Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas grāmatu izstāde piedāvā aizraujošu ceļojumu no vāka līdz vākam

Vairāk nekā 40 notikumu trijās dienās - šīs nedēļas nogalē, no 27. februāra līdz 1. martam, Ķīpsalā norisināsies Latvijas grāmatu izstāde 2015.

Tās apmeklētāji varēs baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem un mainīties ar grāmatām. "Pirmo reizi - tik bagātīga programma bērniem," jaunākos lasītājus vilina pasākuma organizatori.

Kurp mēs ejam?

Viens no starptautiskās grāmatu un izdevniecību izstādes centrālajiem notikumiem būs diskusija Lasīšana XXI gadsimtā. Kurp ejam?. Tajā piedalīsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, kura pievērsīsies lasītprasmes pētījumiem Eiropā un situācijai mūsu valstī. "Tikai 2,9% skolēnu 15 gadu vecumā Latvijā ir ļoti labi lasītāji," viņa min piemēru. Lai uzlabotu esošo situāciju, ir nepieciešams vecāku un skolotāju ieguldījums, ko vajadzētu atbalstīt arī valsts un nevalstiskajām institūcijām.

Apgāda Zvaigzne ABC Interaktīvo mācību materiālu izstrādes grupas vadītāja Sintija Buhanovska runās par lasīšanu glāstvirsmu laikmetā. Daudzi uzskata, ka nākamo 20 gadu laikā datorspēles un interneta vidē pieejamā izklaide aizstās grāmatas. "Lasīšana glāstvirsmu laikmetā nozīmē ne tikai hipertekstu un fragmentētības kultūras iesakņošanos, bet arī jaunu lasīšanas prasmju veidošanos," viņa paskaidro un drosmīgi prognozē, ka dažādu iekārtu pieejamība veicinās lasīšanas pieaugumu. Jūs gribat par to padiskutēt?

Rakstniece Laura Dreiže ielūkosies XXI gadsimta jauniešu grāmatu plauktā, kurā reti var atrast darbus no skolu obligātās literatūras. "Runājot ar jauniešiem no visas Latvijas, atklājas, ka realitātei pietuvinātu grāmatu vietā viņi izvēlas lasīt gan ārzemju, gan latviešu autoru sarakstītus darbus fantāzijas un fantastikas žanrā," viņa bilst. Savukārt skolotājs Andris Krieķis pievērsīsies lasītprasmes jēdzienam un tā interpretācijām mūsdienās. Diskusiju Lasīšana XXI gadsimtā. Kurp ejam? vadīs literatūrzinātnieks un rakstnieks Arno Jundze.

Pīrādziņ, nāc ārā!

Latvijas Grāmatnieku ģilde ir sagatavojusi plašu kultūras programmu. Izstādes apmeklētāji varēs satikt dažādus autorus, iegūt autogrāfus un paspiest viņiem roku. Grāmatas Kur piedzimst vējš atklāšanā norvēģu rakstnieks Terje Binders stāstīs par savas dzimtas sakņu un identitātes meklēšanu Latvijā. Izstādes laikā varēs sastapt arī latviešu autorus Arno Jundzi, Ingunu Baueri, Daci Judinu un paņemt rokās viņu tikko izdotās, vēl pēc tipogrāfijas krāsām smaržojošās grāmatas Kristofers un Ēnu ordenis, Mācītājs un viņa dēls un Siers otrajai pelītei.

Pazīstamā autora Māra Putniņa grāmatu sērijā par mežonīgajiem pīrāgiem klajā nācis jau piektais darbs Mežonīgie pīrāgi un Imperators par mazā pelmeņa Otto, sausiņa Juniora un baltmaizes Radziņa ekspedīciju, meklējot Magoņmaizīti un Eklēru. Atzīmējot šo notikumu, tiks piedāvāta aktiera Mārtiņa Brūvera monoizrāde par pīrāgiem un pīrāgošanos. Šajās dienās Ķīpsalā varēs satikt arī dzejnieku Jāni Peteru, ilggadējo laikraksta Literatūra un Māksla redaktoru Jāni Škaparu un citus.

Latvijas grāmatu izstādē darbosies bērnu izklaides istaba Millili, kurā viesosies mazo lasītāju iemīļotie rakstnieki - Ieva Samauska ar Govi uz bagāžnieka, kā arī Inguna Cepīte un Juris Zvirgzdiņš, lai kopā ar jaunākajiem lasītājiem dotos brīnišķīgā fantāzijas braucienā No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā. Zem jokokoka varēs satikt rakstnieci, grāmatas par diviem žurkulēniem Koko un Riko autori Eviju Gulbi un mākslinieci Zani Raičenoku-Raišonoku un nodoties dažādiem niekiem un priekiem. Bērnu izklaides istabā būs iespēja noskatīties pilnmetrāžas animācijas filmu Zelta zirgs, piedzīvot īstas operas pirmizrādi, kurā galvenās lomas atveidos bebrs Kastors un jūrascūciņa Porcella, un piedalīties radošajās darbnīcās un spēlēs.

Jau 13. reizi Latvijas grāmatu izstādē tiks svinēti Lielie lasīšanas svētki, kuru laikā Bērnu un jauniešu žūrijas eksperti no visas Latvijas nosauks populārākās grāmatas, ko lasījuši pagājušajā gadā. Rakstnieki, ilustratori, tulkotāji un izdevēji saņems šokolādes grāmatu kā augstāko jauno lasītāju godalgu. Kas var būt gardāks par šo? Arī šogad darbosies grāmatu maiņas punkts (pērn jaunus īpašniekus atrada vairāk nekā 9000 grāmatu - I. A.). Tas nekas, ja grāmatai ir nodilis vāks vai lapas sastapušas jau vairāku lasītāju rokas, grāmatas vērtība ir saturā.

Vairāk informācijas par Latvijas grāmatu izstādi 2015 var lasīt šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja