Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nepārprotams signāls gaidīt. Šodien tiek atklāts Cēsu Mākslas festivāls

Spilgtu stāstu, enerģētisko lauku un formu sinerģija Cēsu Mākslas festivāla vizuālās mākslas programmā

Līdz ar laikmetīgās mākslas izstādes Pielidot tuvāk saulei atklāšanu sestdien, 10. jūlijā, Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā sāksies 15. Cēsu Mākslas festivāls. Tā tēma šoreiz ir Mīti un rituāli. "Šīs tēmas ideja dzima pagājušā gada vasarā, kad sakrita daudz dažādu apstākļu, starp kuriem bija arī pandēmija, kas uzjundīja pārdomas par eksistenciāliem jautājumiem un vedināja daudz aktīvāk reflektēt par tā dēvētajām lielajām tēmām. Tiešs atgādinājums par nāves tuvumu mudināja citādi paraudzīties uz dzīvi," sarunā ar KDi stāsta izstādes Pielidot tuvāk saulei kuratore Daiga Rudzāte.

Viņa vērš uzmanību uz to, ka esam sākuši iedziļināties arī lielajos noslēpumos, pie kuriem pieder mītu pasaule. "XXI gadsimta cilvēks vienmēr ir tiecies to uztvert vairāk kā "pasaku" kopumu, bet iedziļinoties sākam saprast, ka viss nav tik vienkārši, ka patiesība ir klātesošs mītu pamats," uzsver kuratore un piebilst, ka Pielidot tuvāk saulei ir mēģinājums pietuvoties šai patiesībai.

Ikara stāsts

Izstādes nosaukums ir aizgūts no mākslas vēsturnieka un kuratora Džeimsa Kahila grāmatas Flying Too Close to the Sun, kurā ir ietverta atsauce uz stāstu par Ikaru un kura pēta mītu nospiedumus mākslas darbos, jo mīts pastāvīgi ir nodarbinājis dažādu autoru prātus. "Droši vien mūzikā viens no spilgtākajiem šādiem paraugiem ir komponists Rihards Vāgners, kura operas Valkīra trešā cēliena koncertuzvedums būs dzirdams Cēsu Mākslas festivālā 14. augustā," saka Daiga Rudzāte.

Izstādē Pielidot tuvāk saulei piedalās mākslinieki Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga un Vika Eksta, kuri īpaši šim projektam ir radījuši septiņus lielformāta jaundarbus. Tas vēlreiz apliecina Cēsu Mākslas festivāla lielo ieguldījumu radošās darbības stimulācijā. Plānots, ka nākamajā gadā festivāls savā vizuālās mākslas programmā varētu nedaudz mainīt kursu un koncentrēties uz atsevišķa mākslinieka vai mākslinieku grupas izstādes veidošanu.

Perfekta figūra

"Izstāde Pielidot tuvāk saulei būs nevis vienots lineārs stāsts, bet gan atsevišķas epifānijas, kurās katrs mākslinieks reflektē par kopējo tēmu – no sava skatpunkta un izmantojot savus avotus un medijus, kas šajā izstādē ir ļoti daudzveidīgi," norāda Daiga Rudzāte. Pirmo reizi savā kuratores darbībā viņa ir lūgusi pašiem māksliniekiem monologa formā uzrakstīt savu darbu koncepciju, it kā viņi sarunātos ar izstādes apmeklētājiem, kuriem caur šiem tekstiem būtu lielāka iespēja pietuvoties viņu radītajam.

"Izstādi ievada un noslēdz aplis – senais mistiskais simbols, ģeometriski perfektā figūra, kas tradicionāli apzīmē sauli, harmoniju, debesis, Visumu un mūžību," stāsta Daiga Rudzāte, kuras veidotā izstāde būs skatāma kādreizējā Cēsu Neredzīgo biedrības rūpnieciskajā teritorijā. Ekspozīcija sāksies pagalmā ar Andra Eglīša veidoto skulptūru grupu par ugunskuru tēmu un noslēgsies ar Kristas un Reiņa Dzudzilo neredzīgo zīmju apli uz Cēsu Laikmetīgās mākslas centra jumta terases, kur fonā dzirdamā skaņa būs nepārprotams signāls gaidīt.

"Izstāde iecerēta kā spilgtu stāstu, enerģētisko lauku un formu sinerģija, kas reflektē par mistisko, nezināmo un noslēpumaino; kā mistērija, kurā satiekas dažādu mākslinieku radītās realitātes un tēli," rezumē Daiga Rudzāte.

Grotesks leļļu balets

10. jūlijā plkst. 20 festivālā būs skatāma skaņu un kustību izrāde, grotesks leļļu balets ar nosaukumu Danse macabre/Nāvesdeja. Tās idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis, kurš šajā darbā turpina nesen aizsākto daiļrades līniju – kā beznozīmes formām ar kustības palīdzību piešķirt stāstošu raksturu. Izrādes pamatā ir franču dzejnieka simbolista Anrī Kazalisa (1840– 1909) dzejolis.

Festivāla vizuālās mākslas sadaļā ir iekļauta SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde Vesels, kura būs aplūkojama Raiskuma krogā un kurā autore ir pievērsusies fiziskās veselības un garīgā veseluma tēmām. "Veidojot šo darbu sēriju, nonācu pie seno latviešu mitoloģiskajiem priekšstatiem par dzīvi, eksistenci un pasauli visapkārt," saka māksliniece.

Cēsu Mākslas festivāls turpināsies līdz 15. augustam.

Informācija: www.cesufestivals.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja