Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apsolītā zeme skatītājiem

Jaunas krāsas nākamo divu gadu Latvijas filmu daudzveidīgajā repertuārā

Nacionālā kino centra izsludinātajā 2016. gada filmu ražošanas konkursā ir piešķirts finansējums triju pilnmetrāžas spēlfilmu, deviņu dokumentālo filmu un piecu animācijas filmu uzņemšanas sākšanai. Vērtējot iesniegtos projektus (kopumā 44), ekspertu komisija ir paturējusi prātā arī programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei atbalstīto darbu kontekstu. "Lai tie nedublētu jau esošo filmu tematiku un ienestu jaunas krāsas kopējā repertuārā," paskaidroja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Metaforiska kataklizma

Visdāsnāk no jaunajiem projektiem ir atbalstīta režisora Jevgeņija Paškeviča topošā filma Ko zina klusā Gerda (400 989 eiro). Šī asprātīgi uzrakstītā darba notikumi risinās mūsdienu Latvijā kultūretnogrāfiskā pansijā, kurā speciāli radītā trīsdesmito gadu gaisotnē atpūšas cilvēki no dažādām valstīm. "Es kā scenārists esmu uzdevis ļoti sarežģītus rēbusus sev kā režisoram," sarunā ar laikrakstu Diena atzina Jevgeņijs Paškevičs, kurš šajā projektā pilda arī producenta lomu un mēģina atrast kopēju valodu starp visiem trim.

Šī gada konkursā finansējumu saņēmusi arī režisora Jura Poškus ilgi lolotā iecere Saule spīd 24 stundas (245 000). Tas ir stāsts par enerģisko un veiksmīgo uzņēmēju Mārtiņu (39), kurš savu dzīvi un materiālo labklājību sāk uztvert kā cietumu, tāpēc kādu dienu pamet visu un dodas ceļojumā uz ziemeļpolu. Kājām. "Galvenais varonis piedzīvo metaforisku kataklizmu, kas būtu veselīga ļoti daudziem, sevišķi vīriešiem," sacīja viens no ekspertu komisijas pārstāvjiem režisors un pasniedzējs Pēteris Krilovs.

Tikpat liela naudas summa (245 000) tika piešķirta arī režisora Jura Kursieša "sociāli asajai" filmai Oļegs. Tās centrā ir latviešu puisis, kurš pazaudē darbu kādā gaļas kombinātā Briselē, nonāk atkarībā no poļu viesstrādnieku mafijas un attopas visdziļākajā savas dzīves bezdibenī, no kura spēj atsperties un celties augšup. Nacionālā kino centra pārstāvis Uldis Dimiševskis akcentēja, ka Jura Kursieša un Jura Poškus sāktie projekti ir spējuši uzrunāt cilvēkus ārpus Latvijas robežām un top sadarbībā ar ārvalstu partneriem.

Brauciens bagāžniekā

Dokumentālā kino hita Mans tēvs baņķieris (2015) autore Ieva Ozoliņa turpina ģimenisko attiecību pētīšanu. Viņa ir ieguvusi 40 000 eiro savai nākamajai filmai ar nosaukumu Dotais lielums - mana māte par talantīgu matemātikas zinātņu doktoru Raiti (32), kurš gadiem ilgi nevar izveidot attiecības ar meitenēm, jo izjūt arvien ciešāku psiholoģisko atkarību no mātes. "Raitis tiek galā ar dubulto integrāli, bet netiek galā ar viņu," atklāja Ieva Ozoliņa. Ne filmas varoņi, ne autori nezina, kā beigsies šī cīņa ar mātes mīlestības postošo ietekmi.

"Kamēr Eiropā lemj par imigrācijas politiku, pie Latvijas austrumu robežas dzimusi jauna profesija," sacīja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa, kura pieteica režisora Ivara Zviedra topošo filmu Valkātājs (21 150). Tas būs aizraujošs stāsts par cilvēku, kurš ved pāri robežai nelegālos imigrantus. "Es salieku viņus bagāžniekā un vālēju pa lauku ceļu ar simtu sešdesmit," režisora uzfilmētajā videomateriālā stāsta galvenais varonis Aigars, kura nodarbošanos kategoriski neatbalsta viņa mīļotā sieviete Lolita.

Šajā filmu ražošanas konkursā eksperti atbalstījuši vēl septiņus dokumentālo filmu projektus. To vidū ir Dāvja Sīmaņa Mūris (45 000), Romualda Pipara Vēsture aiz kadra (44 000), Dzintras Gekas Meklējot Tisē (36 670), Lailas Pakalniņas Karote (30 000), Ineses Kļavas Brisele (30 000), Bruno Aščuka Vārpa - apsolītā zeme (13 950) un Uģa Oltes Pusdievu spēle (11 900) - par slovēņu industriālā avangarda grupas Laibach koncertu visizolētākajā pasaules valstī, totalitārajā Ziemeļkorejā. Diktatūras un rokmūzikas spēks šajā filmā satiekas sprādzienbīstamā kombinācijā.

Četrgadīgās Telmas diena

Vislielāko finansējumu animācijas filmu laukā komisija piešķīrusi režisora Reiņa Kalnaeļļa projektam Ābolrauša šūpuļdziesma (150 000), kura mūzikas autors būs komponists Kārlis Lācis. Krāsaino zīmuļu tehnikā veidotā darba uzmanības centrā ir pingvīnmeitene Telma, kura uztraucas, ka piektā Dzimšanas diena neatradīs viņas māju. Piedzīvojumos Leduszemē un Lielajā mežā piedalīsies arī kaķītis Vilhelms, pelīte Sofija, kaiju karalis Stefans, zebru pāris Teo un Mare ar saviem viedtelefoniem un citi brīnumpasaules iemītnieki.

Šī gada konkursā tika atbalstītas vēl četras animācijas filmu ieceres: Vladimira Leščova Elektriķa diena (55 000) - par galvenā varoņa nonākšanu psihiatriskajā slimnīcā, Māra Brinkmaņa Vaikiki (50 408) - par brūnā kakao bumbuļa un baltās zefīru meitenes iepazīšanos konditorejas veikalā, Daces Rīdūzes Ruksīša ceļojums (35 360) un Ginta Zilbaloža Oāze (11 763) - par zēnu, kurš pamostas tuksnesī blakus avarējušai lidmašīnai. No tās vraka parādās noslēpumains briesmonis un sāk viņu vajāt - tiek pieteikta jaunā režisora topošā animācijas filma.

Vairāk informācijas par Nacionālā kino centra izsludinātā 2016. gada filmu ražošanas konkursa rezultātiem: nkc.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja