Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zelta lauvas intriga

Trešdien, 27. augustā, starts dots 71. Venēcijas Starptautiskajam festivālam, kurš saglabā savu visu laiku vissenākā festivāla nišu. Lai kādi konkurences vēji nepluinītu Venēcijas festivāla godību, neviens nekad tam nevarēs atņemt festivālu formāta pirmatklājēja godu. Vispirms (1932. gadā) notika Venēcijas kinofestivāls, visi pārējie - arī to vēriena un ietekmes ziņā pārspējušais Kannu festivāls - bija tikai sekotāji.

Arī šogad Venēcijas festivāla oficiālā konkursa skate iztiek bez Latvijas filmām. Laba ziņa gan ir tā, ka jaunā režisora Jura Kursieša drāma Modris ir akceptēta teju vienlaikus ar Venēcijas festivālu notiekošajā Toronto festivālā, kas pamazām ietekmes ziņā - īpaši Ziemeļamerikā - sāk apsteigt Venēciju. Savukārt Lailas Pakalniņas jau filmēšanas procesā esošais projekts Ausma, kas top kā Latvijas un Polijas kopražojums, ir izraudzīts dalībai Venēcijas festivāla laikā notiekošajā kinoprojektu "tirgū". (Tajā piedalās projekti, kuri vēl meklē trūkstošo finansējumu.)

Pazolīni nāve konkursā

Venēcijas festivāla galvenajā konkursa skatē sacentīsies divdesmit filmu. Konkursa programmas intrigu nodrošina spilgtu autoru - režisoru personības. Konkursā iekļauts savdabīgā zviedru režisora - traģikomiskā eksistenciālista - Roja Andersona jaunākā filma Balodis apsēdās uz zara, apcerot eksistenci/A Pigeon Sat on A Branch Reflecting on Existence. Andersons filmē reti, izmantojot gan absurda, gan melnā humoru elementus. Viņa filmas varoņi ir divi pusmūža vīri komivojažieri - produktu izplatītāji. Tā sola traģikomismu un smeldzi. ASV Venēcijas konkursā pārstāvēs "nepieradinātā", izaicinošā režisora Ābela Feraras filma Pazolīni/Pasolini, kuras galvenais varonis ir XX gs. Itālijas kinorežijas leģenda - pretrunīgais, kaislīgais, traģiski bojā gājušais kinorežisors un dzejnieks Pjērs Paolo Pazolīni. Filmas darbība norisinās vienas dienas garumā - 1975. gada 2. novembrī -, kas kļuva par Pazolīni nāves dienu. Viņš tika brutāli nogalināts Romā, slepkavības apstākļi joprojām ir neskaidri. (Pazolīni bija homoseksuāls, viņa slepkavībā tika apsūdzēts jauns puisis.) Ferara restaurē šīs dienas notikumus. Ābels Ferara piedāvā savu versiju. Pazolīni lomā ir Vilems Defo - amerikāņu aktieris, kura karjeras amplitūda ir ļoti plaša - no Deivida Linča līdz Larsa fon Trīra filmām.

Plašākam skatītāju lokam ir mērķēta amerikāņu režisora Endrjū Nikolsa filma Labā nogalināšana/Good Kill ar Ītanu Houksu galvenajā lomā - tā pieteikta kā pacifistiska drāma, kas pēta "apsēstību ar karu". Filmas galvenais varonis ir pieredzējis kara veterāns, kurš karojis Afganistānā un Irākā.

Injaritu atgriešanās

Venēcijā ir atgriezies arī pasaulslavenais režisors Alehandro Gonsaless Injaritu (Bābele, Biutiful u. c.). Viņa jaunā filma Putnuvīrs/Birdman vai Negaidītā nezināšanas priekšrocība/The Unexpected Virtue of Ignorance (filmas otrs nosaukums) arī atklās festivālu. Tā ir melnā komēdija, kas ironizē par kinobiznesu un tajā iesaistītajiem. Filmas galvenais varonis ir aktieris, kurš kļuvis populārs, pateicoties supervaroņa lomai, taču pārdzīvo visplašāko izjūtu gammu, mēģinot spēlēt lomu Brodvejā - uz teātra skatuves. Lomās Maikls Kītons, Edvards Nortons u. c.

Turpinot pērnā gada tradīciju (pērn festivāla galveno balvu - Zelta lauvu - ieguva dokumentālā filma Sacro Gra), arī šogad Venēcijas konkursa programmā ir iekļauta potenciāli ļoti spēcīga dokumentālā filma - amerikāņu režisora Džošuas Openhaimera darbs Klusuma skatiens/The Look of Silence.

Krievu kino Venēcijas festivāla konkursā pārstāvēs pazīstamā režisora Androna Končalovska filma Pastnieka Alekseja Trjapicina baltās naktis/Belije noči počtaļjona Alekseja Trjapicina. Filma uzņemta, respektējot dokumentālo vidi Krievijas nomalē un filmējot neprofesionālus aktierus.

Jauns un jau klasiķis

Venēcijas festivālā tiks piešķirtas arī balvas, kuru saņēmēji jau iepriekš ir zināmi. Balva, ko Venēcijas festivāls tradicionāli piešķir kopā ar zīmolu Jaeger-LeCoultre par ieguldījumu kino kultūrā, šogad tiks amerikānim Džeimsam Franko - aktierim, režisoram, producentam, rakstniekam, māksliniekam - ļoti daudzpusīgai personībai. Viņa radošās izpausmes ir neiegrožojamas, taču jānovērtē - arī talantīgas. Iespējams, trīsdesmitgadnieka Džeimsa Franko godināšana ir nedaudz pārspīlēta no Venēcijas festivāla organizētāju puses. Pērn šo balvu saņēma sirmais poļu režijas klasiķis Andžejs Vajda.

Tomēr festivāla direktors Alberto Barbera uzskata Franko par nenogurdināmu un ļoti daudzpusīgu personību - izcilu amerikāņu autoru, kurš spēj strādāt visdažādākajos medijos un kuru vērts godināt, neskatoties uz viņa jaunību. Pēc balvas saņemšanas Džeimss Franko Venēcijā pirmizrādīs savu jauno filmu, kurā viņš ir gan režisors, gan scenārija autors, gan aktieris, - tā ir klasiķa Viljama Folknera darba The Sound and the Fury/Vājprātīgā stāsts, pilns niknuma un trokšņa adaptācija.

Venēcijas festivāla balvas - Zelta un Sudraba lauvas -pasniegs 5. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja