Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgas „Duka”, jeb risinājums tukšo telpu izmantošanai.

Pagājušā gada rudenī kopā sanāca pilsētas pārstāvji, arhitekti, radošo uzņēmumu pārstāvji un nekustamo īpašumu pārvaldītāji, lai Britu padomes organizētā darba grupā rastu risinājumus krīzes radītajai tukšo skatlogu problēmai Rīgā.

Ar plēvēm noklāti skatlogi,kurus „rotā” uzraksts „izīrē ,” ir kļuvuši par pilsētā bieži sastopamu ainu. Tā degradē pilsētas sociālo un ekonomisko vidi, jo, kolīdz telpas netiek apsaimniekotas, uzrodas postīšanas un demolēšanas entuziasti.Savukārt  iedzīvotāji un tūristi sāk vairīties no ielām ar šāda veida objektiem un galu galā uzņēmumi, kas atrodas tajās, ir spiesti bankrotēt, jo  cilvēki atrod iespēju tērēt savu naudu citur. Bet nekustamā īpašuma turētājiem arvien grūtāk  izīrēt vai pārdot savus īpašumus, to vērtība krītas.

Šajā grupā bija daudz dažādu ideju -  gan zaļās ielas koncepts, gan barteru sistēmas attīstīšana, taču visreālākā mums šķita doma par radošo industriju atbalstu, ielaižot tās tukšajās telpās, tādējādi tās atdzīvinot un vienlaikus atdzīvinot  arī ielu un pilsētu.

Tādēļ Rīgas dome sadarbībā ar Laikmetīgo mākslu centru, Britu padomi un SEB banku ir izstrādājusi portālu duka.riga.lv – vietu, kur var satikties telpu īpašnieki, kuri gatavi tās dot, un radošie vai citi mazie uzņēmēji, kas nevar atļauties dārgu īres maksu.

Galvenais šīs iniciatīvas nosacījums ir -  telpas tiek izīrētas tikai par apsaimniekošanas un komunālo izdevumu segšanu. Telpu īpašnieki līdz šim ilgi meklējuši jaunus īrniekus vai pircējus, zaudējuši līdzekļus telpu uzturēšanā un apkurē, bet „Duka” piedāvā šos zaudējumus samazināt un telpas atdzīvināt.

Radošajiem vai cita profila uzņēmumiem radīsies iespēja par samērā nelielu samaksu tikt pie telpām, kas iepriekš viņiem nebija pa kabatai. Viens no „Dukas” vadmotīviem ir nestandarta risinājumi un mobilitāte. Protams, namīpašnieks nebūs gatavs uz ilgu laiku noslēgt līgumu, kas nedos viņam peļņu, tādēļ viņam tiek piedāvāts iesaistīties „Dukā” līdz brīdim, kamēr, vai nu viņš atrod  maksātspējīgu klientu,  vai arī  ar „Dukas”starpniecību telpās iekļuvušais  uzņēmums pats sāk pelnīt tik daudz, ka var atļauties maksāt pieprasīto īri.

Rīgas dome šajā projektā ir kā starpnieks, kas saved kopā puses, kuras viena otrai ir vajadzīgas.

Angļi teiktu „WIN WIN Situation”.

Es teiktu: Win- Pilsētai, Win – namīpašniekam, Win- jaunam uzņēmumam, Win- Rīgas viesiem.

Sīkāku informāciju varat iegūt www.duka.riga.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja