Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pūķis, kuru sauca Karš. Muzeju pasākumu programma Ukrainas atbalstam

24. februārī apritēs tieši divi gadi, kopš Krievijas karaspēks sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Šajā laikā ukraiņu tautas neizmērojamā drosme ir izpelnījusies apbrīnu visā pasaulē. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā divu dienu pasākumu programmu, lai paustu solidaritāti un atgādinātu par Ukrainas atbalsta iespējām.

23. februārī plkst. 15.00–17.00 un 17.30–19.00 notiks Mākslas muzeju jauniešu kluba sietspiedes apdrukas darbnīca Saulespuķes mieram. Ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu Слава Україні! (Slava Ukrainai!). Piedāvājumu šogad papildinās jauna dizaina siets, kas tapis, atbalstot Ukrainas iniciatīvu Brave.ua un izrādot cieņu drosmīgajiem ukraiņiem.

Materiāli līdzņemšanai: tekstilizstrādājumi no gluda dabīga auduma (T krekli, auduma maisiņi, džemperi u. c.).

Mākslas studijā Mākslinieks un karš, kura darbosies 24. februārī plkst. 11.30–13.30 (pieaugušajiem) un plkst. 12.00–13.00 (ģimenēm ar bērniem vecumā līdz 10 gadiem), tiks pētīta kara tematika, kas daudzpusīgi pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai. Nodarbību ievadīs mākslinieces, muzejpedagoģes Diānas Dimzas-Dimmes stāstījums par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam.

24. februārī plkst. 14.00 notiks darbnīca ģimenēm Pasaka par Pūķi, kuru sauca Karš. Dalībnieki iepazīsies ar latviešu mākslinieka Jāzepa Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai un skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā. Pēc pastaigas būs iespēja vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 24. februārī plkst. 12.00–15.00 notiks radošā darbnīca Piespraudes Ukrainas neatkarībai. Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas miniatūrajā rotas formā, darinot savu unikālo solidaritātes simbolu.

Ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas vadībā 24. februārī plkst. 14 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas vitinankas (vytynanka) meistarklase. Tradicionāli šādus papīra izgriezumus izvietoja pie logiem, lai pasargātu māju no ļaunuma un negatīvas enerģijas. Darbnīcā katrs varēs veidot kartītes vitinankas tehnikā, kuras tiks nosūtītas Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveiciens un atbalsts no Latvijas. "Ideja organizēt šo meistarklasi man radās 2023. gada februārī Kijivas bombardēšanas laikā. Sēžot bumbu patvertnē, sapņoju par savas mājas pasargāšanu no kara ļaunuma. Ukrainā mēs veidojam vitinankas, lai sargātu sevi un savas mājas, tādēļ aicinu ikvienu interesentu uz kolektīvu pieredzi vitinanku radīšanā," saka māksliniece.

Mākslas muzejā Rīgas birža 24. februārī plkst. 12 notiks radošā darbnīca Saulespuķu spēks. Pirms tam – iedvesmas meklēšana muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, gleznās aplūkojot krāšņās XVI–XVII gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijas.

Dalība visos pasākumos – ziedojums Ukrainai fonda Ziedot.lv ziedojumu kastē vai tiešsaistē. Visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir pieejams audiogids ukraiņu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja