Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

KDi lasi: Neviens neticēs

Restaurētajā Rundāles pilī vienā mozaīkā sastiķējas atjaunotais spožums un gadu gados iegūtās rētas. Restaurētās telpas apmeklētājiem būs atvērtas no svētdienas, 25. maija

Tūlīt restauratori uznesīs vēl dažus priekšmetus, saka Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, izrādot Kannās dzīvojošā grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu – Kurzemes hercogienei Dorotejai reiz piederējušas lietas. "Izkūlušās pa pasauli, tās diezgan apdauzītas atgriezās Latvijā," viņš piebilst.

Sestdien, 24. maijā, Rundāles pils svinēs savu 278. dzimšanas dienu, un tad arī tiks atklāta pilnībā restaurētā un iekārtotā hercoga Ernsta Johana bibliotēka, kā arī izstāde Kurzemes hercogiene Doroteja un grāfu Mēdemu dzimta un Latvijas Nacionālās bibliotēkas ekspozīcija par Kurzemes hercogu Ketleru bibliotēku Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae. Šie trīs notikumi iezīmēs Rundāles pils restaurācijas pabeigšanu, kuras noslēdzošais posms notika ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

Ēdamzālē, kurā 26 gadus atradās skolas fizkultūras zāle, ir restaurēts ozolkoka parkets. "Sastiķēts no vecās grīdas gabaliņiem kā mozaīka," norāda Rundāles pils muzeja direktors. Kurš ticēs, ka nav jauna? "Var jau, var jau redzēt – vietām ir rētas!" Uz saklātā galda ir nolikti divi ledustrauki: viens ir no XVIII gadsimta, tas ar laiku aizceļos uz ekspozīciju pirmajā stāvā, otrs ir mūsu laiku ražojums no Berlīnes manufaktūras, kas jauns maksā 4562 eiro. "Tas ir ļoti, ļoti dārgi," stāsta Imants Lancmanis. Taču muzeja darbinieki pēkšņi kādā izsolē pamanījuši, ka divi tādi trauki tiek piedāvāti par nesalīdzināmi zemāku cenu, un tos iegādājušies. 

Par Rundāles pils rekonstrukciju lasi 22.maija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja