Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Patvērums un vientulība

Lugāno, Šveicē, 15. jūnijā tika atklāta jaunā Raiņa un Aspazijas muzeja Kastaņolā ekspozīcija Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici. Oficiālās uzrunas ar svētku noskaņu vairoja Cīrihes latviešu kora Balts un draugu kora Chor Inter Kulture dziedātāji diriģentes Lāsmas Kuplās vadībā un tautas deju kolektīva Ramtai dejotāji Jāņa Vinklera vadībā.

Ekspozīcija izveidota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu, to uztur Lugāno pilsētas pašvaldība. Satura autori – literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, politoloģe Vita Matīsa, vēsturnieks Jānis Šiliņš, redaktore Rita Meinarte, zinātniskais konsultants Jānis Zālītis.

Ekspozīcija vēsta par Raiņa un Aspazijas Kastaņolā pavadīto laiku, emocionālu līdzpārdzīvojumu ļauj izjust dzejnieku vēstuļu un Raiņa atmiņu grāmatas Kastaņola fragmenti. Dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti kopš 1893. gada līdz mūsdienām, kā arī sniegts vispārējs ieskats Latvijas vēsturē. Apskatāmas Niklāva Strunkes oriģinālilustrācijas Raiņa un Aspazijas darbiem, trimdas laikā tapušo darbu izdevumi, lasāma Raiņa grāmata Kastaņola trīs valodās. Veidojot ekspozīciju, tika domāts par dažādām mērķauditorijām. Izaicinājums bija padarīt to saistošu gan vietējam šveicietim, gan ārzemju tūristam, gan arī ciemiņam no Latvijas, jo atšķiras zināšanu bagāža gan par Raini un Aspaziju, gan Latvijas vēsturi un abu valstu attiecībām. Ekspozīciju veidojis dizaina birojs H2E, un vadošā dizainere Ingūna Elere novēl apmeklētājiem "caur personīgo telpisko pieredzi sajust gan abu dzejnieku vientulību trimdas laikā, gan iedvesmu un patvērumu, kuru sniedza Šveice, tās daba un cilvēki".

Raiņa un Aspazijas muzejs Kastaņolā (Piazza C. Cattaneo 1, Lugano) būs atvērts no pirmdienas līdz piektdienai, no plkst. 8.30 līdz 16.30. Ieeja bez maksas. Pēc ekspozīcijas apskates apmeklētāji ir aicināti doties pastaigā pa Raiņa un Aspazijas vietām Kastaņolā un apkaimē, paņemot līdzi ekspozīcijā pieejamu karti, kas ir piedzīvojusi atkārtotu izdevumu, pateicoties Raiņa un Aspazijas Kastaņolas klubam (Luksemburga).

Top komentāri

Alfis
A
Vai Eleri tur arī atļāvās kādu koku aleju nopostīt kā Rīgā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja