Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Meks Cēsu Mākslas festivāla atklāšanā aizstāvēs avangardu

"Mēs sapratām, ka ir pagājis laiks nodarboties ar tā saucamo bērnišķīgo kreisuma slimību, proti, ka katrā festivālā ar kaut ko ir jāšokē vai jāpārsteidz. Ir pienācis brieduma periods, kad festivāls ir ieguvis savu stabilu vietu un vienīgais, par ko mums ir jārūpējas, lai tā kvalitāte un notikumu piesātinātība nemazinātos," vakar notikušajā Cēsu Mākslas festivālam veltītajā preses konferencē teica tā direktors Juris Žagars.

Šogad tas norisināsies no 11. jūlija līdz 9. augustam, kopumā piedāvājot 39 spilgtus notikumus.

Vizuāļu ielaušanās

Mākslas festivāla direktors īpaši akcentēja divus šīgada notikumus. Viens no tiem ir pasaulslavenā lietuviešu izcelsmes amerikāņa, par avangarda kino krusttēvu dēvētā mākslinieka, dzejnieka un režisora Jona Meka viesošanās. 11. jūlijā Vidzemes koncertzālē Cēsis tiks demonstrēta viņa dokumentālā filma Endija Vorhola dzīves ainas: draudzības un krustpunkti (1982), bet Cēsu alus brūzī tiks atklāta viņa dzīvei un daiļradei veltīta retrospekcija. "Vizuāļi beidzot ir ielauzušies atklāšanas pasākumā," savu sajūsmu neslēpa vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte. Dienu vēlāk, 12. jūlijā, Cēsu Mākslas festivāls aicinās uz 92 gadus vecā Jona Meka un kino pazinēja Viktora Freiberga publisko sarunu, "lai redzētu, ar kādu milzu enerģiju viņš joprojām spēj aizstāvēt avangarda idejas".

Daiga Rudzāte atzīmēja, ka šogad Cēsu Mākslas festivāla programma "ir kardināli mainījusi struktūru, jo atšķirībā no pirmajiem septiņiem gadiem, kad centrā bija viena kuratora pieteikta tēma, šogad ir personību kopums". Līdzās jau pieminētajam Jonam Mekam - teju plecu pie pleca - būs skatāms arī latviešu mākslinieku Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa kopdarbs North by Northeast (Ziemeļi - Ziemeļaustrumi), kas bija Latvijas paviljona ekspozīcija 55. Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē. Visu festivāla laiku Cēsu Izstāžu namā skatītājiem tiks piedāvāta latviešu klasiķes, gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde, kuras ietvaros būs skatāmas gleznas no privātkolekcijām. "Ļoti krāšņs un skatītāju gaidīts iznāciens," raksturoja Daiga Rudzāte. Cēsu pils klētī būs skatāma mākslinieka Kristapa Ģelža lielformāta plastikāta glezna Mākslīgais miers IV.

Okeāna vidū

Otrs pasākums, kura klātbūtni Cēsu Mākslas festivāla programmā uzsvēra Juris Žagars, ir grupas Instrumenti koncertšovs 19. jūlijā Cēsu pils parka estrādē. "Nekad mūsu festivāla noslēgums jeb lielais brīvdabas pasākums nav noticis tik vieglā žanrā," atklāja festivāla direktors, kurš to nodēvēja par elektro indie un piebilda, ka "būs ļoti interesanti redzēt, kā mūsu izsmalcinātā un izlutinātā festivāla publika pieņems šo žanru, kas it kā nav mūsu festivāla klasiskais ikgadējais formāts". Mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina piebilda, ka tajā šogad gaidāma ļoti liela dažādība.

Atklāšanas pasākuma otrajā daļā skanēs Kinomūzika okeāna viļņos, kurā populārais komponists un perkusionists Rihards Zaļupe kopā ar saviem domubiedriem izpildīs paša komponēto mūziku Māra Martinsona filmai Oki - okeāna vidū. Viens no centrālajiem mūzikas notikumiem būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts Ravela Šeherezade un Štrausa varonis, kurā piedalīsies soprāns Kristīne Gailīte un pie diriģenta pults stāsies Andris Poga. Cēsu Mākslas festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāta arī unikāla iespēja noskatīties leģendārās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes veidoto kino mūziklu zelta izlasi.

Spēles ar skaņu

"Mums beidzot ir mājas!" par jauno Vidzemes koncertzāli Cēsis norādīja Juris Žagars, kas milzīgi atvieglojot festivāla tehniskās komandas darbu, jo nav vairs jāpārbūvē sporta halle, un, "protams, akustiski mēs varam spēlēties ar daudz augstāku kvalitāti". Tajā var izrādīt arī kino un teātri. Šogad programmā ir iekļautas četras izrādes. "Tik daudz vēl nekad nav bijušas," akcentēja Juris Žagars. Varēs noskatīties Liepājas teātra iestudējumu Piafa, Nacionālā teātra Mollija saka jā! un Jūtu tektoniku, kā arī Dailes teātra Vecpuišus un vecmeitas.

"Festivāls ir ļoti daudz devis Cēsīm un pārvērtis zināmā mērā arī pilsētas seju - it sevišķi vasarās," atklāja tā direktors. Runājot par nākotni, viņš sacīja, ka ļoti cer, ka jau tuvākajā laikā varēs uzsākt jaunu projektu - Vidzemes laikmetīgās mākslas centru, kurā varētu izstādīt daļu no topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas, kā arī parkā uzbūvēt "caurspīdīgu skaistu jumtu".

Ar visu Cēsu Mākslas festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.cesufestivals.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja