Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar vilcienu pa Eiropu

Eiropas pieredzēšana man saistās ar Šveices un Vācijas sabiedrisko transportu, faktiski arī Itālijā viss ir labi, un Nicā, visā Francijas Rivjērā, bet ņemsim Vāciju, jo skats šajās brīvdienās pa vilciena logu varētu būt bijis arī no Latvijas – nokopti līdzeni rudens krāsas tīrumi, te lapu, te priežu, te jaukts mežs un, jo tālāk no Berlīnes, jo skaistākas mazāko pilsētu dzelzceļa stacijas.

Iespaidu par Vācijas sliežu ceļiem vieno skaidrs komplekts – glīti atjaunota vēsturiskā ēka un funkcionāli modernizēts viss, kas saistīts ar pašu satiksmi un cilvēku ērtībām.

Izbūvēti jauni peroni, skaidras norādes, ietilpīgas velonovietnes, autostāvvieta, glīti gluda un līdzena, bez jebkādiem fiziskiem šķēršļiem stacijas priekša un aizmugure, kas pasažieru plūsmu sadala pēc tālākās ceļošanas principa. Kāds tūdaļ iekāpj tramvajā, cits ņem pieslēgto riteni un minas uz mājām, cits kājām nokļūst kaut kur turpat centrā, vēl kāds aizbrauc uz nomaļāku ciemu ar auto. Visi ir ērti atbraukuši no lielpilsētas, un arī es – pirmo reizi uz pasākumu šajā pusē –, iepriekš īpaši negatavojusies, esmu nokļuvusi vienkārši un skaidri, biļeti telefonā nopērkot minūti pirms vilciena atiešanas, stāvot uz perona.

Ko no tā es būtu varējusi izdarīt Latvijā? Tikai ērti un ātri nopirkt biļeti savā telefonā. Viss pārējais – nu ļoti žēl, jo Liepājai, Daugavpilij vai Cēsīm un visiem pārējiem ir liegta iespēja tikt ērti un ātri sasniedzamiem vairākas reizes dienā no rīta līdz vakaram. Paldies par lidmašīnu, protams, bet uz Liepāju tiešām būtu ērtāk braukt ar vilcienu. Tāpat bēdīgi par skaistajām dzelzceļa stacijām – arhitektūras mantojumu, ko pamazām zaudējam.

Mans mazais izbrauciens bija saistīts ar jaunā Bauhaus muzeja atklāšanu Desavā. Par Bauhaus simtgadi nepacietīgākie jau paspējuši uzrakstīt, jo, tāpat kā Latvijas valsts, arī slavenā arhitektūras un dizaina skola – XX gadsimta noteicošā funkcionālās domāšanas ass – savas pastāvēšanas simtgades kampaņu sāka laikus. Tomēr tikai tagad varam vērtēt lielo darbu rezultātu. Ar restaurētām ēkām ir uzspodrinātas vēsturiskās adreses un papildinātas kolekcijas lielākajās Bauhaus atmiņu institūcijās Desavā, Veimārā un Berlīnē. Sagādāts tūkstošiem jaunu eksponātu, veikti jauni pētījumi, atrasti jauni vārdi un uzdoti jautājumi, uz kuriem atbildes sniedz arī jaunais Bauhaus muzejs Desavā, kur ekspozīcijas kuratori izvēlējušies akcentēt stāstu par skolas mācību procesu, studentiem un viņu mijiedarbību ar slavenajiem skolotājiem – Hannesu Meieru, Vasiliju Kandinski, Paulu Klē un citiem.

Jaunu muzeju šogad atvēra arī Veimārā, un tāds durvis drīz vērs Berlīnē. Desavas stāsta pievilcība ir fokuss uz jauniešiem, mācīšanos un to, kā mācīt inovāciju, avangardu, funkcionalitāti, taupību, saimniecisku ražošanu un visu citu, ko nevarēja iemācīt klasiskās mākslas akadēmijas. Svarīgi ir saprast, ka jaunu muzeju vai izstādi nevar atklāt, ja netiek papildināta kolekcija. Ar vēsturiskajām kolekcijām nekad nepietiek, jo ir vārdi un priekšmeti, ko tās līdz šim ignorējušas. 

Top komentāri

Edvīns
E
Es gribu braukt ar "Rail Baltica" no Rīgas uz Berlīni, kā to varēja pirms okupācijas.
JanisT
J
Latvijā pirmajā vietā ir otkati, nevis cilvēku ērtības! Un jebkurš, kurš tik pie siles rauš tieši tāpat kā visi iepriekšējie. Ja gribam dzīvot labi, jāmainās pašu domāšanai.
Krējums Saldais
K
"...jo skaistākas mazāko pilsētu dzelzceļa stacijas...". O, Jes! Man arī patīk pabraukāt pa maršrutu Rīga - Ērgļi vai uz Limbažiem, Aloju, Rūjienu, Ipiķiem.. Kāds rudenīgs dkaistums...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja