Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pārāk pliks un pārāk apģērbts

Karstā laikā jādomā par plikumu. Lai nav karsti, bet lai tomēr ir kultūrai atbilstoši. "Vai šīs radības te būs arī ramadāna laikā?" peldbiksēs tērpies kungs arābu valodā jautā savam draugam. Lai arī manas kolēģes dzimtā valoda ir arābu, viņa tomēr sauļojas bikini. Varam pasmaidīt par dzirdēto. "Tu taču neesi nekāds beduīns, kāpēc iesi peldēties drēbēs?" jautā cits arābu vīrietis, kad cenšos respektēt lietu kārtību Jordānijā.

"Nekad nav labi – tad par pliku, tad par apģērbtu!" nodomāju. Savukārt kāda libāniete ticības dēļ nedrīkst pieskarties vīrietim, tāpēc marokāņu puisis, lai palīdzētu viņai nokāpt no kalna, padod roku, par starpnieku izmantojot sprungulīti. Vienlaikus tā pati jaunā lēdija, kas izglītota reliģiskā skolā, koķetē ar precētu jordāniešu puisi tā, ka pat citiem jāsarkst. Nekas nav viennozīmīgi.

Vairāk nekā pirms desmit gadiem saņēmu e-pasta vēstuli no amerikāņu horeogrāfes ar lūgumu palīdzēt izrādīt publiskās mazgāšanās vietas Latvijā. Par stipendiju viņa varēja atļauties apceļot pasauli, iepazīstot pirtis un citas kolektīvās mazgāšanās tradīcijas. Toreiz pasmaidīju par to, kam tik nevar dabūt naudu. Taču ar lielu prieku uz viņas rēķina pavadīju katru dienu citā pirtī. Bijām latviešu melnajā pirtī ar zālītēm, vārdiņiem un gulēšanu plikām pie ugunskura. Apmeklējām publisko pirti Pļavniekos, kur kailas dāmas ar zaļām sejas maskām dzēra šampanieti. Bijām smalkā krievu pirtī Jūrmalā ar instruktori, kas pēra, gāza virsū ūdeni un mācīja pareizi sēdēt uz lāvas. Kopš tā laika pavisam citādi skatos uz dušām, pirtīm un citām vietām, kurās tiekas pliki un puspliki cilvēki. Var daudz uzzināt.

Somi visbiežāk iet pirtī kaili, bet, respektējot ārzemniekus, jauktajās grupās piesedzas. Īstā somu pirtī esot vieta tikai ūdenim un alum, nekādu skrubīšu, rubīšu, medus, sāls, slotu un citu ķezu! Meksikā ieziežas ar alveju, lai būtu vieglāk izturēt karstumu. Brazīliete ir labi iejutusies Vācijas natūristu tradīcijā, kur jūties apģērbts, ja atnāc peldkostīmā. Tā nu viņa arī Somijā ierodas pirtī bez drēbēm un sasmejas, kad ierauga pārējos kostīmos. Aizmirsusi, ka nav Berlīnē.

Daudzveidība attieksmē pret plikumiem lieliski redzama arī sporta klubos. Ohaio štatā katra duša sastāv no divām kabīnēm – ģērbtuves un priekštelpas. Ņujorkā izskatās tāpat kā Latvijā – kopīga telpa ar dušas galvām pie sienas. "Es nekad dzīvē nebiju mazgājusies publiski un Amerikā laikam vienalga to nekad nespētu izdarīt!" puritānisma ietekmē atzīstas kāda amerikāņu horeogrāfe. Tās lielās peldbikses, viņasprāt, vīrieši sākuši valkāt, lai neviens neredzētu, cik tizli un netrenēti ir viņu ķermeņi.

Arī mākslā, kurā tiek izmantots un apspēlēts ķermeņa kailums, nav lielu cerību uz viennozīmīgu interpretāciju. Vienam izģērbšanās nav nekas īpašs, taču citam ieraudzīt pat sevi pliku ir vesela revolūcija. Der vismaz apmēram zināt, kāds ir autoru un skatītāju "plikuma konteksts", tad būs vieglāk saprast, kas notiek, kad plikumu rādīšana satiek plikumu skatīšanos. Vēl mākslā gadās pārņemt formu bez satura. Tad sanāk skraidīt plikam starp plikajiem, domājot, ka esi ļoti inovatīvs. Tā nu amerikānietes pirts pētīšanas stipendija nav nemaz tik smieklīga. Morāle – mazgājieties kopā ar citiem, tad būs vieglāk saprast, kas ir pārāk pliks un kas – pārāk apģērbts.

Top komentāri

Skaisle
S
anonimajai neskaislei pie manas iekšējās pasaules un manām apakšbiksītem mēs vēl nonāksim. Tagad parunāsim tieši un konkrēti par naida kurināšanu. Iekopē šeit manus vārdus, rakstītos, kuros esmu aicinājusi uz vardarbību. Un pamato , kāpēc manas bailes no musulmanu teroristiem, no musulmaņu privilēģiju nodrošināšanu Latvijā utt. utpjrj tu sauc par naida kurināšanu. Vai klusēšana un samierināšanās, pakļaušanās islamizācijai ir manas vienīgās pilsoņa un cilvēktiesības, jeb man tomēr pastāv vēl tiesības uz viedokli? Kurš man paskaidros kā tas nākas, ka par aicinājumu iet sist musulmaņus latviešu policista vārds tika publiskots visos masu medijos un viņu atlaida no darba, bet nu jau neskaitāmās reizes, kad krieviski runājošie nacšovinisti aicina sist latviešus - DP atsakās pat ierosināt lietu ? Visu Latviju pāršalca gadījums, kad krieviski runājoša sieviete, radio tiešraidē aicnāja izšaut latviešus. Mēs nezinām ne šīs varones vārdu, ne nodarbošanos, ne to vai viņa ir tiesāta un saņēmusi sodu par tiešu naida un vardarbības propagandu. Es domāju, mans viedoklis ir tāds, ka tas ir tāpēc, ka viņa ir priviliģētā krieviete, aiz kuras stav milzīgā Krievija ar milzīgo naudas un atomieroču arsenālu, kamēr latvietis ir mazas izmirstošas nācijas pārstāvis, kura vienīgā vērtība ir viņa zeme, kuru viņam vienkārši atņems - tas jau šobrīd notiek. Regulāri lasu velkamistu , kreiso liberāļu izdevumu Spiegel.de . Ja viņi raksta, ka ar bēgļiem ir slitki, tad es secinu, ka ir pavisam slikti. Piemēram, Frau Merkele atzīst, ka aizliegt burkas un burkini nebūtu labi, bet no otras puses, ka burkas un burkini neveicinās integrāciju, tieši otrādi to kavēs un vāciešos tikai nostiprinās neuzticību pret musulmaņiem. Laikam taču arī kurina naidu tā Merkele, jeb pēc ANO ekspertu vai latviešu velkomistu domām, ko drīkst vacieši - nedrīkst latvieši? Kā tur ir - neskaisle? Špīgelis raksta, ka bailes un neziņu Eiropā rada bēglu atnestā izvarošanas kultūra . Runa nav tikai par eiropiešu sieviešu izvarošanu, bet par viņu bēgļu - imigrantu izvarošanas legimitāti pašu vidē. Atceraties grāmatu Pūķa ķērājs - atveriet, pārlasiet to grāmatu. Tā palīdzēs saprast šos it kā nesavienojamos vārdus - izvarošanas kultūra. Un tad vēl tā seksīgā velkamistu tendence izvarošanā vainot upurus .... Labi, nav laika te izvērsties, bet es noteikti vēl gribu uzrakstīt par musulmaņiem un dzihādistiem - runāsim tieši un konkrēti , nevis tikai vicināsim karodziņus - nu jums velakmisti par to maksā ANO kampņas ietvaros, mums mieru nedod mūsu bailes par mūsu izdzīvošanu jaunu apdraudējumu apstākļos
netaisnība
n
Šodien visa Latvija smējās ar asarām acīs -bēgļiem uzturnaudu palielināja par 150 eur mēnesī, Latvijas iedzīvotājiem minimālo algu paaugstinās par 10 eur mēnesī. Drīz varēsim iet par kalpiem bēgļu ģimenēs
anonīmajai neskaislei
a
Burkini šobrīd ir aizliegts četrās Francijas pilsētās. Tajās laikam dzīvo tikai rasisti un naida kurinātāji,vismaz pēc tava uzsaukuma Skaislei tā jāsecina. Vācijā arī tiek diskutēts jautājums par burku un bukrini aizliegšanu. Arī rasisti vien. Visnežēlīgākie tomēr ir dāņi. Viņi ne tikai atņem naudu un dārglietas bēgļiem,bet pat pieprasa,lai tie ēstu cūkas gaļu. Pavisam necilvēcīgi rasisti. Par higiēnu un terora draudiem pat nav vērts laiku tērēt. Atgādinājumam kaut vai tikai melnās atraitnes ar sprāgstvielu jostām zem melnajiem tērpiem Maskavas variete teātrī. Terorakts Nicā bija tikai kārtējais apliecinājums musulmaņu teroristu cinismam. Lai cik velkomistiem nemaksātu ANO par propagandu,mums vēl šobrīd ir tiesības paust viedokli. Un ir bailes un ir naids. To nevar ar propagandu apturēt,vien novēršot cēloņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja