Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No japānisma līdz Kongo stilam

Latvijas jūgendstils Eiropas kultūras paletē gadsimtu mijā

"Izstāde ir dažādu nacionālo skolu satikšanās, kuras viducī mēs drosmīgi esam ielikuši Latviju," norāda ekspozīcijas Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība kuratore Daiga Upeniece un paskaidro, ka Eiropā Latvijas vārds vairāk saistās ar jūgendstila arhitektūras mantojumu, bet parādīt šādā rakursā Latvijas glezniecību, grafiku un dekoratīvi lietišķo mākslu, tai veidojot saspēli ar Austriju, Beļģiju, Dāniju, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Vāciju, Čehiju un Zviedriju, ir uzdrīkstēšanās. Šīs idejas īstenojumu līdz 5. augustam var aplūkot mākslas muzejā Rīgas birža.

Ekspozīcijā tiek akcentētas tās valstis, kas jūtamāk ietekmējušas jūgendstilu mūsu reģionā. "Mēs vēlamies, lai katrs pats ierauga dažādos iedvesmas avotus un strāvojumus – to, kā Francijā ir izpaudies japānisms, kā ir veidojusies Arts and Crafts (Mākslas un amatu) kustība Lielbritānijā, ko nozīmē Kongo stils Beļģijā, kā caur Faberžē darbiem izpaužas senkrievu motīvi Krievijā – un secināt, vai šīs specifiski nacionālās iezīmes ir atstājušas iespaidu arī uz Latviju," aicina izstādes kuratore, kuras organizētā ekspozīcija ļauj pārcelties uz XIX un XX gadsimta mijas periodu.

Daiga Upeniece norāda, ka izstāde Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība ir starptautisks projekts, kurā viens no iesaistītajiem dalībniekiem ir Orsē muzejs Parīzē. Tieši šajā, vienā no Eiropas pazīstamākajiem muzejiem līdz 15. jūlijam ir skatāma arī vērienīgā izstāde Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs. Pēdējo gadu aktivitātes Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ļāvušas kļūt par līdzvērtīgu sadarbības partneri nozīmīgākajām Eiropas mākslas institūcijām, kas pauž savu uzticību caur viņu krājumā esošo darbu eksponēšanas iespējām Latvijā.

Līdzās vairākiem ārvalstu dalībniekiem, tajā skaitā Viktorijas un Alberta muzejam no Londonas, Briseles Karaliskajam mākslas un vēstures muzejam, šajā izstādē ir pārstāvēti arī daudzi Rīgas muzeji, kuru piedāvātie priekšmeti tikuši papildināti ar stāstiem, atklājot ne tikai autoru vārdus, bet arī šo lietu vēsturiskos ceļus. Kuratore norāda, ka viens no šādiem priekšmetiem ir pulkstenis, rotāts ar skaistu, kailu meiteni. To savulaik nopirkusi Aspazija un uzlikusi uz galda Rainim, kura prātu bija aizņēmusi Mēnesmeitiņa. "Rainis šo mājienu starp puķēm ir ļoti labi sapratis un ātri vien nogādājis pulksteni klusākā vietā," piebilst Daiga Upeniece.

Izstādi Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība papildina arī vairāku saistīto pasākumu programma. Piemēram, 18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, kuratore un viņas kolēģes ik pa stundai dāvinās saviem skatītājiem iespēju piedalīties bezmaksas ekskursijās izstādē. Ar pilnu pasākumu programmu var iepazīties www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja