Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Izceļ 50 pērles Latvijas glezniecībā

"Mēs nepretendējam uz XX gadsimta mākslas analīzi, bet tas gan fakts - izgājām cauri visam gadsimtam no sākuma līdz beigām," apgalvo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, kuras sastādītā grāmata Latvijas glezniecības meistardarbi. XX gadsimts nākusi klajā apgādā Jumava.

Krāšņais un izzinošais mākslas albums latviešu un angļu valodā aplūko glezniecību kā estētisku kategoriju 50 XX gadsimta meistardarbos no LNMM krājuma. Dr. Art. Ginta Gerharde-Upeniece, kas izdevumam rakstījusi arī tekstus, stāsta, ka mākslas darbu izlase ir subjektīva, tomēr pārskatu - lai arī ne pilnīgu - par dažādiem periodiem pērnā gadsimta glezniecībā sniedz. Tas ir radošās komandas mēģinājums parādīt pagājušā gadsimta māksliniecisko daudzveidību, domāšanas plašo spektru, individuālās brīvības robežas, kas atklājas Latvijas mākslas kopainā.

Izdevumā pārstāvēti Latvijas nacionālās glezniecības skolas veidotāji (Vilhelms Purvītis, Jānis Rozentāls, Johans Valters), estēti un sabiedrības gaumes veidotāji (Jāzeps Grosvalds), laikmetīgās stilistiskās valodas celmlauži (Jēkabs Kazāks, Romāns Suta), izsmalcināti kompozīcijas un niansētu krāsu izjūtas apliecinātāji (Jānis Tīdemanis, Ģederts Eliass), tie XX gadsimta otrās puses gleznotāji, kuri, par spīti ideoloģijas noteikumiem, savā mākslā ir spējuši atraisīties no noteiktām sociuma dogmām, un viņu darbos ir nolasāmi Eiropas aktuālie stilistiskie strāvojumi un vizuālie kodi (Džemma Skulme, Miervaldis Polis, Bruno Vasiļevskis) un citi mākslinieki. Grāmatas noslēgumā - trimdas glezniecība.

"Interesanti ir tas, ka veidot grāmatas dizainu tika pieaicināts mākslinieks Jānis Dripe," saka G. Gerharde-Upeniece. "Viņš pārstāv citu paaudzi un uz klasiku raugās brīvi - to var pamanīt jau vāka noformējumā." Dizainers pret visiem klasiķiem izturējies ar pietāti, tajā pašā laikā ļāvis sev ar viņu darbiem brīvi spēlēties. "Katrs autors sasaucas ar otru sev blakus - it kā sarunājas, un dažkārt tieši tas noteica dizainu: vai darbi sapas kopā un viens otru papildina?" skaidro grāmatas sastādītāja.

Kopā ar LNMM kolēģiem G. Gerharde-Upeniece apkopoja citātus, ko albumā reproducēto darbu autori teikuši par mākslu un glezniecību, arī tie tagad lasāmi izdevumā.

Tā kā izdevums laists klajā, kad LNMM galvenā ēka ir slēgta apmeklētājiem un tajā notiek remonts, grāmatas pirmais teksts ir veltīts tieši muzejam pārmaiņu laikā. G. Gerharde-Upeniece atzīmē, ka šis ir pirmais izdevums (izņemot publikācijas par LNMM rekonstrukciju plašsaziņas līdzekļos un ziņu portālos), kas fiksē šo faktu kā tādu.

"Laba grāmata, tāpat kā mākslas darbs, par spīti straujajai tehnoloģiju attīstībai mūsdienās, savu patieso vērtību nākotnē nezaudēs," tā jauno izdevumu novērtējusi LNMM direktore Māra Lāce.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja