Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Mimī grib dzīvot! Intervija ar Lieni Kinču

Ja godīgi strādā, kāpēc lai es nebūtu uzstājīga? Soprāns Liene Kinča dzied Mimī lomu operas Bohēma atjaunojuma pirmizrādē.

Maigo zīda izšuvēju Mimī, kura, jau liktenīgi slima būdama, ienāk četru draugu nabadzīgajā, taču jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā, Džakomo Pučīni operas Bohēma atjaunojuma pirmizrādē piektdien, 17. februārī, atveidos soprāns Liene Kinča. Vēl nav pagājuši pat trīs gadi, kopš viņa nodziedāja savu pirmo lielo lomu – Amēliju Džuzepes Verdi Masku ballē, taču dziedātājai jau uzkrājusies iespaidīga lomu raža.

Cik nozīmīga tev ir Mimī?

Salīdzinot ar vērienīgajām lomām Pučīni Triptihā (Džordžeta un Andželika), Madama Butterfly, Verdi Aīdā (titulloma) un Čaikovska Pīķa dāmā (Ļiza), liekas, Mimī lomā pat īsti nav ko darīt. Taču tā ir itāļu mūzika, un tajā atlaižu emocijām nav. Viss ir ļoti dzīvs, ļoti piesātināts, kaut arī tā ir liriska loma. Viņa taču grib dzīvot! Mimī ir meitene ar iekšām, kura grib dzīvot un mīlēt. Viņa nav tik somnambuliska, kā šo varoni traktē liriskas balsis.

Nav visu laiku jāslāpē krāšņā balss?

Nē, jo uz skatuves būs izteikti spēcīgs dziedātāju sastāvs ar izteiksmīgām, lielām balsīm. Rūdolfs būs ukraiņu tenors Romāns Trohimuks. Marčello, ar kuru man ir duets, ir Jānis Apeinis. Pasaules vokālās mūzikas vēsturē gan Magda Olivero, gan Renāta Tebaldi ir dziedājušas Mimī, un tā ir tā pati balss kategorija, kas man, – spinto soprāns. Šādas lomas ir vitamīni balsij. Atslābt un atrast jaunas krāsas balsij ir ļoti svarīgi.

Kura loma iekritusi visdziļāk sirdī?

Galvenā lomā Pučīni operā Māsa Andželika. Lai Dievs man dod iespēju vēl citos iestudējumos pie tās atgriezties. Man nekad nebija jādomā, ka kaut kas ir jātēlo. Kad bija Triptiha izrādes, man likās, ka tuvojas kaut kas labs.

Pie kā vairs nevēlies atgriezties?

Loma, kuru es būtu ar mieru dziedāt tikai par ļoti lielu honorāru, ir kņaziene Dvoržāka Nārā. 2008. gada sezonā nodziedāju izrādēs kādas sešas reizes, bet tā mani neaizkustina – ne muzikāli, ne aktieriski.

Kā attīstās tava starptautiskā karjera?

Tagad tikai sāksies. Pirmais lielais piedzīvojums būs Maskavā – Aksiņjas loma Dmitrija Šostakoviča operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta koncertuzvedumā, ko diriģēs Dmitrijs Jurovskis. Tas man ir liels gods –latvietei krievu repertuārā un vēl Maskavā Mstislava Rostropoviča festivālā!

Kā veicas maģistrantūrā Nīderlandē?

Iestājos 2010. gadā, taču tad nāca iespēja daudz dziedāt šeit. Izvēlējos dabūt skolu uz skatuves. Man ir 30 gadu, un tiešām negribas teikt stop dziedāšanai, lai ietu uz studijām. Uz Nīderlandi es braucu regulāri – uz Hāgu mācīties pie vokālā pedagoga Džeimsa Makreja. Tas ir dārgs prieks, taču man ļoti paveicies, ka mani atbalsta britu mecenāte Dženija Hola, kura savulaik atbalstījusi Andri Nelsonu, Elīnu Garanču, Vestardu Šimku un daudzus jaunos Latvijas talantus.

Kas tev nepieciešams spēku atjaunošanai?

Pēc pirmizrādes 17. februārī es vislabprātāk izvēlētos gulēt, taču iešu uz referendumu. Tas būtu apsūdzības vērts, ja latvieši šoreiz neietu. Mums vajadzētu pamācīties veselīgu pašapziņu, kāda ir holandiešiem. Viņi nav salaužami: Nīderlandē ir vairāk ārzemnieku nekā holandiešu, bet nekad nebūs referenduma par otru valodu.

Man patīk jāt ar zirgu: tas atslābina, jo zirga mugurā tu nedomā ne par ko. Mācīties lomu pēc lomas prasa lielu enerģiju, un man sāk parādīties liela vēlme pēc vientulības un dzimtās Gulbenes lauku klusuma. Ļoti patīk izkarsēties pirtiņā. Ļoti patīk siltums. Pagājušonedēļ salā likās, ka beigas klāt. Kad ir +40 un visi mirst nost, es jūtos ļoti labi! Tad nevajag pat iedziedāties, balss skan pati no sevis, atliek tikai laikā atvērt un aizvērt muti.

Kādas rakstura īpašības nepieciešamas operas solistei?

Man bija liela dvēseliska nepieciešamība dziedāt, bet viss nāca, grūti un lēni cīnoties. Bija ļoti grūti tikt ārā no operas kora, pārliecināt, ka manī ir vērts ieguldīt. Pati krāju naudu un braucu uz Grācu mācīties pie Ingrīdas Kaizerfeldes. Šī profesija mani ir iemācījusi būt prasīgākai, uzstājīgākai, nekaunīgākai. Vislabprātāk paietu maliņā, taču atnāks kāds, kas desmitreiz sliktāk dzied, un pateiks: man vajag! To nedrīkst atļaut. Šī profesija norūda. Taču noteikti nedrīkst nevienam darīt pāri, vēlēt un darīt kādam sliktu. Ja godīgi strādā, kāpēc lai es nebūtu uzstājīga? Par sevi ir jāpastāv. Kaut vai jāaiziet uz referendumu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja