Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Intelektuāls baudījums

Uz Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars nomināciju kategorijā Labākā ārzemju filma Latvija ir izvirzījusi režisores Lailas Pakalniņas spēlfilmu Ausma (2015), kas vēsta par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē, padomju laikā, kad tā saukto ideālu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Šajā filmā ir piedalījušies tādi aktieri kā Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Rūdolfs Plēpis, Liena Šmukste un citi.

"No visiem darbiem Ausma ir mākslinieciski izaicinošākā un sarežģītākā filma," Nacionālā kino centra izveidotās ekspertu komisijas lēmumu pamatoja Rīgas Kino muzeja vadītāja kinozinātņu maģistre Zane Balčus. Viens no režisores Lailas Pakalniņas iedvesmas avotiem ir bijis pasaules kinoklasiķa Sergeja Eizenšteina XX gadsimta 30. gados nerealizētais darbs Tērču pļava. "Tas ir intelektuāls, nevis emocionāls baudījums," uzsvēra Zane Balčus.

Jāatgādina, ka tieši pirms mēneša tika saņemta ziņa, ka Lailas Pakalniņas darbs ir iekļauts Eiropas Kinoakadēmijas šā gada 50 labāko pilnmetrāžas spēlfilmu sarakstā, no kura tiks izvēlētas nominācijas Eiropas Kinoakadēmijas balvām par gada labākajiem sasniegumiem kinomākslā (29. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana notiks 10. decembrī Polijas pilsētā Vroclavā, kas ir šī gada Eiropas kultūras galvaspilsēta).

Pārsteiguma moments

Šogad Latvijas filmu producenti izvērtēšanai bija pieteikuši trīs spēlfilmas un vienu dokumentālo filmu - par šo godu sacentās arī Renāra Vimbas spēlfilma Es esmu šeit (2016), Dāvja Sīmaņa spēlfilma Pelnu sanatorija (2016) un Vitālija Manska dokumentālā filma Saules staros (2015). Visi četri kinodarbi ir tikuši nominēti Latvijas kinobalvai Lielais Kristaps attiecīgajā labākās filmas kategorijā.

"Man ir liels prieks un lepnums, ka šajā konkursā piedalījās četras filmas, no kurām katrai ir sava mākslinieciskā kvalitāte - vienota, īpatnēja un atbilstoša stila ieturētība," sacīja ekspertu komisijas pārstāve Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja kinomāksliniece Ieva Romanova un piebilda, ka izšķirties par labāko filmu nav bijis viegli un Ausma varētu kļūt par pārsteigumu lēmuma pieņēmējiem.

Kinozinātnieks Viktors Freibergs akcentēja, ka visus iesniegtos darbus vērtēs nevis "skatītāji uz ielas vai Donalds Tramps", bet kinoprofesionāļi, kurus varētu piesaistīt Lailas Pakalniņas veidotā darba vizualitāte. Ekspertu komisijā darbojās arī kinorežisors un teorētiķis Jānis Putniņš, kinožurnāliste Kristīne Matīsa, kinorežisors un producents Juris Kursietis, kura spēlfilma Modris tika virzīta Oskara nominācijai pagājušajā gadā.

Ukrainas šerifi

Jāatzīmē, ka Lietuva uz Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars nomināciju ir izraudzījusies režisora Kristijona Vildžūna spēlfilmu Senekas diena, kuras līdzproducente ir Latvijas filmu studija Studija Lokomotīve. Tās darbība norisinās 1989. gadā un mūsdienās, kad jaunības dienu ideāli ir nodoti. Latvijas pirmizrādi šis Kristijona Vildžūna darbs piedzīvos Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps laikā.

Savukārt Ukraina ir izvēlējusies režisora Romāna Bondarčuka dokumentālo filmu Ukrainas šerifi, kuras līdzproducents ir Vides filmu studijas vadītājs Uldis Cekulis. Šis darbs būs skatāms Rīgas Starptautiskā kinofestivāla jeb Riga IFFprogrammā, tāpat kā vēl viena pretendente - režisores Kadri Keusāras spēlfilma Māte, kuru sacensībai par pretendēšanu uz Oskaru ir izraudzījusies Igaunija.

Katru gadu cīņā par nomināciju kategorijā Labākā ārzemju filma iesaistās astoņdesmit deviņdesmit valstu. Iepriekšējā reizē triumfēja ungāru režisora Lāslo Nemeša filma Saula dēls, kas ir stāsts par koncentrācijas nometnes ieslodzīto. 89. Amerikas Kinoakadēmijas balvas nominanti tiks paziņoti 2017. gada 24. janvārī. Oskaru pasniegšanas ceremonija norisināsies 26. februārī Losandželosā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja