Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Daudz laimes, meistar!

Tas brīdis ir klāt, tūlīt ies vaļā! Pirmdien, 26. septembrī, 80 gadu aprit kinorežisoram Jānim Streičam.

Viņa dzimšanas diena ir starta šāviens veselai notikumu virknei – dažādi kultūras pasākumi (ne tikai ar kino saistīti!) notiks septembrī, oktobrī un novembrī ne vien Rīgā, bet visur Latvijā. Cik tas skaisti un Jānim Streičam tipiski – jubilejā nepietiek ar gremdēšanos atmiņās par to, ko meistars savā garajā un bagātajā mūžā sastrādājis, bet spēj tik izsekot un paturēt prātā, kur atkal kāds jauns radošs virpulis uzmutuļo, un jubilārs pats ir visur klāt. Tā Jānis Streičs to formulēja jau pavasarī – jubilejas gadā viņam vislielākais prieks ir būt par iedvesmu jauniem pasākumiem un kultūras notikumiem. Jā, arī tā var palūkoties uz Jāņa Streiča kino gadu – cik dažādi un daudzveidīgi iespējams svinēt viena meistara jubileju.

Divas lielizstādes

Kāpēc Jānis Streičs par savu jubileju runāja jau pavasarī, ja dzimšanas diena tikai septembrī? Lieta tāda, ka šis ir unikāls gadījums Latvijas kinovēsturē – jau 2016. gada sākumā Nacionālais kino centrs un LKA Rīgas Kino muzejs oficiāli pasludināja šo par Jāņa Streiča kino gadu, un iespēja dažādi izmantot mākslinieka radošo mantojumu un potenciālu tika intensīvi likta lietā jau kopš pavasara. Aprīlī kinoteātrī Splendid Palace notika kupli apmeklētas Jāņa Streiča meistarklases, vasarā daudzviet Latvijā brīvdabas seansos demonstrēja režisora filmas, pat dažas Jāņa Streiča kino naktis ir piedzīvotas ar vairākām filmām pēc kārtas.

Visu vasaru notika gatavošanās rudens maratonam, kuru visvieglāk būs aptvert, ja sekosim datumu hronoloģijai.

Pirmdien, 26. septembrī, Jānis Streičs savu dzimšanas dienu svinēs Pēterbaznīcā, kur atklās gleznu izstādi Jānis Streičs un viņa draugi. Tā meistara personībā ir īpaša šķautne, kurai viņš tikai samērā nesen ļāvis izpausties ar pilnu jaudu – glezno pats un darbojas kopā ar citiem māksliniekiem, īpaši kopjot sava drauga gleznotāja un grafiķa Jāzepa Pīgožņa piemiņu. Varētu teikt, ka tieši ar Pīgožņa svētību Jāņa Streiča jubileja tiek svinēta arī šādā veidā, jo viena no Jāzepa Pīgožņa piemiņai veltītā ikgadējā plenēra balvām ir iespēja sarīkot izstādi Pēterbaznīcā. Pagājušajā gadā šo balvu saņēma gleznotājs Jānis Streičs un tūlīt esot nolēmis – nevis savus darbus izstādīs, bet aicinās visus draugus māksliniekus piedalīties šajā kopīgajā jubilejas ieskandināšanā. Draugu režisoram ir daudz, aicināto mākslinieku sarakstā vairāk nekā 50 vārdu, sākot ar Džemmu Skulmi, tā ka Pēterbaznīcas milzīgā platība tiks godam piepildīta. Izstāde būs skatāma visu oktobri un vēl lielu daļu novembra.

Nākamajā dienā, 27. septembrī, jubilejas pasākumus turpinās vēl vienas izstādes atklāšana – Rīgas Kino muzejs izveidojis ceļojošu ekspozīciju Jānis Streičs: filmas, cilvēki, laikmets. Vēlāk šī izstāde ceļos gan pa Latviju, gan uz citām valstīm, kur Jāni Streiču pazīst un mīl. Ceļojuma starta punkts izvēlēts iespējami tuvu tautai – Galerijas Centrs stiklotajā Rīdzenes ielā, kur šo izstādi varēs apskatīt četras nedēļas. Kuratores Zanes Balčus vadītās komandas un mākslinieces Daces Džeriņas veidotā ekspozīcija rāda kinorežisora un aktiera Jāņa Streiča radošo procesu un darba momentus, režisoram svarīgos aktierus un pašu Streiču vairākās kinolomās, filmu fragmentus un simboliskus rekvizītus, piemēram, Rūdolfa zābakus, kurus valkāja Romualda Ancāna tēlotais titulvaronis filmā Rūdolfa mantojums (2010).

Televīzijā, grāmatā un Latgalē

30. septembrī Jāņa Streiča jubilejas maratonam ar vēl vienu jaundarbu pievienosies Latvijas Televīzija, pirmizrādot režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas dokumentālo filmu Mans draugs – Jānis Streičs. Kinozinātniece Daira Āboliņa ar Jāni Streiču šogad ir saistīta daudz ciešāk nekā tikai vienas filmas ietvaros – gada nogalē apgādā Dienas grāmata iznāks Dairas Āboliņas grāmata Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas.

Latvijas Televīzija pret meistara jubileju jau labu laiku izturas ar atbilstošu respektu – septembris ir nodēvēts par Jāņa Streiča mēnesi. Svētdienās labākajā ētera laikā – pēc Panorāmas – tiek demonstrēta režisora filmu izlase, jau noticis raidījums 1:1 ar Gundaru Rēderu, savukārt 7. oktobrī LTV programmā iekļauta translācija no Jāņa Streiča jubilejas sarīkojuma, kas 1. oktobrī notiks Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē. Tas ir hronoloģiski nākamais Jāņa Streiča kino gada pasākums, īpaši iecerēts viņa dzimtajā Latgalē, tajā piedalīsies jubilāra dzīvē un radošajā darbā nozīmīgi cilvēki. Abus šos statusus vienā personā apvieno koncerta režisoru tandēms – Jāņa Streiča meita Viktorija, pašlaik Kauņas Muzikālā teātra aktrise un režisore, un znots Ķēstutis Jakšts – šī teātra galvenais režisors (Latvijas kinoskatītājiem lieliski pazīstams kā Kārļa Ulmaņa lomas atveidotājs filmā Rīgas sargi).

Par to, ka Jāņa Streiča personība komplektā ar viņa draugiem, aktieriem un citiem līdzgaitniekiem (no Renāra Kaupera līdz Raimondam Paulam, no Artūra Skrastiņa līdz Ivaram Kalniņam, no Rēzijas Kalniņas līdz Olgai Dreģei) ir jaudīgs skatītāju intereses magnēts, liecina tas, ka Rēzeknes Gora koncerts jau ir gandrīz izpārdots, tāpēc ieplānoti vēl divi koncerti arī Rīgā – kinoteātrī Splendid Palace 1. un 2. decembrī.

Divi festivāli

Atgriežoties pie hronoloģijas – oktobrī notiks Nacionālais filmu festivāls Lielais Kristaps, un tas bez Jāņa Streiča nekādi nevar iztikt. Nav nemaz jāzīlē, kam šogad tiks piešķirta balva par mūža ieguldījumu kinomākslā, un tā tiks arī pienācīgi nosvinēta Lielā Kristapa atklāšanā 6. oktobrī, kad goda seansā redzēsim Jāņa Streiča spēlfilmu Svešās kaislības (1983) ar iespaidīgo Vijas Artmanes tēlojumu. Šī pēckara gadu drāma, kuru Jānis Streičs uzskata par savu labāko darbu no kino profesionālā viedokļa, šogad pēc Nacionālā kino centra iniciatīvas restaurēta Studijā Lokomotīve. Jaunu dzīvi šādā pašā ceļā ieguvusi arī Jāņa Streiča filma Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975), kas arī tiks demonstrēta uz lielā ekrāna Nacionālajā filmu festivālā, turklāt arī sociāli atbildīgā labdarības seansā.

Viens no Nacionālā filmu festivāla sadarbības partneriem šogad ir tirdzniecības centrs Alfa, un tur no 3. oktobra būs skatāma izstāde, kas veltīta Jāņa Streiča attiecībām ar Lielo Kristapu.

Oktobra otrajā pusē Rīgā notiks vēl viens liels festivāls – Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kas atvedīs uz Latviju starptautisku publiku, un šajā kontekstā 20. oktobrī Rīgas Kino muzejs rīkos zinātnisku konferenci Jānis Streičs un laikmetu zīmes, kurā par jubilāra daiļradi referēs dažādu jomu zinātnieki. Šajā kontekstā uz lielā ekrāna tiks demonstrēta viena no retāk redzētajām Jāņa Streiča filmām – Carmen Horrendum (1989), oriģinālā 35 mm kopija no Valsts kinofotofonodokumentu arhīva.

Oktobrī svinības nebeigsies – jau zināms, ka Preiļos kopā ar slaveno novadnieku tiks svinēti valsts svētki 18. novembrī, un varbūt šai bagātajai jubilejas programmai pievienosies vēl jauni dalībnieki līdz pat gada beigām. Jo tas nu ir fakts – kur vien Jānis Streičs parādās, tur viņam draugu pulks jau priekšā, un visi grib ar viņu kopā būt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja