Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

500 visu laiku filmu filmas. Daži teksti ir mazi briljanti

Iznākusi Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata 500 visu laiku filmu filmas

Pirms desmit gadiem tika izdota kritiķu tandēma Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa veidotā kinoskatītāja – kinomaniaka – gadagrāmata 365 Dienas filmas. Abi autori jau sen bija iecerējuši atgriezties pie savas subjektīvās kino enciklopēdijas un izveidot rediģētu un papildinātu tās variantu. Pēc Normunda Naumaņa aiziešanas pērnā gada 12. septembrī šo ieceri ir realizējusi viņa kolēģe. Klajā laista grāmata 500 visu laiku filmu filmas (apgāds Dienas grāmata). Gan pirmā, gan otrā izdevuma vāku rotā Ritas Heivortes tēlotā Gilda no 1946. gada filmas.

Grāmata ir papildināta ar Normunda Naumaņa laikrakstā Diena pēdējos desmit gados publicētajām recenzijām, kuras atlasījusi Dita Rietuma. "Tas bija emocionāli sarežģīti un laikietilpīgi," atklāj kritiķe, kura ir pārlasījusi visus šajā periodā tapušos Normunda Naumaņa rakstus par kino un savās atmiņās izgājusi cauri abu radošajai kopdzīvei. Savā izvēlē Dita Rietuma ir balstījusies uz diviem galvenajiem kritērijiem – laba filma un interesants teksts. "Nav noslēpums, ka Normundam patika rakstīt par dažādiem draņķiem trash žanrā, kas bija smieklīgi un jautri, taču šādu materiālu te nav," viņa piebilst.

"Pēc ilgām diskusijām nolēmām šīs filmas ignorēt, jo neviens neizrādīja kaislīgu vēlēšanos šos brutālos intelektuālā sadisma meistardarbus apcerēt," par Romāna Polaņska Rozmarijas bērna (1968) un Stenlija Kubrika Mehāniskā apelsīna (1971) neiekļaušanu iepriekšējā grāmatā savulaik teica Normunds Naumanis. "Par Rozmarijas bērnu šajā grāmatā gan es uzrakstīju, jo tā ir būtiska 60. gadu filma," saka Dita Rietuma. Jaunā grāmatas versija ir papildināta aptuveni ar astoņdesmit Normunda Naumaņa un tikpat daudz Ditas Rietumas recenzijām un esejām. "Lai grāmata negāztos uz jaunās desmitgades pusi, es rakstīju tekstus par kino klasikas vērtībām, kas dažādu iemeslu dēļ nebija iekļuvušas iepriekšējā izdevumā," saka kritiķe. Tāpat kā pirmajā grāmatā 365 Dienas filmas zem katras recenzijas autors ir norādīts ar iniciāļiem DR un NN. Pie dažiem rakstiem ir lasāmi abu kritiķu iniciāļi. "Mēs mēdzām rakstīt kopā," atceras Dita Rietuma, kura ir papildinājusi Normunda Naumaņa iestrādes par tiem darbiem, bez kuriem grāmatas 500 visu laiku filmu filmas saraksts nebūtu pilnīgs.

Dita Rietuma stāsta, ka šī grāmata lasītājiem var būt par orientieri neizsmeļamajā kino piedāvājumā un aprakstīto filmu noskatīšanās ļaus samērā sistemātiski apgūt senākas un nesenākas kinovēstures esenci, turklāt izdevumā publicētās recenzijas var uztvert ārpus utilitāra konteksta. "Daži teksti ir mazi briljanti. Plašām zināšanām piesātinātas filosofiskas esejas, kuras var lasīt ar intelektuālu baudu," par Normunda Naumaņa daiļradi saka Dita Rietuma un atgādina – viņš bijis viens no retajiem pēdējos 20 gados Latvijas medijos strādājošajiem autoriem, kuru rakstus ir vērts izdot grāmatās.

Jaunajam izdevumam ir mainīta struktūra. "Tā ir kļuvusi loģiskāka," atzīst Dita Rietuma. Filmu recenzijas ir sakārtotas alfabēta secībā pa desmitgadēm. Katrai no tām ir veltīta atsevišķa eseja par konkrētā laika nozīmīgākajiem procesiem. Šis īsais kinovēstures kurss aptver visus 120 kino pastāvēšanas gadus un noslēdzas ar mūsdienām. Pēdējā apcerē ir izmantots "smeldzīgais, skaistais un ļoti gudrais" Normunda Naumaņa 2007. gadā publicētais raksts Autora nāve, kas ir veltīts diviem ģēnijiem Mikelandželo Antonioni un Ingmaram Bergmanam, kuri abi kā sarunājuši aizgāja mūžībā vienā dienā.

"No vienas puses – Holivudas piedāvātās digitālās izpriecas trijās dimensijās, no otras – XX gadsimta spilgtāko režijas zvaigžņu nenovēršamā izdzišana. Viņi visi ir prom," uzsver Dita Rietuma, kurā vairāku klasiķu dzīves skaitļu papildināšana ar miršanas gadu (un ne tikai) jaunajā izdevumā radījusi skaidru apjausmu par cilvēka dzīves un radošās darbības īslaicīgumu. Savukārt ar Normunda Naumaņa aiziešanu noslēgusies kāda nozīmīga ēra Latvijas teātra un kino kritikā. "Nebūs vairs otra Normunda Naumaņa – ne tāpēc, ka nebūtu talantīgu cilvēku, bet tāpēc, ka ir mainījusies pati mediju vide," viņa uzskata.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu 800 jaunās grāmatas eksemplāru nonāks pie lasītājiem bibliotēkās visos Latvijas novados. 

Top komentāri

jautājums
j
Kino veltītais britu ikmēneša izdevums EMPIRE, kas tiek publicēts arī ASV, Austrālijā, Turcijā, Krievijā un Portugālē, turklāt katru gadu pasniedz savas balvas, balstoties lasītāju vērtējumos, 2008. gadā publicēja “500 Greatest Films of All Time” jeb “500 Best Movies of All Time”. Balsojumā bija piedalījušies 10 000 lasītāju, 150 kinematogrāfistu un 50 prominentu kinokritiķu. Eiropas grāmatu veikali čum un mudž no dažnedažādiem ceļvežiem visu laiku labākajās filmās. Jautājums – šīs DR un NN grāmatas veidošanas jēga bija, lai vienkārši kaut kas tāds arī latviski būtu pieejams (un pie viena ar personīgās autorības piešprici)? Cik daudz te reālas autorības, cik plaģiāta, piedodiet, inspirāciju?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja