Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klusas liecības un realitātes slazdi. Tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle uzdod jautājumu

Kurp ejam? – šodien sākas 7. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle ar vadmotīvu Quo vadis?

Šī tradīcija aizsākās 2001. gadā un norisinās ik pēc trijiem gadiem ar mērķi izgaismot aktuālo tekstilmākslā un šķiedras mākslā Eiropā un citviet, sekmēt nozares inovatīvu virzību mūsdienās un veicināt Latvijas mākslas prestižu pasaulē, atgādina foruma organizatori. Šajā reizē tajā ir pārstāvēti 79 mākslinieki (no 30 valstīm), kuri izraudzīti no 237 pieteikumiem starptautiskas žūrijas veiktajā atlases procesā un kas savos darbos meklē atbildes uz triennāles izvirzīto jautājumu gan nozares un mākslas, gan arī globālu ģeopolitisku un sociālu jautājumu kontekstā.

Par šīgada ekspozīcijas mājvietu ir kļuvis Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs un Mākslas muzejs Rīgas birža. Pirmajā no tiem skatāmi darbi, kas aplūko dažādus ekoloģijas, sievietes pasaules un mākslas attīstības aspektus, bet otrā muzejā eksponētajiem darbiem ir četri tematiskie virzieni, kas ir tikuši arī pie poētiskiem apzīmējumiem. Ilgas pēc mājām saistās ar pasaules globalizāciju, dzimto vietu piespiedu vai labprātīgu atstāšanu, militāro konfliktu izraisīto bēgļu pārvietošanos. Miers ir īss mirklis… iezīmē aktuālos karus un to raisītās traumas. Realitātes slazdā atsaucas uz izjūtām Covid-19 pandēmijas laikā. Bet Klusās liecības runā par ļoti privātiem notikumiem, kas atstājuši dziļus nospiedumus un rosinājuši apceri.

"Tas ir kā ceļš no pārbaudītām vērtībām līdz neparastiem, zinātnē pamatotiem izaicinājumiem un nozaru pārklāšanās aspektiem," par darbu tapšanā izmantoto izteiksmes līdzekļu amplitūdu saka šī projekta vadītāja un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ekspozīcijas kuratore Velta Raudzepa. Jāpiebilst, ka apmeklētajiem ir iespēja ar viena muzeja izstādes biļeti otra muzeja ekspozīciju apmeklēt bez maksas. Izstādes būs atvērtas līdz 17. septembrim.

Savukārt no 18. jūnija Rundāles pils muzejā būs apskatāma Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles satelītizstāde Ziedošie gobelēni. Tajā būs eksponēti piecpadsmit gobelēni no Francijas Nacionālā mēbeļu fonda bagātīgās tekstiliju kolekcijas par ziedu un dārza tēmu, kas tapuši laika periodā no XVI gadsimta sākuma līdz XX gadsimta vidum. Tāpat arī šo forumu papildina starptautisku atzinību guvušā poļu mākslinieka Vlodzimeža Cigana personālizstāde Savā ritmā Mencendorfa namā, radošās darbnīcas un starptautiskā konference Quo vadis?, kas norisinās šajās dienās, 16. un 17. jūnijā, un noslēgsies ar apaļā galda diskusiju.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www. lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja