Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Iepazīstinās ar labākajām Baltijas reģiona laikmetīgās mākslas kolekcijām

No 12. septembra līdz 25. oktobrim Mākslas muzejā Rīgas Birža Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas Tête-à-Tête ietvaros būs apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura – Dānija, informēja programmas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Ceļā uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju, šī ir pirmā izstāde, caur kuru Borisa un Ināras Teterevu fonds sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju iepazīstina ar Baltijas jūras reģiona muzeju labākajiem laikmetīgās mākslas kolekciju piemēriem.

Kā pirmā kolekcija izvēlēta Tonderas Mākslas muzeja laikmetīgās mākslas kolekcija, kas 2010. gadā ieguva titulu Gada muzejs Dānijā. Rīgā no kolekcijas, kuras patrons ir Dānijas princis Joakims, būs apskatāmi tādu pasaulē atzītu mākslinieku kā Pērs Kirkebijs (Dānija), Georgs Bāzelics (Vācija), Īans Makīvers (Lielbritānija), Truelss Versels (Dānija), Kains Tapers (Somija), Ūla Bilgrens (Zviedrija) u.c. autoru meistardarbi. Kopumā kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzsvaru liekot uz Dānijas māksliniekiem. Glezniecība, objekti, instalācijas, fotogrāfija ir tie mākslas veidi, kas iezīmē laikmetīgās mākslas pamatuzstādījumu – Idejas var būt mākslas darbi (Sols Levits).

Četri no izstādē aplūkojamiem darbiem 2005. gadā tikai izraudzīti iekļaušanai Latvijas laikmetīgās mākslas krājumā. Tās ir četras Tuomo Manninen fotogrāfijas, kas 1997. gadā uzņemtas Rīgā.

Projekta kurators ir Norberts Vēbers, kurš veidojis vairākas Ziemeļ- un Austrumeiropas mākslas izstādes, piemēram, RADAR, 14. Baltijas jūras biennāli (Rostoka, Vācija, 1992), Distant Lighthouses (Porto Brandao, Lisabona, Portugāle, 1998), kā arī bijis viens no kuratoriem Latvijas paviljonam 55. Venēcijas biennālē 2009. gadā, kur piedalījās Evelīna Deičmane un Miks Mitrēvics. Kopš 2005. gada Norberts Vēbers ir Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja starptautiskās ekspertu komisijas loceklis. Darbu atlasi Rīgas izstādei kurators veicis kopā ar Tonderas Mākslas muzeja direktoru Ovi Mogensenu.

Mākslas programma Tête-à-Tête ir viens no veidiem, kā Borisa un Ināras Teterevu fonds veicina kultūras un mākslas attīstību un pieejamību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja