Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Noskaidroti 20 Latvijas Dizaina gada balvas 2018 finālisti

Šodien Latvijas Dizaina gada balvas 2018 žūrija kopā ar organizatoriem paziņoja 20 finālistus, no kuriem rīt, 12.aprīlī, īpašā apbalvošanas ceremonijā mākslas centrā Zuzeum apbalvos galvenās balvas ieguvēju, aģentūru LETA informēja balvas pārstāve Gita Deniškāne.

Latvijas Dizaina gada balvas šā gada finālisti ir Māra Galenieka dizainētie un izstrādātie, kā arī Arta Strazdiņškoka tehniskajam dizainam un konstrukcijām atbilstoši radītais SUP dēlis GG SUP Race 12 un koka SUP airis GG SUP EO 1.0, SIA Variant Studio, dizainera Artūra Analta un arhitekta Jurija Gluhovska ražotnes interjers Rižskij Samogon rūpnīca un iepakojums/ identitāte Rižskij Samagon.

Tāpat starp konkursa 20 finālistiem iekļuvušas elektroiekārtas Mass Portal industriālā dizaina valoda un Mass Portal plastikāta auklas žāvētājs FD1, kuru autors ir SIA Mass Portal, koncepta autors ir Jānis Grīnhofs, dizaina inženieris ir Egils Gēcis, grafiskais dizainers ir Krišs Bērzkalns, projekta menedžere ir Krista Vaivade, tehnoloģiskais konsultants ir Georgijs Bakradze, bet produktu dizaineri ir Juris Kļava, Aivars Vaivods un Reinis Li un citi.

Konkursa finālā iekļuvusi arī vairāku autoru Arta Brieža, Rūtas Briedes, kā arī rakstnieces Ineses Zanderes radītā grāmata Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu, kuras ilustrators ir Reinis Pētersons, bet dizainu veidojis Artis Briedis un Rūta Briede. Grāmata izdota izdevniecībā Liels un mazs un tās redaktore ir Maima Grīnberga, bet korektore Guna Kalniņa.

Tāpat finālistu vidū ir skaņas efektu ierīces PLASMA PEDAL un PLUS PEDAL, kuru autori ir SIA Plus Pedal un Latvijas audio efektu kompānija Gamechanger Audio, bet direktors ir Iļja Krūmiņš, elektroniku izstrādājis Mārtiņš Meļķis, ražošanas vadītājs ir Kristaps Kaļva, bet produkta dizainu radījis Fricis Kalvelis. Tāpat finālā iekļuvusi filmu festivāla RIGA IFF vizuālā komunikācija un vides objekti, kura ators ir Associates, Partners et Sons, bet radošā direktore/projekta vadītāja/dizainere ir Daniela Treija, savukārt dizainers ir Ainis Permins, bet dizaina direktors - Edgars Zvirgzdiņš. Filmu festivāla māksliniecisko komandu veido Kristaps Zelmenis un Una Bergmane, bet animāciju un video veidojuši Kaspars Kursišs un Eduards Laķis (kind.lv).

Finālistu vidū ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde Melnās mākslas darbnīca, kuras grafisko dizainu un scenogrāfiju veidojusi Anete Krūmiņa, bet izstādes kuratore ir Maija Uzula-Petrovska. Izstāde īstenota Andas Bolužas vadībā, bet projekta tehniskos risinājumus radījuši Jevgenijs Sisojevs, Ainārs Egle, Dekorāciju darbnīca, skaņas autos ir Renarts Braufmanis, bet izglītības programmu veidojusi Inga Surgunte. Starp finālistiem ir arī Laimas Grigones trauki Kolekcija ECLIPSE (Sandra Pēčas, Ināra Čukura un Daces Ošas prototipu izstrāde un tehniskais atbalsts). Konkursa finālā iekļuvusi arī burtveidolu ģimene Burtveidolu ģimene Pilot, kuras autore ir Aleksandra Samuļenkova, kā arī konkursa finālistu vidū ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapa CSDD.lv, kuras autors ir Wrong Digital, bet informācijas arhitektūra un dizains tapis pateicoties Jānim Veģim un Jānim Putānam, programmētājs bijis Raimonds Sarkanbārdis, Artūrs Gulbis un Artūrs Kurzemnieks, bet projektu vadījusi Ilze Grietēna.

Starp Latvijas Dizaina gada balvas 2018 finālistiem ir arī apģērbu zīmols I GOT SMTHN TO SAY džemperis, kura autors ir Helvijs Fiņķis, radošā direktore ir Sigita Krivoda, bet līdzīpašnieks - Ainārs Neimanis. Tāpat konkursa finālistu vidū iekļuvusi medicīniskā palīgierīce rāpošanai SOLIS PA SOLIM, kuras autors ir Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas absolvents Valters Krētainis, darba projekta vadītājs bijis Andris Garokalns, bet darba vadītājs - Guntis Jekste.

Konkursa žūrijas komisija finālam ir izvirzījusi arī Liepājas pašvaldības mājaslapu www.liepaja.lv, kuras autors ir Wrong Digital, informācijas arhitektūras un dizaina autori ir Liene Geidāne un Oskars Cirsis, bet mājaslapu programmējuši Artūrs Gulbis un Raimonds Sarkanbārdis, savukārt projektu vadījusi Ilze Grietēna. Konkursa finālistu vidū ir arī daiļliteratūras grāmata Zirgs, kuras dizaina autori: ir Rūta Briede un Artis Briedis, bet ilustrāciju veidojusi Anete Melece, Anna Vaivare, Anita Paegle, Vivianna Marija Staņislavska, Reinis Pētersons, Aleksejs Naumovs, Gundega Muzikante, Māra Viška, Pēteris Līdaka, Edmunds Jansons, Elīna Brasliņa, Ernests Kļaviņš, Maija Kurševa un Mārtiņš Zutis. Tāpat starp konkursa 20 finālistiem ir arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde Luters. Pagrieziens, kuras dizaina autori ir Una Grants un Anete Krūmiņa, bet scenogrāfiju veidojis Reinis Suhanovs, kuratori ir Gustavs Strenga un Andris Levāns, bet projektu vadījušas Brigita Zelča-Aispure un Kristiāna Kirša. Digitālie risinājumi pienākas Cube, bet izstādes tehniskā realizāciju veidojusi Dekorāciju darbnīca.

Visbeidzot konkursa finālā iekļuvis arī gaismas objekts STAR WRAP lampa, kuras dizaina, tehniskā risinājuma un iepakojuma autors ir Dāvis Līcītis un Pēteris Zilbers, burtveidols Cīrulis Display, kura autors ir Asketic (Miķelis Baštiks un Aleksandrs Beļajevs), ķā arī soma automātiskās infūzijas sistēmas pārnēsāšanai Spēka pele, kura ir Latvijas Mākslas akadēmijas studentes Laumas Reitere trešā kursa semestra darbs (pasniedzēji Ilze Kundziņa, Mareks Birznieks). Konkursa finālā iekļuvusi arī vizuālā identitāte Dizaina un šampanieša veikals/bārs Modernists, kuras interjera dizaina un mākslinieciskā noformējuma idejas autori ir Santa un Mārtiņš Pīlēni, bet grafisko dizainu veidojusi Beāte Ligere, kā arī Agneses Narņickas apģērbu kolekcija REMONTS 2.

Latvijas Dizaina gada balvas 2018 žūrijas priekšsēdētājs, Timotijs Ventimiglija pauda patīkamu pārsteigumu par iesniegto darbu plašo diapazonu un kvalitāti. "Lai gan dizains Latvijā ir attīstības stadijā – tas ir dzīvs un konkurētspējīgs. Brīdī, kad vērtējām darbus lielākā atklāsme bija par to, ka dizains skar katru cilvēka dzīves jomu – tas nav vienkārši kaut kas skaists un iedvesmojošs, bet kaut kas, kas vienlaicīgi uzlabo dzīves kvalitāti un ļauj novērtēt cilvēka potenciālu. Bieži vien starp dizaina disciplīnām ir saskare – māksla un tehnoloģijas kopā rada inovatīvus rezultātus. Ja runājam par tendencēm Latvijas dizainā, tad es teiktu, ka tas ir vērsts uz uzņēmējdarbību, ar skatu nākotnē, sociāli orientēts un labprāt pielāgojas un radoši izmanto jaunās tehnoloģijas," viņš uzsvēra.

Latvijas Dizaina gada balvu organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs H2E sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē Accenture Latvia. Latvijas Dizaina gada balvas atbalstītāji ir Zuzeum, Live Riga, Trentini, Teikums, Domenikss, Livonia Print, Magnum NT, SkyNet, Neiburgs, Picture Agency, JCDecaux, Antalis, Valmiermuiža, Kalve Coffee Roastery. Informatīvie atbalstītāji: Deko, IR, Fold, Būvaukums.lv, Arterritory.

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs, nacionāls dizaina nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja