdes traģēdiju, uztveram nevis ar smaidu, bet drīzāk sāpīgi, un tāda reakcija bija vērojama arī no to cilvēku puses, kas šo "ziņu" komentēja interneta saziņā.

Taču nepatīkamas garšas sajūtai seko arī visai mulsinoša pēcgarša. Kā ziņo aģentūra LETA, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pavēstījis, ka iekšlietu struktūras darīs visu, lai viltus ziņas publicētājus identificētu un aizturētu. Tikšot meklēti instrumenti, kā tikt galā ar šādām interneta vietnēm, it sevišķi, ja tās reģistrētas Latvijā. "Ja nepieciešams, būs jāveic starptautiskā sadarbība. Citreiz portāli tiek reģistrēti arī ārpus Latvijas. Jebkurā gadījumā tā ir prioritāte, un jāizveido pilnīgi skaidrs mehānisms, lai iedzīvotāji operatīvi var iegūt patiesu ziņu," ministra teikto citē ziņu aģentūra.

Nu pilnīgs vakars, aizveriet aizkarus! – gribas iesaukties. Tiešām iekšlietu struktūrām vairs nav lielākas, nopietnākas, akūtākas prioritātes, kā vien skriet apkarot visādas blēņas? Labi, ja portāls tiek uzturēts Latvijā, vēl varbūt ar administratīvām metodēm var kādu vismaz pabaidīt (katram skaidrs, ka juridiski te nav, kam piesieties, – šajā gadījumā stāsts pat ne par viltus ziņu, bet nepiedienīgu parodiju), taču, ja nu "visi gali" tālās ārzemēs? Iesim smīdināt pasauli, ka skrienam pakaļ parodijām, melnajiem jociņiem?

Manuprāt, politiķiem ir nevis jāauļo pakaļ katram gaisa burbulim, bet gan daudz vairāk jāfokusējas uz to, lai sabiedrībā uzlabotos medijpratība, lai cilvēki viegli atšķirtu parodiju no īstas ziņas. Kāpēc ministrs šoreiz iekrita muļķīgās lamatās? Jo pašiem trūkst medijpratības un arī domāšana "iestellēta" kaut kādos arhaiskos pirmsinterneta laikmeta rāmjos. Tādu pekstiņu rakstīšanai un publicēšanai vai nu atsevišķā portālā, vai sociālajos tīklos lielus resursus nevajag, autori var kaut vai Indijas pludmalēs gulšņāt un, kokteiļus sūcot, caur viedierīci «saklabināt» visu, kas ienāk prātā. Tiešām katram tādam pakaļ sūtīsim policijas ekspedīciju?

Protams, neaizstāvu sabiedrības maldinātājus. Nekādā gadījumā ne. Bet arī ciest nevaru muļķīgas reakcijas uz muļķībām. Ja kāds arī prasīja Kozlovskim, kā rīkosies, vai tiešām ministram bija grūti ieteikt jautājuma uzdevējiem pašiem uzlabot medijpratību, neuzķerties uz melnajiem jokiem un rekomendēt biežāk sekot policijas ziņojumiem? Pats tikai lielāku cieņu ar to izpelnītos

Top komentāri

Spārka
S
Kategoriski nepiekrītu. Ziņa izplatījās ne tikai FB ar share, bet pārstāstos, jautājumos, ne tikai internetā, bet mutvārdos, jau ar pareizo F. Tā ir panikas sēšana un par to jābūt atbildībai un sodam.
Orsons Velss
O
es arī reiz mēģināju pabiedēt pūli...
jenuufa
j
drošības struktūras atbild par drošību. arī par morālo. baigie jociņi, pelnīties ar kapu apgānīšanu! tad jau visus viltus stacijas spridzinātājus arī jāignorē?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē