Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lustrācijai nē!

Cik mēs, kultūras cilvēki, cits par citu nezinām, bet vienalga satiekoties roku spiežam un jubilejās apsveicam?

Tuvojoties datumam, kad Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijai būtu jāiesniedz priekšlikumi, ko iesākt ar VDK ziņotāju kartotēku, ilgi sastingusī sabiedriskā doma sākusi velties kā sniega bumba – kas bija aktuāls pirms nedēļas, varbūt nebūs vairs šopēcpusdien. Ko paraus sev līdzi? Protams, kultūras darbiniekus. Viņi kā ideoloģiskās frontes cīnītāji tika īpaši uzmanīti padomju laikos un – inerces pēc – par visaizdomīgākajiem tiek uzlūkoti vēl šobaltdien.

Pateicoties pagājušajam gadam, esam uzzinājuši, ka ir arī cita tipa cilvēki – "hozjaistveņņiki", kuriem morālas vai reputācijas pretenzijas varam arī neizvirzīt – pirmkārt, tāpat neatbildēs, otrkārt, viņiem parasti ir kas vairāk sargājams par labo slavu un pliku sirdsapziņu. Lūk, jautājums sašaurinājies līdz – ko iesākt ar kartotēkā nonākušajiem kultūras darbiniekiem. Atgādināsim, ka viena no ilgstoši uzturētajām versijām bija lustrācija – iespēja bijušajiem VDK ziņotājiem atzīties kādai valsts institūcijai, kas viņu noslēpumu glabātu mūžīgi, bet nepieteikušos – publiskotu. Izskatās, ka šādam starpstāvoklim, pat nevaicājot, cik tas nāktu par labu taisnīgumam un sabiedrības gaidām, skaidru 'nē!" ir pateikusi nevis kāda balss vai domubiedru grupa, bet, sacīsim, notikumu gaita.

Kur jūs, ļaudis, ņemsiet iestādi, kuras spējai glabāt noslēpumus mūžīgi kāds ticētu? Vēsturnieku komisija ir skaidri likusi manīt, ka neko pie sevis neturēs, – viņus var saprast, jo ideālā vēsturnieka misija ir atklāt noslēpumus, nevis tos glabāt. Arī Satversmes aizsardzības birojs, kā izskatās, par noslēpumu uzskata to, kas mājā iekšā, nevis jau iznests pār slieksni, piemēram, uz arhīvu. Kāda jaundibināta anonīmu ierēdņu armija – apžēlojieties, cik nav bijušo ierēdņu, kas, izrādās, jau sen ne par ko neatbild, toties ir kāri uz bezgalīgu tiesāšanos! Aktīvisti, kuri pirms morāles bazūņu ieslēgšanas paši aizdiebuši uz Totalitārisma seku dokumentēšanas centru, lai pārliecinātos, ka viņu vārdu kartotēkā nav, un atguvuši kristāldzidru atmiņu, tikai uzzinot, ka "šajā" (pāri palikušajā) tiešām nav?

Diemžēl no Vēsturnieku komisijas priekšsēža līdz šim esam vairāk dzirdējuši nevis jaunatklātus faktus un iespējamus scenārijus, bet pieļāvumus un minējumus, ko piedāvāt varētu ikkatrs no mums. Lūdzu, pārītis no manis: iespējams, mēs piedzīvosim vēl kādu vecu vīru grēksūdzes, no kurām uzzināsim, ka viņi bijuši tie lielākie disidenti un patrioti. Ar prieku apsveiksim! Citi, kam ne tās tribīnes, ne gribas izteikties, klusēs, un viņu dzīvē nekas nemainīsies – ja nu kaimiņi internetā speciāli sameklēs un šņāks vai medmāsiņa sāpīgāk špricēs – bet tas jau būtu nelikumīgi! Vēl tie saimnieciskākie skaļi sauks – bija vai nebija, neatceros, pierādiet! Bet tiesā pierādīt sadarbību ar VDK nevarēs (līdz šim izdevies vienā gadījumā no simta), un jāpiedod vien būs. Cik mēs, kultūras cilvēki, cits par citu nezinām, bet vienalga satiekoties roku spiežam un jubilejās apsveicam?

Top komentāri

MM
M
Nu, ja pagaidīs vēl bišķīt, būs kā ar 2. pasaules kara dalībniekiem. Visi čekisti vnk būs apmiruši. Autors rakstam varēja piešķirt lielāku jēgu skaidri uzrakstot, ka "maisi" jāatver nekavējoties.
Kā teica
K
viens klasiķis "Zaglim jāsēž cietumā" un arī visiem VDK aģentiem jāsaņem godam nopelnītais!
auditors
a
īstie maitas slēpjas aiz kultūras darbinieku mugurām, faktiski lkp ck ( latvijas kompartijas centālā komiteja)darboņi jāsauc tiesas priekšā par noziedzību pret cilvēci , jo šis nagu maucēju kantoris bija viņu radīts un viņiem pakļauts, lai sekotu tautas lojalitātei komunistiskajam režīmam un kurš nav ar viņiem , tas ir pret viņiem , kuram silta vieta gulagā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja