Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Acis plaši atvērtas

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas piedāvās vairāk nekā 150 kinostāstu

Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas uzmanības lokā šoreiz būs pilsoņu tēma, kuru šķetinās vairākas īsfilmu programmas. Tās noslēgs triju gadu ciklu, kas iesācies ar klejotājiem (2016) un autsaideriem (2017) un turpināsies ar nacionālās identitātes, indivīda un valsts aparāta mijiedarbības, politiskās manipulācijas un citiem jautājumiem, – stāsta festivāla pārstāve Agnese Krastkalne.

 

Par godu simtgadei

Līdzās latviešu kuratoru Kristīnes Matīsas, Astras Zoldneres, Daces Čaures un Laimas Graždanovičas veidotajām programmām trīs būs sarūpējuši ārvalstu partneri – festivālā 2Annas tiks izrādīta Tamperes kinofestivāla programma Labie pilsoņi, Parīzes festivāla Signes de Nuit programma No ciešanām uz darbībām un Amsterdamas kinofestivāla Manifesto programma Smejies, un pasaule smiesies ar tevi, kuru varēs noskatīties pirmajā festivāla dienā, 26. novembrī, kinoteātrī KSuns.

Savukārt nākamajā dienā norisināsies festivāla svinīgā atklāšana ar kinokoncertu, kurā tiks demonstrēta Latvijas Kultūras kanonā iekļautā režisora Aleksandra Rusteiķa spēlfilma Lāčplēsis (1930) Latvijas Radio kora pavadījumā.

Par godu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas simt gadu jubilejai tiks piedāvāta īpaša Baltijas simtgades spilgtāko īsfilmu programma, kas atklās katras valsts īsfilmu attīstību. "Igauņi atvedīs savu pirmo īsfilmu Aizlienētā sieva, kas tapusi 1912. gadā," stāsta Agnese Krastkalne. Tā pierādīs, ka stāsts par vecpuisi, kuram ir jādabū sieva, lai iegūtu mantojumu, ir vecs kā mūžība.

Īpašā seansā tiks izrādīta arī šogad veidotā dokumentālā filma Rodeo. Savvaļas valsts pieradināšana, kas vēsta par Igauniju 1992. gadā, kad notika pirmās demokrātiskās vēlēšanas pēc Otrā pasaules kara.

 

Pasaules pirmizrāde

Festivālā būs četras konkursa programmas ar 68 darbiem – to vidū būs starptautiskais īsfilmu konkurss, vidēja garuma filmu konkurss un Baltijas īsfilmu konkurss, kurā ir gaidāmas divas pasaules pirmizrādes – Jāņa Zarāna spēlfilma Pieķēdētais un Ievas Norveles komēdija Lelles. To, kuram tiks festivāla galvenā balva jeb Bronzas Anna, izšķirs starptautiska žūrija.

Jau otro gadu pēc kārtas notiks starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss, kurā uzvarētāju noteiks skatītāji. "Tas piedāvā cita veida kino nekā to, ko bērni un jaunieši ir pieraduši redzēt ikdienā. Tas liek domāt un veicina diskusijas par dažādām tēmām. Pagājušajā gadā par pārsteigumu uzvarēja īsfilma Tēvzeme, kas vēsta par kādu zēnu, kurš atgriežas tēva aitu fermā un risina attiecību sarežģījumus. Tā spēja izkonkurēt citus, šķietami viņiem tuvākus darbus, arī īsfilmu Wannabe, kas stāsta par jaunu YouTube lietotāju, kura sev izveido fiktīvu pasauli internetā," atgādina festivāla producente, iepazīstinot ar programmas plašo piedāvājumu.

 

Tas bija lieliski!

Festivālā būs iespēja noskatīties šī gada Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu programmu Short Matters. Agnese Krastkalne pievērš uzmanību faktam, ka šo darbu vidū ir arī Gruzijas un Latvijas kopražojuma dokumentālā īsfilma Sabiedrības gūstekne, kuras režisors ir Rati Tsiteladze. Tas ir intīms ceļojums jaunas transsievietes iekšējā pasaulē, stāsts par cīņu starp brīvības alkām un viņas vecāku tradicionālajiem uzskatiem – cīņu, kas draud sašķelt viņas ģimeni. Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 15. decembrī Seviljā. Turēsim īkšķi par Sabiedrības gūstekni!

Festivālā norisināsies arī industrijas dienas 2Annas īsfilmu kopražojuma un izplatīšanas forums (29. un 30. novembrī Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu skolā). Tās atklās producenta Jana Harlana vieslekcija par finanšu piesaistīšanas iespējām. Viņš ir sadarbojies ar amerikāņu kino grandiem Stenliju Kubriku un Stīvenu Spīlbergu, paveikto darbu sarakstā ir filmas Mehāniskais apelsīns, Berijs Lindons, Mirdzums, Acis plaši aizvērtas un Mākslīgais intelekts. Iepriekšējā dienā varēs noskatīties viņa pilnmetrāžas dokumentālo filmu Stenlijs Kubriks. Dzīve bildēs. "Tas bija lieliski!" sadarbību ar Stenliju Kubriku atceras Holivudas zvaigzne Toms Krūzs, kuram Acis plaši aizvērtas kļuva par pēdējo naglu viņa un Nikolas Kidmenas attiecību zārkā.

2Annas noslēgsies 2. decembrī – šajā dienā galvenā uzmanība tiks veltīta animācijai ar poļu animācijas programmu pieaugušajiem un poļu animācijas praktisko darbnīcu bērniem mākslinieces Agņeškas Konarskas vadībā.

 

Festivāls 2Annas

Kaņepes Kultūras centrā, kinoteātros Splendid Palace un KSuns no 26. novembra līdz 2. decembrim

www.2annas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja