Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Snieg sniegs

Kad mirst labs cilvēks, ir bēdīgi. Kad tuvs – sāp, bet, kad mirst absolūts skaistums, ir kauns par visu sīko, kam tērēts laiks, un lielo, kas palicis nepadarīts. Lai tev vieglas smiltis, Deivid Bovij!

Tie, kas bieži brauc uz Vāciju un Austriju, būs pamanījuši, cik slikts šajās zemēs ir internets, jo mēs esam izlutināti, vismaz šajā vērtību skalā gandrīz labākie pasaulē, un pie mums ir cilvēki, un tādu ir daudz, kuri pat nezina, ka ir citi, kas sociālos tīklus, vatsapus, snapčatus, mesindžerus un visu pārējo, kas nav tik izplatīts valstīs ar mokoši lēnu un visos veidos aizsargātu internetu, sauc par jauno laiku absurdu un domā, ka viss tūlīt beigsies un atkal pirksim avīzes. Arī Alvis Hermanis, tik daudz laika pavadījis Austrijā un Vācijā un būdams izcils uz šo valstu skatuvēm, nezina, ko darīt uz attīstītās un profesionālās Latvijas sociālo tīklu skatuves. "Es esmu tikai feisbukā," viņš saka, un mans konts tviterī nav mans, un viņa mājas teātris pēc tam to ar lieliem burtiem pavairo. Lielo burtu formāts uzreiz atsauc atmiņā pirms vairākiem gadiem radīto un joprojām dzīvo @anetesoncika. "SNIEK SNIEKS" – tāds aptuveni ir šī konta saturs, un arī Hermaņa uznāciens uz šīs skatuves iznācis tikpat jautrs kā "KUR VAR PASKATITIES VAI MAN IR JAUNAKAIS IPHONS".

Teātra kritiķi mēdz rakstīt par arhitektūru, un arhitekti dažreiz var atļauties rakstīt par teātri, un latviešu teātrī mani pēdējā laikā visvairāk ir uzrunājusi Lauras Grozas-Ķiberes piekoptā pašdisciplīna – ķermeņa un prāta savaldīšana, kas varētu būt jaunā gada veiksmes atslēga arī arhitektiem. Jau pagājušais gads nebija viegls – abu redzamāko kultūras būvju autori nebija vietējie, jo Lielo dzintaru Liepājā projektējis austrietis, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārbūvi – kolēģis no Lietuvas. Emocijas netika tālāk par sezonas ballītēm birojos, bet šogad daudzu pacietības mērs prasījās pēc savaldīšanas, jo arī uz iecerētā Laikmetīgās mākslas muzeja arhitektūras konkursu vietējos arhitektu birojus nav plānots aicināt. Venēcijas biennālē Latvija sevi izrādīs kā Baltiju ar ne gluži vietējo komandu. Kā saglabāt pašcieņu situācijā, kad esi atzīts par nepietiekami kompetentu? Vai uztvert to kā skolu un nosūtīt pieteikumu izsludinātajai palīga vakancei, nolikt malā iepriekšējo pieredzi un sākt visu no jauna? Vai uzmest lūpu un radīt agresīvu saturu sociālajos tīklos? Iegūs tie, kas strādās. Kas nebaidīsies darba, bet arī nenodarbinās sevi ar sīkumiem. Un sapratīs, ka labums ir universāls, tam nevar būt lokālu pazīmju. Labs mājās, bet citur nederīgs. Un otrādi. Tas nestrādā.

Tikmēr snieg sniegs, un sniegs ir Latvijas arhitektūras efejas. Šogad baltas sarmas gaismā mirdzēja Rundāles pils, auksti stindzināja askētiskie Bauskas pils interjeri, un neviens dienām nebija staigājis pa Krimuldas muižas parku, kurš izskatījās pēc pasakas. Bija brīži pirms sāls un mašīnām, kad skaista izskatījās arī Rīga. Balts ir skaists, un arī asinis ir skaistas – kā filmā par Makbetu, ko gribētos ieteikt kā kvalitātes un mākslas darba radīšanas jēgas rokasgrāmatu ne tik daudz kino radītājiem kā māksliniekiem un dizaineriem. Asiņu kompozīcija kā jaunajā estētikā ieturēts mājaslapas starta skats. Slaktiņš kā profesionālās izšķiršanās forma. Neprāts kā attīrīšanās. Stindzinošs, absolūts skaistums. Ne vietējais, ne ārzemju. Universāls. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja