Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tagad ir tikai tagad

RIBOCA Sarunas par nākotnes nāvi un ekskursija pa mutuļojošu straumi.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle līdzās izstādei dažādās pilsētas teritorijās piedāvā arī plašu publisko pasākumu programmu, kurā viens no centrālajiem notikumiem ir RIBOCA Sarunas. Tās aizsāksies šo trešdien, 22. augustā, plkst.18 bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā, kur satiksies esejists, rakstnieks un vēsturnieks Kirils Kobrins un starpkultūru komunikācijas profesors un autors Deniss Hanovs, reflektējot par tēmu Viss bija mūžīgs, bet tagad ir tikai tagad (krievu valodā). 

"Mūsu sarunas centrā būs nākotnes nāve mūsdienu Latvijas un arī globālajā sabiedrībā," atklāj Deniss Hanovs. Šajā sērijā ieplānoti vairāki pasākumi, kuru laikā divi sarunbiedri ar pieredzi dažādās disciplīnās tiks aicināti diskutēt par jautājumiem, ko raisa izstādē iekļauto mākslas darbu tēmas, un rast sev būtisko. Tā būs brīva domu apmaiņa ar noteiktu izejas punktu, bet neparedzamu iznākumu, kuru ar saviem komentāriem varēs izmainīt klātesošie klausītāji. Kirils Kobrins norāda, ka viņu izejas punkts saistīts ar to, ka RIBOCA, viņaprāt, ir nodemonstrējusi Rietumu pasaules šodienas galveno filozofisko, sociālantropoloģisko un sociālkulturālo iezīmi – melanholiju. 

"Lielāko daļu biennāles darbu, lai arī kam tie būtu veltīti, apvieno melanholiska intonācija, sava veida ilgas pēc modernitātes, pēc laikmeta, kad ticēja progresam, zinātnei, Prātam. Tagad – it īpaši ņemot vērā pašreizējo iracionālā populisma sprādzienu un reakcionāro atgriešanos pie konservatīvisma, galēja nacionālisma vai pat vienkārši rasisma un fašisma – laikmets, kurš it kā izslēdza visas šīs lietas no politiskās, sociālās, kulturālās dzīves, šķiet tāls un pat brīnišķīgs," skaidro vēsturnieks un uzsver, ka tieši melanholija, nevis nostalģija, jo nostalģija cenšas rekonstruēt aizgājušo brīnišķīgo pagātni, bet melanholija saprot, ka brīnišķīgā pagātne ir aizgājusi uz visiem laikiem. 

   

Atklāt paslēpto 

Nākamajā trešdienā, 29. augustā, plkst. 18 šajā pašā vietā notiks amerikāņu mākslinieka Trevora Peglena lekcija Planēta ir sensors (angļu valodā). Viņa darbības lokā ietilpst attēlu radīšana, tēlniecība, pētnieciskā žurnālistika, inženierija un citas disciplīnas. Savos darbos mākslinieks pievēršas mūsdienu neredzamajai politiskajai ģeogrāfijai. Viena no Trevora Peglena interesēm ir datu plūsmas tīkli un novērošana. Tā, piemēram, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādes Sporta2 kvartāla daļā aplūkojama viņa veidotā fotogrāfiju sērija, kas rāda fizisko infrastruktūru, uz kuras balstās globālais tīmeklis un kuras nozīmīgākā sastāvdaļa ir zemūdens kabeļi. Lai radītu šos uzņēmumus, mākslinieks apguvis niršanu. Līdzīgi kā citi Trevora Peglena darbi, tie padara redzamu to, kas parasti paliek apslēpts. 

 

Drosmīgā Virdžīnija 

Sadarbībā ar zviedru māksliniecēm Petru Baueri un Rebeku Kacu-Toru RIBOCA piedāvā pirmo starptautisko feministu asambleju Rīgā, kas pievērsīsies un diskutēs par tādiem jautājumiem kā sieviešu pašorganizēšanās un feminisma prakse šodien (angļu valodā). Pasākuma laikā notiks ideju un domu apmaiņa, kā arī tiks izrunātas dažādās taktikas un stratēģijas. Dalību šajā notikumā apstiprinājušas vairākas feministes no Ziemeļvalstu un Baltijas biedrībām, kuras dalīsies pieredzē. Asambleja norisināsies 25. augustā no plkst. 12 līdz 16 Kaņepes Kultūras centrā, kur var aplūkot arī abu mākslinieču kopdarbu Un viss darāmais vēl priekšā. Feministu organizēšanās gramatika (And All is Yet to be Done: The Grammar of Feminist Organising, 2018), kurā dokumentētas sieviešu sanāksmes XX gadsimta sākumā Zviedrijā. 

Nākamajā dienā, 26. augustā, no plkst. 12 līdz 14 šajā pašā vietā notiks mediju darbnīca Pajautā kaimiņam. Šis pasākums tiek veidots kā pieredzes un zināšanu apmaiņas platforma starp Latvijas un Igaunijas žurnālistiem, redaktoriem, mākslas kritiķiem, feminisma aktīvistiem un citiem interesentiem. Atšķirībā no mūsu valsts ziemeļu kaimiņu medijos feminisma klātbūtne ir krietni izteiktāka, turklāt vairāki mediji feminisma skatījumu īsteno kā savu pamatdarbību, tajā skaitā Facebook forums ar daiļrunīgo nosaukumu Virdžīnijai Vulfai nav no tevis bail!. Šajā darbnīcā varēs uzzināt par šo mediju tapšanas un darbības nosacījumiem, kā arī apzināt ietekmi uz sabiedrību un politiskiem procesiem. 

 

Kuratores vadībā 

Tāpat visi interesenti tiek gaidīti uz Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles galvenās kuratores Katerinas Gregas vadītajām ekskursijām pa RIBOCA norises vietām (angļu valodā): 26. augustā plkst. 16  mākslas centrā Zuzeum, 30. augustā plkst. 17 Kristapa Morberga rezidencē, 31. augustā plkst. 18 bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā, 1. septembrī plkst. 14 Sporta2 kvartālā, 2. septembrī plkst. 16 Andrejsalā, lai visi kopā pārdomātu pārmaiņu fenomenu – kā cilvēki to gaida, pieredz, aptver, asimilē un kā tiek ar to galā šajā paātrināto pāreju laikā. "Pēdējos gados, īpaši kopš sākusies tehnoloģiskā revolūcija, šķiet, ka pat Heraklīta pastāvīgā plūsma pārvērtusies mutuļojošā straumē," piebilst kuratore, atsaucoties uz sengrieķu filozofa slaveno teicienu "Panta Rhei" (viss plūst). 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja