Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Gards kumoss un māksla dāvanā

Jauno mākslinieku darbu gadatirgus un izstāde Jarmarka.

Uzdāvināt kādam svētkos mākslu ir jauki, turklāt tā jau ir tradīcija. Arī tāpēc, ka Rīgā Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA)jau 15. gadu durvis mākslas mīļotājiem un svētku dāvanu meklētājiem vērusi Jarmarka – jauno mākslinieku darbu izstāde, labdarības akcija un gadatirgus. Ieeja tajā ir bez maksas, un Jarmarka šogad būs atvērta astoņas dienas – no 20. līdz 30. decembrim (izņemot 24.–26. decembri).

Šo jauno mākslinieku darbu parādi katru decembri apmeklē aptuveni 25 000 cilvēku: vieni uz to nāk kā uz tirdziņu, citi – vienkārši kā uz izstādi, turklāt Jarmarku apmeklēt ir interesanti arī atkārtoti, jo studenti ekspozīciju pārkārto ik dienu.

Katru gadu Jarmarka startē ar atšķirīgu lozungu. Šīgada sauklis ir Gards kumoss, un, kā norāda organizatori – Latvijas Mākslas akadēmija un pasākumu aģentūra Pareizā ķīmija –, tas atspoguļo plašo un iekārojamo mākslas un dizaina piedāvājumu. Tajā būs atrodamas LMA studentu studiju laikā tapušās gleznas, grafikas, tekstils, rotas, keramika, mode u. c. Kopā vairāk nekā 10 000 unikālu mākslas un dizaina vienību, kurām studenti cenu nosaka paši. Jarmarkā parasti savus darbus ik gadu iesniedz aptuveni 350 mākslinieku.

LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš komentē: "Jarmarka LMA studentiem ir lieliska iespēja, lai "sarunātos" ar savu auditoriju. Abas puses šajā gadījumā ir ieguvējas – topošie mākslinieki atrod ceļu pie sava skatītāja un ir gandarīti par novērtējumu, savukārt skatītāji ir priecīgi, ka uz viņu mājām aizceļo kāds lielisks darbs vai ir iegādāta patiešām vērtīga Ziemassvētku dāvana."

Jarmarkā iegūtie līdzekļi jaunajiem māksliniekiem palīdz arī nopelnīt papildu līdzekļus studiju materiāliem. Daļa no ienākumiem ik gadu tiek novirzīta kā līdzfinansējums LMA piederošo telpu restaurācijai un remontam. Patlaban notiek restaurācija LMA vestibilā, kā arī tiek izstrādāts projekts gleznotāja Jāņa Kugas (1878– 1969) mājas atjaunošanai Ikšķilē, nākotnē tā iecerēta kā starptautiska mākslas un dizaina rezidence. Tieši šīs ēkas atdzimšanai šogad tiks daļa no Jarmarkā ietirgotās naudas.

Māksla, ko ielikt Ziemassvētku vecīša dāvanu maisā, atrodama arī citviet Rīgā. Līdz 31. decembrim Kalnciema kvartāla galerijā risinās ikgadējās Mākslas medības. Šajā mākslas trofeju pop-up tirgū iegādājami ap 500 spilgtiem pašmāju jauno gleznotāju un grafiķu darbiem, un piedāvājums katru nedēļu tiek papildināts. Kalnciema kvartālā ik sestdienu un svētdienu apmeklētājus gaida arī tradicionālais amatnieku ražojumu un lauku labumu tirdziņš. Ziemassvētku tirdziņš līdz pat 7. janvārim darbosies arī Līvu laukumā, Doma laukumā un Esplanādes parkā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja