Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mūsdienīgi un emocionāli

Pasaules arhitektūras dienā, 2. oktobrī, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā, kas tiek organizēta no 2006. gada. Par šīgada uzvarētāju kļuva Pullman viesnīca Jēkaba ielā 24 un tās autori – Mārtiņš Hermansons, Roberts Valdmanis, Olafs Ieviņš, Nora Saulespurēna, Kristaps Grundšteins, Aldis Blicsons un Toms Kokins.

"Ilgus gadus pamestās mājas paliekas Jēkaba ielā 24 traumēja garāmgājējus ar savu nožēlojamo izskatu. Fasādes noturošie lielgabarīta koka elementi/stutes daļēji nosprostoja ietvi un apgrūtināja pārvietošanos ne tikai uz un no Saeimas nama tuvējā kvartālā, bet vispār Jēkaba ielā," atgādina viens no šīgada žūrijas dalībniekiem, Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvis Juris Monvīds Skalbergs.

"Viesnīca ir apjomīgs celtņu komplekss, kurā telpiski saaudzēta vēsturiskā, XVIII gadsimta nogalē celtā ēka Jēkaba ielā 24, vēl senākā saimniecības ēka pagalmā un jaunbūve zemesgabala dziļumā," norāda viņa kolēģis, Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis Jānis Krastiņš. "Iekšpagalmi starp visiem būvapjomiem pārsegti ar caurspīdīgiem jumtiem, izveidojot secīgi kārtotas, mūsdienīgas un emocionāli izteiksmīgas lieltelpas."

 

Lielais vienpadsmitnieks

Kopumā no 725 aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotajiem būvobjektiem Rīgā balvas dalībnieku reģistrā tika iekļautas un tālākai izvērtēšanai izvirzītas 29 būves, no kurām tika izraudzītas 11 labākās. Tās izvērtēja žūrija 16 ekspertu sastāvā – tajā darbojās Latvijas Ainavu arhitektu biedrības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes un biedrības Zaļās mājas pārstāvji.

Savus favorītus noteica arī sabiedrība, kuras iesaiste pretendentu izvērtēšanā jau ir kļuvusi par tradīciju. Visvairāk pozitīvu vērtējumu Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook vietnē izpelnījušies divi objekti – trīs daudzstāvu dzīvojamo (īres) namu pārbūve Ģertrūdes ielā 121 (projektētāja Agnese Lāce) un daudzfunkcionāla daudzstāvu ēkas jaunbūve Sporta ielā 11 (SIA Diānas Zalānes projektu birojs).

 

Ziemeļu kvartāls Rīgā

Atzīmējot Pasaules arhitektūras dienu, Latvijā norisināsies vēl vairāki pasākumi. No šodienas, 3. oktobra, Latvijas Arhitektūras muzejā apskatāma izstāde Ziemeļu kvartāls/Nordic Block (atvērta līdz 1. decembrim). Tā ir arhitektūras žurnāla Project Baltia veidota ekspozīcija, kas pievēršas pilsētas auduma pamatelementa – kvartāla – attīstībai Ziemeļu un Baltijas valstīs.

Izstādes virskurators, žurnāla galvenais redaktors Vladimirs Frolovs no Sanktpēterburgas ir aicinājis līdzkuratorus no katras valsts izraudzīties trīs savā zemē tapušus projektus, kas raksturotu ziemeļu identitāti mūsdienu pilsētbūvniecībā. No Latvijas šajā ekspozīcijā iesaistījies Artis Zvirgzdiņš, kurš ir Latvijas arhitektūras un urbānisma platformas A4D galvenais redaktors.

"Izvēlētie piemēri – Berga bazārs, Vecā Ķīpsala un Auroras kvartāls – rāda nelielus atjaunotus un pilnveidotus pilsētas fragmentus, ar kuriem atjaunots un nostiprināts Eiropas pilsētas tēls, nereti uzburot izsmalcinātas vienkāršības un rāmas mazpilsētas ainu, piedāvājot mūsdienu pilsētas iedzīvotājam gandrīz vai pastorālu idilli, – ko tādu, kas šķietami iespējams tikai modernitātes neskartā pilsētvidē," paskaidro arhitekts.

 

Uz Krāslavas pusi

Savukārt ceturtdien, 5. oktobrī, plkst. 9.30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē sāksies Reinholda Šmēlinga konference. Šīgada tēma: Kā veidot arhitektūru un pilsētvidi veiksmīgai zināšanu ekonomikas attīstībai Pārdaugavā. Visas dienas garumā tiks diskutēts par akadēmiskajiem centriem, zināšanu un tehnoloģiju kvartāliem un citiem elementiem, kas veido inovācijas sekmējošu pilsētvidi.

Nākamajā dienā, 6. oktobrī, plkst. 11 Krāslavas Kultūras namā notiks seminārs Sakrālais arhitektūras mantojums, kurā ar priekšlasījumiem uzstāsies Latgales sakrālās arhitektūras pētniece Rūta Kaminska, Ludzas sinagogas atjaunošanas arhitekts un Latvijas Arhitektūras 2017. gada balvas laureāts Pēteris Blūms un Krāslavas novada arhitektūras zinātāja Baiba Vērpe.

Vairāk informācijas par Gada balvu Rīgas arhitektūrā un Pasaules arhitektūras dienas pasākumiem var lasīt www.arhitekts.riga.lv un www.latarh.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja