Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lote atkal ir modē

Suņu meitene Lote dodas uz Berlīnes kinofestivālu satikt Kristāla lāci. Vai izdosies?

7. februāri sākas Berlīnes kinofestivāls, kura bērnu un jauniešu filmu programmā Generation ir iekļauta Latvijas un Igaunijas kopražojuma pilnmetrāžas animācijas filma Lote un pazudušie pūķi, kas sacentīsies par galveno balvu – Kristāla lāci. Kopumā šai sadaļai ir atlasīti sešpadsmit kinodarbi, kas izvēlēti no vairāk nekā trim tūkstošiem filmu.

Šī ir jau trešā reize, kad kāda no Lotes sērijām ir iekļuvusi Berlīnes festivāla programmā Generation un gluži kā amerikāņu režisora Frānsisa Forda Kopolas triloģija Krusttēvs ir pierādījusi, ka filmas otrā un trešā daļa var būt ne mazāk veiksmīga kā pirmā. Iepriekš uz Berlīnes kinofestivālu ir devusies gan Lote no Izgudrotāju ciema (2006), gan Lote un Mēnessakmens noslēpums (2011).

"Visi grib tikt Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Sandānsas kinofestivālā, jo tas paver daudz plašākas iespējas filmas izplatīšanai pasaulē," sarunā ar KDi akcentē filmu studijas Rija vadītājs producents Vilnis Kalnaellis.

 

Man ir māsa!

Filmas Lote un pazudušie pūķi uzmanības centrā ir divi zinātnieki, kas ierodas Izgudrotāju ciemā. Viņi ir nolēmuši piedalīties sacensībās, kuru dalībniekiem ir jāsavāc pēc iespējas vairāk tautasdziesmu. Abu vislielākais sapnis ir ierakstīt, kā dzied mītiskais ugunsspļāvējs pūķis. To padzirdējušas, Lote un viņas mazā māsiņa auj kājas un ir gatavas doties pretī piedzīvojumiem.

Lotes trešā daļa iepazīstina ar vairākiem jauniem tēliem. "Man ir māsa! Man ir māsa!" sauc Lote, uzzinājusi priecīgos jaunumus. Tāpat kā animācijas filmā Kirikū un burve (1998), kurā jaundzimušais zēns izlemj sacelties pret visvareno raganu, arī jaundzimusī suņu meitene Rozīte ir gatava doties ceļojumā līdz ar pirmajiem soļiem, norāda Vilnis Kalnaellis.

Studija Rija ir piedalījusies gan igauņu režisoru dueta Janno Peldmas un Heiki Ernitsa, gan franču kinomeistara Mišela Oslo animācijas filmu veidošanā. Jāatzīmē, ka ar Kirikū un burves producentu Polu Tiltgesu Vilnis Kalnaellis ir iepazinies pavisam nejauši – tieši Berlīnes kinofestivālā. Patlaban komunikācija starp dažādām kinoindustrijā iesaistītajām pusēm galvenokārt risinās digitālajā vidē.

 

Renāra balss

Filmas Lote un pazudušie pūķi jauno varoņu vidū ir zinātnieki Kārlis Jenots un Viktors Vīķis, kurš dzīvo Kārļa Jenota kabatā un oponē savam kolēģim, kā arī vesels surikatu ciems, kuru ir sašķēlis gadsimtu sens konflikts. Trešās sērijas raibo kompāniju latviešu valodā ir ieskaņojuši Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Gundars boliņš, Jānis Jarāns, Andris Freidenfelds u. c.

Pirmo reizi pie savas ierunājamās lomas ticis arī grupas Prāta vētra solists Renārs Kaupers, kurš ir bijis vairāku Lotes dziesmu līdzautors un izpildītājs. "Es gribu ierunāt lapsu!" kopš pašas pirmās dienas ir sacījis mūziķis, kuram šī loma ir bijusi lemta jau kopš viņa nosaukšanas vārdā (franču valodā renard – "lapsa").

Studijas Rija vadītājs cer, ka Lotes jaunajai sērijai izdosies pārspēt pirmās sērijas rekordu. Tā ir izrādīta vairāk nekā četrdesmit valstīs (no ASV līdz Indijai), to joprojām var skatīties lielākās un mazākās Francijas pilsētās. "Animācijas filmas dzīvo ilgāk nekā spēlfilmas, jo izaugušos skatītājus nomaina jauni," uzsver Vilnis Kalnaellis.

 

Lapsas ceļojums

Animācijas filmas Lote un pazudušie pūķi Latvijas pirmizrāde notiks 21. februārī kinoteātrī Kino Citadele. Kopā ar to tiks izrādīta arī režisores, scenāristes un mākslinieces Agneses Aizpurietes debijas animācijas filma Trakā lapsa. Šāda kombinācija palīdzēs Trakajai lapsai sasniegt plašāku auditoriju, jo nereti īsfilmu izrādīšanas liktenis uz kinoekrāna sākas un noslēdzas ar 4. maiju, kad notiek Latvijas filmu maratons.

Šī septiņas minūtes garā animācijas filma ir stāsts par lapsu, kura ieklīdusi piejūras ciematiņā un šiverē pa mazdārziņiem. Pieēdusies kādā dārzā bumbierus, viņa caur žogu izspraucas uz ielas. Lielajam ekrānam Agnese Aizpuriete ir adaptējusi pašas radītās varones piedzīvojumus, kas iepriekš ir bijuši lasāmi un skatāmi divās grāmatās Trakā lapsa un Trakā lapsa ceļo. Abas ir izdotas 2017. gadā.

Trakās lapsas skaņu celiņu ir radījusi grupa Carnival Youth, kuras sastāvā muzicē Renāra Kaupera dvīņi Edgars un Emīls. Ar viņu tēvu Vilnis Kalnaellis pirmo reizi sadarbojies režisores Ingas Prauliņas animācijas īsmetrāžas filmā Velniņi, kura ir tapusi tieši pirms divdesmit gadiem. "Es vēl atceros fotogrāfiju no Velniņu pirmizrādes, kurā Renārs Kaupers ir redzams kopā ar dēliem, turot katru savā padusē," piebilst producents.

 

Pirmizrāde

No 22. februāra Lote un pazudušie pūķi un Trakā lapsa skatāmas visā Latvijā – kinoteātros un platformā Shortcut

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja