Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mirusi izcilā kinorežisore Kira Muratova

Kira Muratova mirusi 83 gadu vecumā trešdien Odesā, paziņojis režisores vīrs un vairāku viņas filmu scenāriju līdzautors un mākslinieks Jevgeņijs Golubenko

Pasaules kontekstā viņa tiek uzskatīta par vienu no spēcīgākajām personībām autorkino jomā. Kira Muratova kļuva slavena jau ar savām pirmajām filmām Īsās tikšanās (1967; ar Vladimiru Visocki galvenajā lomā) un Ilgās atvadas (1971). Padomju laikā viņas darbu tematika nepatika birokrātiskajam aparātam, tāpēc pret režisori tika vērsta cenzūra.

Pēc nesaskaņām ar Odesas kinostudijas vadību 70. gados Kira Muratova pārcēlās uz Sanktpēterburgu (toreizējo Ļeņingradu), kur strādāja kinostudijā Ļenfiļm un iepazinās ar mākslinieku Jevgeņiju Golubenko, kas kļuva par viņas vīru.

Kiras Muratovas 1989. gadā Odesas kinostudijā uzņemtā filma Astēniskais sindroms, kuras demonstrēšana Padomju Savienībā tika ierobežota, saņēmusi Berlīnes kinofestivāla īpašo žūrijas balvu un Krievijas Kinomākslas akadēmijas godalgu Nīke.

Pēcpadomju laikā popularitāti guvušas Kiras Muratovas filmas Trīs stāsti (1993), Čehova motīvi (2002), Skaņotājs (2004) un citas. Viņas pēdējā filma ir Mūžīgā atgriešanās (2012). Lielā mērā pateicoties sadarbībai ar Kiru Muratovu, par zvaigzni kļuva scenāriste un aktrise Renata Ļitvinova.

2008. gadā Kira Muratova un Jevgeņijs Golubenko viesojās Rīgā kinoforumā Arsenāls, kurā bija iekļauta režisore īsmetrāžas filma Lelle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja