Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pacelt aizspriedumu plīvuru un dot cerību

Izstādē par depresiju aicina atklāt savu Slepeno Dubultnieku.

Pasakās, ja nosauc ienaidnieku vārdā, tam zūd spēks. Līdzīgi ir ar depresiju. Agrāk šo vārdu "depresija" vispār nezināja un, ja runāja par tumšu un nomāktu dvēseles stāvokli, tad ļoti piesardzīgi, jo daudziem tas asociējās jau ar Tvaika ielu. Tagad daudzi atzīstas, ka sastapušies ar depresiju. "Mēs vēlamies lauzt stereotipus, noņemt neziņas un aizspriedumu plīvuru, tā vietā izglītojot un runājot par depresiju un ar to saistītiem neērtiem jautājumiem – pašnāvībām, depresijas un atkarību attiecībām, depresiju bērnu, sieviešu, vīriešu vidū, depresiju un bezdarbu," skaidro izstādes Slepenais Dubultnieks kuratore Madara Lazdiņa. Izstāde no 28. septembra līdz 18. oktobrim skatāma Kongresu namā Rīgā.

Projekta ideja pieder mūziķim un gleznotājam Čārlzam Deividam Kellijam no ASV. Viņam pašam ir personīga pieredze cīņā ar depresiju. Kellijs saprata, cik svarīgi ir caur mākslu runāt par šo tēmu. "Šī komunikācija –  no dvēseles uz dvēseli – ir unikāla, īpaša un daudz patiesāka nekā zinātnisku terminu skaidrojums. Vienkārši jārunā par lietas būtību," piebilst M. Lazdiņa, kura depresiju uztver kā slepeno dubultnieku. Arī viņa savulaik saskārusies ar traģiskiem momentiem, kad sev bija jāatbild uz jautājumiem, kāpēc dzīvo, ko dara, vai ir vērts domāt, darīt, vai ir jēga būt. "Melnie caurumi mani ir piemeklējuši un gan jau citus arī. Un tāpēc ir svarīga izstāde, kas uzmundrina nenobīties no lūzumiem dzīvē," skaidro kuratore. "Ar šo saslimšanu ir tāpat kā ar zobu sāpēm vai lūzumiem, kas sagādā sāpes, bet ir ārstējami."

Projekts ir starptautisks, jo tajā iesaistījušies Latvijas, Igaunijas un Amerikas mākslinieki. Izstādē ar mākslas darbiem piedalās Kerola Andresena, Taja Bella, Māra Dundure, Linda Freiberga, Ilze Gagaine, Kaja Hīemā, Līga Jaunzeme, Čārlzs Deivids Kellijs, Madara Lazdiņa, Vita Lukstiņa, Madara Molnika, Aleksejs Naumovs, Agate Ozoliņa, Ieva Prāne, Baiba Rēdere, Kristīne Rubene, Džemma Skulme, Jānis Skulme, Svens Ēriks Stambergs, Gundega Strautmane, Vestards Šimkus, Vaiva Šmite, Dainis Rūdolfs Šmits, Vika Šulca, Sanda Undzēna, Aina Vares, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš. Izstādes kuratore viņu darbos saskatījusi kopsaucēju. "Tie ir ļoti enerģiski. Lielākajā daļā ir sajūtama cerība. Gaisma sirdī cīnās par garu un dvēseli. Gaisma ir arī no ārpuses – līdzcilvēki, kas mēģina palīdzēt." M. Lazdiņa salīdzina to ar sajūtu, kas rodas, kad tumšā telpā ienes svecīti. "Liesmiņas spēks tik ļoti kliedē tumsu. Izstādē tādu darbu ir daudz."

Projekta mērķis ir caur mākslas darbiem, mūziku, sarunām uzrunāt ikkatru apmeklētāju, dot cerību, iedrošinājumu, kā arī praktiskus padomus cīņai ar depresiju. Izstādes norises laikā būs iespēja apmeklēt sarunu vakarus, kuros piedalīsies psihologi, psihoterapeiti un citu jomu profesionāļi. Sīkāk – Facebook lapā Slepenais Dubultnieks.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja