Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Melnbaltais novembris un roks uz augstiem papēžiem

Par šī gada Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) galvenās balvas ieguvēju ir kļuvusi režisora Rainera Sarneta filma Novembris, kas ir veidota pēc Andrusa Kivirehka romāna motīviem un kuru Igaunija virza Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijai kategorijā Labākā filma svešvalodā.

"Kinematogrāfisks dārgakmens, kas rada vizuāli neparastu un apburoši noslēpumainu, traģikomisku melnbaltu pasauli, dzēšot robežas starp dzīvi un nāvi, reālo un nereālo, lai atklātu stāstu par šķīstu mīlestību un nenovēršamu upurēšanos. Ar humora un pārdabiskā caurstrāvotu pieeju pagātnei filma veido iedomātu vēsturi, atgādinot auditorijai, ka ikdienas dzīvei piemīt arī transcendentālā šķautne," lēma starptautiskā žūrija, kuras sastāvā darbojās Lapzemes Pusnakts saules kinofestivāla, Kotbusas kinofestivāla, Karlovi Varu kinofestivāla, Lietuvas Kino centra pārstāvji un pagājušā gada uzvarētājs latviešu režisors Dāvis Sīmanis, kurš laurus plūcis ar kinodarbu Pelnu sanatorija. Savukārt īpašo atzinību izpelnījās režisora Ūles Jēvera filma Skats no balkona, kas piedāvā intīmu ģimenes portretu pasaules iznīcības priekšā. Jāatzīmē, ka filma Novembris saņēma arī Riga IFF Jauniešu žūrijas un skatītāju balvu.

Par uzvarētāju dokumentālā kino programmā Artdocfest/Riga kļuva Audrjusa Stoņa filma Sieviete un ledājs. Savi izcilnieki tika noteikti arī festivāla īsfilmu, eksperimentālā kino un mūzikas video programmā Short Riga. Starptautiskajā īsfilmu konkursā galveno balvu ieguva Itonjes Soimeras Gutormsenas īsfilma Patvērums, kurā ir vērojami jaunas sievietes radošo ideālu meklējumi ikdienas dzīvē. Baltijas mūzikas video konkursa galveno balvu saņēma grupas Elephants From Neptune kompozīcijas Oh no videoklips: "Mākslas darbs, kas iedarbojas vairākos līmeņos. Tas ir smieklīgs un izklaidējošs. Tas lieliski saskan ar dziesmu, un radošās grupas ieguldījums tā tapšanā ir iespaidīgs. Tas pārstāv jaunu vilni Baltijas mūzikas ainavā, kur puiši nu var ļauties rokam uz augstiem papēžiem." Riga IFF Bērnu žūrija apbalvoja filmu 213. istaba, kuras režisore ir Emēlija Lindbloma. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.facebook.com/RigaIFF.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja