Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Augstais un tālais lidojums

Šaoliņas lidojošo mūku teātris ieraksta jaunu lapaspusi Latvijas Arhitektūras gada balvas norisē

Par Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 Zelta ananass ieguvēju ir kļuvis Šaoliņas lidojošo mūku teātris Sunšaņa kalnā Ķīnas vidienē. Tā autori ir arhitekti Austris Mailītis, Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne un Jekaterina Olonkina. Šī ir jau piektā reize pēc kārtas, kad augstāko novērtējumu saņem kultūras būve.

"Tas ir iedvesmojošs mākslas, arhitektūras un ainavas projekts, kas darbojas pāri robežām un valstīm, savienojot dažādas kultūras, tradīcijas un tehnoloģijas skaistā pasakā, ko radījuši vizionāri prāti," raksturoja Latvijas Arhitektūras gada balvas starptautiskā žūrija, kuru vadīja japāņu arhitekts Josiharu Cukamoto no pazīstamā arhitektu biroja Atelier Bow-Wow.

Šī levitācijas performancēm paredzētā amfiteātra pirmsākumi ir meklējami septiņus gadus senā pagātnē ar veiksmīgi realizēto Latvijas paviljona projektu pasaules izstādē Expo 2010 Šanhajā, ļaujot satikties ar pasūtītājiem un īstenojot šo vēja turbīnas tempļa projektu – pastāvīgu būvi, kas veidota kā kalna un koka metafora un demonstrē ne tikai telpiskas kvalitātes, bet arī konceptuālu domu.

"Tās nezināmās teritorijas ir tās bīstamākās, bet arī interesantākās," savā pateicības runā sacīja Austris Mailītis, kura īstenotais amfiteātris Ķīnā ir pirmais Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktais un nominētais objekts, kas tapis ārpus Latvijas robežām. Viņa nākamo izaicinājumu vidū ir Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekts, kas ir apjomīgs, niansēts un līdz ar to ļoti sarežģīts.

 

Lasiet pērles!

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 Sudraba ananasi tika pasniegti diviem objektiem. Vienu no tiem ieguva Ludzas Lielās sinagogas restaurācija, kuru veikusi SIA Konvents. "Tas ir ceļojums cauri vērtību atklāšanai zem ēkas vēstures slāņiem, ko saglabā, strādājot rūpīgi un ar godīgu attieksmi," savu lēmumu pamatoja starptautiskā žūrija.

Ludzas Lielā sinagoga ir vecākā sinagoga Baltijā. Tā ir vairāk nekā divsimt gadu sena koka ēka, kura savulaik ir apšūta ar māla ķieģeļiem. Pirms restaurēšanas tā nav tikusi izmantota sliktā stāvokļa dēļ. "Mums apkārt ir pērles. Lasiet tās! Tās ir jūsu," saņemot balvu, saviem kolēģiem novēlēja arhitekts un būvmākslas objektu restaurators Pēteris Blūms.

Otru Sudraba ananasu izpelnījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgā ekspozīcija Grāmata Latvijā, kuras autori ir arhitektu birojs Gaiss kopā ar grafikas dizaina studiju Associates, Partners et Sons un Latvijas Nacionālo bibliotēku, kura kā pasūtītājs pirms diviem mēnešiem ir guvusi panākumus arī Latvijas Dizaina gada balvā ar izstādi Civilizācijas nospiedumi.

Savukārt starptautiskās žūrijas īpašo atzinību saņēma Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotā ekspozīcija pagājušā gada Venēcijas arhitektūras biennālē. "Pretēji mēģinājumiem izcelt katru Baltijas valsti individuāli izstāde koncentrējas uz kopīgo," jau nacionālā žūrija norādīja uz šo lielisko starpvalstu sadarbības piemēru. Tā  neapmierinātajā Eiropā ir tik nepieciešama.

 

Introverts viedums

Pirmo reizi Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas vēsturē savus favorītus izcēla arī nacionālā žūrija, pasniedzot zelta un sudraba nozīmītes deviņās nominācijās un salīdzinot pieteiktos objektus un procesus tiem atbilstošās "svara kategorijās" no komercbūvēm līdz restaurācijai un rekonstrukcijai, kuru vidū tradicionāli valda liela konkurence.

Zelta nozīmīti ieguva Ludzas Lielā sinagoga, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgā ekspozīcija Grāmata Latvijā, Ekziperī starptautiskā skola Piņķos (birojs 8 A.M.) un divas mājas Jūrmalā (arhitekte Sintija Vaivade), kuras aprakstam nacionālā žūrija ir izmantojusi tādus epitetus kā konceptuāla skaidrība, formāla tīrība, perfekcija detaļās un introverts viedums.

Kategorijā Daudzdzīvokļu ēkas šogad netika pieteikts neviens projekts. "Šī kategorija ir pelnījusi padziļinātu izpēti, jo ir acīmredzami, ka daudzdzīvokļu ēkas būvē daudz," piebilda nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Mārtiņš Jaunromāns, kurš aicina arī turpmākajos gados saglabāt šo kategoriju, jo tieši daudzdzīvokļu ēkas ietekmē nākotnes arhitektūras pasūtītāju.

Jau septīto reizi pēc kārtas tika pasniegta arī bērnu balva Zirnis, kuru piešķir projekta Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks skolēnu žūrija. Šogad to ieguva apartamentu viesnīca Red Ice (birojs NRJA), kas atrodas Krišjāņa Barona un Lāčplēša ielas krustojumā, tā ierakstās starp atzīstamiem nacionālā romantisma, eklektikas un funkcionālisma arhitektūras piemēriem.

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu var lasīt interneta vietnē www.latarh.lv

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja