Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielākais pievilkšanas spēks

Tik veiksmīgs gads Latvijas kino nav bijis nekad – apliecina eksperti un statistika

Sagaidot Nacionālā kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei divus noslēdzošos darbus – Edmunda Jansona pilnmetrāžas animācijas filmu Jēkabs, Mimi un runājošie suņi (pirmizrāde 30. janvārī) un Gata Šmita krimināldrāmu 1906 (pirmizrāde 15. martā) –, KDi atskatās uz pagājušo gadu Latvijas kino. Par visvairāk skatīto simtgades programmas kinodarbu ir kļuvusi režisores Annas Vidulejas filma Homo novus, kuras pirmizrāde notika 26. septembrī. Filmu ir noskatījušies gandrīz 90 000 cilvēku.

 

Daira Āboliņa

Kinokritiķe, kinoteātra Splendid Palace kuratore

Pagājušajā gadā lielākais pievilkšanas spēks bijis filmai Homo novus, kas apliecina, ka dzīve ir skaista, pat ja tajā ir traģikomēdijas un drāmas elementi, savukārt sociālajiem un vēsturiskajiem stāstiem ir klājies grūtāk.

Joprojām sarežģīta situācija ir ar komēdijām, jo mēs nemākam pasmieties par sevi. Šajā kontekstā Oskara Rupenheita Kriminālās ekselences fonda popularitāte ir skaidrojama ar to, ka tajā ietvertais melnais humors piedāvā skatītājiem nepieciešamo atsvešinātību. Par zelta āderi varētu kļūt nacionālās komēdijas formula, kas ir izmantota gan Jāņa Streiča, gan Vara Braslas filmās, kuru sižetā ir iestarpinātas mazas asprātības.

Par vienu no lielākajiem pārsteigumiem man kļuva Ivara Selecka filmas Turpinājums panākumi skatītāju vidū. Cilvēki acīmredzot ir izsalkuši pēc klasiskām dokumentālajām filmām bez ekstremālisma un izteiktiem provokācijas katalizatoriem. Tā sola pozitīvu nākotni mums un mūsu bērniem. Kinoteātra Splendid Palace pērn visvairāk skatīto filmu pirmajā desmitniekā kopumā ir iekļuvuši deviņi (!) latviešu kinodarbi.

Nacionālā kino centra programma Latvijas filmas Latvijai simtgadei darbojās kā bāka un deva skatītājiem orientieri šajā jubilejas gadā skatīties vietējās filmas neatkarīgi no tā, vai tās ietilpst vai neietilpst šajā programmā, līdz ar to viss latviešu kino guva papildu uzrāvienu, jo vietējo filmu skatīšanās kļuva par brīnišķīgu kultūras baudīšanas pieradumu. Nozīmīgu ieguldījumu ir devusi arī iniciatīva Latvijas skolas soma.

 

Dita Rietuma

Kinozinātniece, Nacionālā kino centra vadītāja

Programma Latvijas filmas Latvijas simtgadei ir bijusi ļoti veiksmīga. Līdz 2018. gada nogalei ir pirmizrādītas četrpadsmit pilnmetrāžas filmas, kuras kinoteātros un citās izrādīšanas vietās ir noskatījušies vairāk nekā 300 000 skatītāju. Daļa no tām jau ir parādītas LTV, kur arī ir sapulcinājušas iespaidīgu auditoriju.

Pēc Forum Cinemas aplēsēm, pērn Latvijas kino daļa ir sasniegusi aptuveni 18 procentu no kopējā skatītāju skaita. Tas ir milzīgs skaitlis – 2017. gadā bija tikai septiņi procenti. Ir interesanti vērot, kā audzis skatītāju skaits pēdējo gadu laikā. Ja mēs ielūkojamies nesenā vēsturē, piemēram, 2014. gadā, vietējos grāvējus Izlaiduma gads un Džimlai rūdi rallallā! katru ir noskatījušies aptuveni 30 000 cilvēku. Populārākā simtgades filma Homo novus ir gandrīz trīskāršojusi šo rādītāju. Pat tādu tematiski sarežģītu filmu kā Dāvja Sīmaņa Tēvs Nakts kinoteātros ir redzējuši vairāk nekā 40 000 skatītāju. Latvijai tas ir ļoti daudz!

Lai sasniegtu šos statistikas brīnumus, programmā ir ieguldīts daudz darba. Nacionālais kino centrs gan izstrādājis programmas tematisko ietvaru, uzsverot simtgades filmu žanra un vēsturisko periodu daudzveidību, gan plānojis filmu pirmizrāžu grafiku, gan akcentējis uzdevumu sasniegt maksimāli lielu skatītāju skaitu. Tas tika panākts, pateicoties filmu izplatīšanas un mārketinga stratēģijai, kas ļāva šīs filmas demonstrēt ne tikai Latvijas lielākajās pilsētās, bet arī vairāk nekā 200 citās Latvijas vietās. Priecājos, ka kopā ar nozari izdevās radīt zīmolu Latvijas filmas Latvijas simtgadei. Tik veiksmīgs gads Latvijas kino nav bijis nekad.

 

Kinoteātra Splendid Palace 2018. gada filmu tops

1. Homo novus

2. Bille

3. Tēvs Nakts

4. Paradīze ‘89

5. Nameja gredzens

6. Baltu ciltis

7. Kriminālās ekselences fonds

8. Saule brauca debesīs

9. Turpinājums

10. Bohēmista rapsodija/ Bohemian Rhapsody

 

Forum Cinemas 2018. gada filmu tops

1. Bohēmista rapsodija/Bohemian Rhapsody

2. Kriminālās ekselences fonds

3. Viesnīca Transilvānija 3. Mošķu brīvdienas/ Hotel Transylvania 3: Summer Vacation

4. Grinčs/The Grinch

5. Atriebēji. Bezgalības karš/Avengers: Infinity War

6. Nameja gredzens

7. Homo novus

8. Venoms/Venom

9. Dedpūls 2/Deadpool 2

10. Džonijs Anglis 3/Johnny English 3

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja