Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sanākam izstādē no visas Latvijas

Gaisā levitē vainagi un cepures, no koka izgrebti putni un salmiem veidoti puzuri – līdz 30. jūlijam Sporta ielā 2 ir aplūkojama Dziesmu un deju svētkiem tapusī tautas lietišķās mākslas izstāde Mēs, kurā vienkopus ir redzami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi, kas izvēlēti un atceļojuši no visām valsts pusēm.

Kilograms segas

"Kopā ar ekspozīcijas mākslinieciskā iekārtojuma darba grupu mēs braucām pie tautas lietišķās mākslas kolektīviem visā Latvijā, skatījāmies un vērtējām viņu radītos darbus pēc kompozīcijas, tehniskā izpildījuma un citiem kritērijiem. Tas nebija viegls uzdevums," stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena. Viņa skaidro, ka cilvēki ir ļoti gatavojušies un domājuši par šo izstādi un tas atbalsojas gan darbu daudzumā, gan arī kvalitātē.

"No mūsu atlasītajiem darbiem tikai viena trešdaļa ir nokļuvusi izstādē, bet no pārējiem varētu sarīkot vēl vairākas ekspozīcijas," akcentē eksperte un piebilst, ka izstādē Mēs ir eksponēti 1300 autoru 3700 darbi. "Es vēl šodien no rīta nodomāju, ka mākslinieciskā iekārtojuma darba grupa ir paveikusi īstu varoņdarbu, pārtinot visus ruļļus ar darbiem un pārcilājot neskaitāmus kilogramus, piemēram, viena sega sver aptuveni vienu kilogramu," saka Linda Rubena.

Jautāta, vai viņa pati ir saskaitījusi ceļā pavadītos kilometrus darbu atlases procesā, eksperte atzīst, ka nav rēķinājusi, bet kopā ar kolēģiem paviesojusies daudzviet Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Kurzemē. Viņa piebilst, ka satikšanās ar tautas lietišķās mākslas kolektīviem ir bijusi ne tikai darbu izvēle, bet arī abpusēja zināšanu nodošana un radošas sarunas, jo visi mākslinieciskā iekārtojuma darba grupas dalībnieki ir augstas klases meistari: Mārtiņš Heimrāts ir tekstilmākslinieks, Juris Leitāns – metāla apstrādes meistars, Baiba Vaivare un Dace Pudāne – rokdarbnieces. "Turklāt satiktajiem amatniekiem gribas parādīt, kā viņi dzīvo, un mums savukārt ir interesanti paskatīties apstākļus, kādos viņi darbojas, un jāsaka, pašvaldības tiešām iegulda šajos kolektīvos," norāda Linda Rubena.

 

Ar pastalām

Tautas lietišķās mākslas izstādē Mēs ir pārstāvēti arī individuāli strādājoši mākslinieki. "Daļa no viņiem atsaucās Latvijas Nacionālā kultūras centra aicinājumam, daļu es uzrunāju pati, kopā ar mākslinieciskā iekārtojuma darba grupu skatoties, kā pietrūkst, lai padarītu šo izstādi vēl daudzšķautņaināku," atklāj eksperte. Īpaši šai izstādei stikla krelles ir radījusi māksliniece Laura Šmideberga, kuras aizraušanās ar vēsturisko stikla pērlīšu atjaunošanu ir aizvedusi līdz savai stikla studijai. "Ar pastalām ekspozīcijā ir pārstāvēta Agrita Krieviņa, kura pēta šo apavu vēsturi un attīstību Latvijā un parāda to daudzveidību," stāsta Linda Rubena.

Izstādē piedalās arī karošu meistars Jānis Jēkabsons un Vienkoču parka saimnieks kokamatnieks Rihards Vidzickis. No Līgatnes puses uz Rīgu ir atceļojusi gandrīz četrarpus metru gara laiva, ko papildina videostāsts – tautas lietišķās mākslas bagātības un daudzveidības demonstrēšana nav vienīgais šīs izstādes mērķis. Tā uzrunā skatītājus ne tikai ar priekšmetu dažādību un augsto izpildījuma līmeni – ekspozīciju papildina arī izzinoša un praktiska informācija un videomateriāli, kas stāsta par amata prasmēm, meistariem un sniedz dažas praktiskas pamācības. "Pēc izstādes apmeklējuma cilvēki man ir jautājuši, kā varētu sazināties un satikt vienu vai otru meistaru, tas liecina, ka apmeklētāji vēlas ne tikai baudīt, bet arī uzzināt vēl vairāk," savos novērojumos dalās eksperte.

Pēc Dziesmu un deju svētku noslēguma visiem interesentiem būs iespēja apmeklēt arī dažādas meistarklases, kas notiks piektdienās, sestdienās un svētdienās. Biļetes uz izstādi var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā un kasē uz vietas. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi Latvijas Nacionālā kultūras centra interneta vietnē lnkc.gov.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja