Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Viss savās vietās

Piesātināta nedēļa – pirmizrādi vispirms Krāslavā, pēc tam Rīgā piedzīvojusi Viestura Kairiša filma Pilsēta pie upes. Nobrieduša režisora intonatīvi daudzslāņains, temperamentīgs darbs, kurā komiskais savijas ar dramatisko, kurā Latvijas, Latgales vēsture izstāstīta bez smagnējības un forsēta patosa.

Horizonta līnijas Pilsētā pie upes ir slīpas kā ekspresionistu un Marka Šagāla darbos, tā ir vizuāli un tonāli skaista pasaule, kura vēstures riņķadancī ir zaudējusi līdzsvaru un kurā savu vietu meklē attiecību trīsstūrī ieslēgtie jaunie, skaistie varoņi. Pateicoties Pilsētai pie upes, Latvijas kino gads ir sācies jaudīgi.

Savukārt Amerikā pirmdien tika paziņotas ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijas, kas pieliek punktu 2019. gada kino procesiem. Nepilnais mēnesis līdz Oskara pasniegšanas ceremonijai 9. februārī sola pamatīgu skatītāju intereses uzrāvienu.

Gada līderis ir Džokers/Joker ar vienpadsmit nominācijām, kuru vidū ir arī prestižākās – labākā filma, labākais režisora darbs (Tods Filipss), labākais aktieris (Vākīns Fīnikss). Kopš šīs urbāno neirožu piepildītās drāmas uzvaras Venēcijas kinofestivālā pērn septembrī tai ir klājies lieliski. Kritiķi slavē, publika skatās. Arī Latvijā, kur filmu balvas, nominācijas un festivālu lauri ne vienmēr nostrādā kā mārketinga ierocis publikas intereses nodrošināšanai, Džokeram ir lieliski rezultāti – filmu jau ir noskatījušies 86,5 tūkstoši skatītāju. Nomināciju skaita ziņā cieši uz pēdām Džokeram min Kventina Tarantīno Reiz Holivudā/Once Upon a Time... in Hollywood un brita Sema Mendesa 1917, kurām ir pa desmit nominācijām.

2019. gads ir bijis Kventina Tarantīno atgriešanās gads. Viņa vēstures revidēšana un nostalģiskais ekskurss XX gadsimta 60. gadu Amerikas kinoindustrijā Reiz Holivudā ir kļuvusi par vienu no režisora veiksmīgākajām filmām. Savukārt virtuozā kara drāma 1917 ir kļuvusi par Sema Mendesa veiksmi – viņš pēdējo desmitgadi strādājis izklaides segmentā (uzņēmis divas Džeimsa Bonda filmas).

Desmit Oskara nomināciju ir režijas klasiķa Mārtina Skorsēzes veidotajai gangsterdrāmai Īrs/The Irishman, kas tapusi pēc Netflix pasūtījuma. Te būsim pietuvojušies neizbēgamajai tēmai – Netflix. Kompānija, kas ir mainījusi globālo kino biznesu, gan producējot, gan straumējot filmas, nevar un negrib iztikt bez vecās pasaules regālijām, bez sava triumfa brīža ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā. Varbūt šis ir viens no iemesliem, kālab Netflix producē izcilu režisoru autoru darbus.

Pērn, ja atminaties, Netflix savas pozīcijas Oskaru šovā iekaroja ar Alfonso Kuarona Romu/Roma (desmit nomināciju, trīs Oskari), šogad Netflix "taustekļi" ir izpletušies vēl plašāk. Mārtina Skorsēzes nedaudz vecišķās gangsterdrāmas Īrs desmit nominācijas ir tikai daļa no Netflix ražas – kopumā tās ir 24. Arī Netflix melodrāma Laulības stāsts/Marriage Story ar Skārletu Johansoni un Ādamu Draiveru var lepoties ar cienījamu nomināciju skaitu (sešas), to vidū arī kā labākajai filmai.

Taču pārsteidzošākais ienācējs līderu kompānijā ir nevis Netflix projekti, bet gan Dienvidkorejas filma Parazīts/Parasite, kas ir viens no deviņiem darbiem, kuri pretendē uz labākās filmas Oskaru. Kopumā Parazīts nominēts sešām ASV Kinoakadēmijas balvām. Dienvidkorejā ir svētki! Ar šīs valsts filmu kaut kas tāds notiek pirmo reizi. Ko darīt līdz 9. februārim un Oskaru ceremonijai? Noskatīties visu, kas nav redzēts, – gan Netflix, gan kinoteātros. Un īpaši meklējiet Parazītu, kas jau ir kronēts ar Kannu festivāla Zelta palmas zaru! 

Top komentāri

Ja labi
J
reklamēs mēslu, visi teiks, ka tas ir kaut kas labs:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja