Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kūstošas lāstekas izskatā

Leģendārā somu dizainera Tapio Virkalas dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā.

Uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju ir atceļojusi izstāde Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā, kas veltīta leģendārajam somu dizaineram Tapio Virkalam (1915–1985), kurš ir iedvesmojis vairāku paaudžu māksliniekus visā pasaulē. Tajā eksponēti aptuveni piecsimt priekšmetu, kas tapuši 1940.–1980. gadā. 

Šī skandināvu dizaina klasiķa slavenāko darbu vidū var minēt somu degvīna Finlandia pudeli (1970–2000) un stikla ražotnes Iittala virtuves glāžu komplektu Ultima Thule (1968) kūstošas lāstekas izskatā. Runā, ka pavadītas tūkstošiem stundu, lai attīstītu stikla pūšanas tehniku, kas radītu šādu efektu.

"Tapio Virkala vienmēr centās izdomāt kaut ko patiešām jaunu, modernu un pārlaicīgu," norāda Somijas Stikla muzeja galvenā kuratore Uta Laurena, iepazīstinot ar izstādi, kurai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs kļuvis par piekto pieturas punktu un kura tālāk dosies uz Čehijas galvaspilsētu Prāgu.

Savukārt par ceļojošās ekspozīcijas galveno lepnumu izvēlēta Tapio Virkalas vāze ar nosaukumu Aisbergs (1950), kura publicitātes materiālos iemirdzas visās varavīksnes krāsās un tā vien šķiet, ka tā būtu atšķēlusies no kāda piekrastes ledāja. "Viņš darbojās kā skulptors ar stiklu," uzsver Somijas Stikla muzeja pārstāve. 

 

Ceļš uz Vāciju

Tapio Virkala izpaudies dažādās jomās: gan veidojot mākslas darbus, gan izpildot rūpnieciskā dizaina pasūtījumus. Viņš saņēmis atzinības neskaitāmās starptautiskajās izstādēs. Pēc tam, kad 1951. gadā dizainers ieguvis savu pirmo Grand Prix Milānas triennālē, viņš pamodies slavens, stāsta Uta Laurena.
Šie panākumi Itālijā Tapio Virkalu saveduši kopā ar franču izcelsmes amerikāņu dizaineru Raimondu Lovi, kurš radījis tādus darbus kā Shell logotips un Lucky Strike iepakojums. Viņš uzaicinājis Virkalu uz Ņujorku, kurā somu dizainers nonācis vācu rūpnieka Filipa Rozentāla juniora (1916–2001) uzmanības lokā.  
Pateicoties šī uzņēmēja entuziasmam un stratēģijai, viņa tēva dibinātā kompānija, kas iepriekš bijusi pazīstama ar savu vecmodīgo stilu, pēc Otrā pasaules kara kļuvusi par starptautiski novērtētu uzņēmumu, kas investē sadarbībā ar ievērojamiem dizaineriem un ražo modernus porcelāna produktus. 

Kompānijas Rosenthal sadarbība ar Tapio Virkalu ilgusi gandrīz trīsdesmit gadu, kuru rezultātā tapuši daudzi eleganti porcelāna priekšmeti, kā arī viens no visiecienītākajiem šīs rūpnīcas produktiem – tā ir dizainera "burzītā" vāze Paper Bag (1977), par kuras idejas pirmsākumiem radušies dažādi mīti.

Uta Laurena stāsta, ka viens no tiem vēsta, ka kādu dienu Tapio Virkalas darbavietā ienākusi viņa sieva Ruta Bruka un ieraudzījusi tajā papīra turzu ar kādu dzeramo. Uz viņas jautājumu par to, kas tas ir, dizainers atbildējis: "Mans nākamais projekts." Vārdu sakot, vārds ir kā zvirbulis: palaidīsi, nenoķersi.

Rosenthal darbu vidū izceļas arī Tapio Virkalas melnā porcelāna priekšmeti. "Tie ir caur caurēm melni. Ja jūs tos saplēstu, jūs redzētu," zina teikt Somijas Stikla muzeja galvenā kuratore. "Ja jūs tos saplēstu, jums būtu lielas nepatikšanas," smejoties piebilst viņa mazmeita Petra Virkala, kas šajās dienās viesojās Rīgā.

Vienas no viņas spilgtākajām atmiņām saistītas ar vasarām Lapzemē. Tur meitene tikusi pie sava pirmā "puukko" jeb tradicionālā somu naža. Vectēvs mācījis, kā ar to apieties, izgriezis putniņu no koka un brīdinājis, ka tas ir ļoti ass. "Es gribēju izdarīt to pašu, bet dabūju rētu," viņa atceras.

 

Turpinājums sekos

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska atzīmē, ka līdz šim ir notikušas vairākas izstādes, kas rīkotas sadarbībā ar Somijas Stikla muzeju. Pirms diviem gadiem Rīgā bija skatāma ekspozīcija ar Somijas mūsdienu stikla mākslas darbiem, kas tapuši no 2005. līdz 2010. gadam.
Atzīmējot Somijas Republikas neatkarības simto gadadienu, Somijas Stikla muzejs tagad atgādina par vienu no saviem ievērojamākajiem un daudzpusīgākajiem dizaineriem. Savukārt Latvijas jubilejas gadā Somijas Stikla muzejā tiks atvērta latviešu stikla mākslinieka Arta Nīmaņa izstāde. 
Kā jau ierasts, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādes papildina saistītie pasākumi. Nākamajā trešdienā, 25. oktobrī, plkst. 17 notiks tikšanās ar ekspozīcijas koordinatori Latvijā, mākslas zinātnieci Veltu Raudzepu, lai kopā dotos ekskursijā un gūtu ieskatu Tapio Virkalas pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja