Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zaļa un vēl zaļāka ir izstāde

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs audzē atbildības izjūtu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs no 19. augusta būs atvērta izstāde bērniem Zaļš un vēl zaļāks, kas daudzpusīgi atklās cilvēka un dabas mijiedarbības un sadarbības procesus. "Šī ir trešā izstāde tieši ģimenēm ar bērniem, ko veidojam muzejā kopā ar kolēģi Lauru Dravnieci. Iniciatīva aizsākās 2018. gadā ar izstādi Kurš kuram draugs?, aplūkojot dzīvnieku attēlojumu mākslā, un turpinājās 2020. gadā ar projektu Rotaļāsimies?, kas pievērsās rotaļāšanās fenomenam bērna dzīvē," stāsta viena no izstādes kuratorēm Anna Pūtele. "Šajās izstādēs muzeja kolekcijas darbus mēs skatām izvēlētās tēmas ietvaros, papildinām tos ar starpdisciplināru pieeju un piedāvājam interaktivitāti, lai bērniem būtu iespēja iesaistīties, piedzīvot un citādi līdzdarboties," atklāj kuratore. 

Izstāde Zaļš un vēl zaļāks iekļauj glezniecības un grafikas darbus, kas aptver vairāku gadu desmitu periodu, akcentējot dabas procesu mainību un pastāvību, kā arī motīvu, radošo tehniku un krāsu paletes variācijas. Domājot par darbos skartajām tēmām, ekspozīcijas veidotājas ir nonākušas līdz zaļās domāšanas jautājumiem. Centrālā uzmanība veltīta atbildības izjūtai, skarot dabas resursu un daudzveidības saglabāšanas, ekoloģijas un ilgtspējas tēmu. Līdzās mākslas darbu iepazīšanai bērni varēs iekļūt aizraujošā 3D vidē, piedalīties atkritumu šķirošanas spēlē, gūt ilgtspējas padomus un uzzināt par kokiem, kādi aug apkārt. "Rīgas meži mums ir nodrošinājuši četrpadsmit vētrā kritušus kokus, kuri savākti Rīgas parkos un no kuriem esam radījuši instalāciju," piebilst Anna Pūtele.

Īpaša loma šajā izstādē ir arī mākslinieka un dizainera Artūra Analta veidotajam ekspozīcijas iekārtojumam (iepriekš Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā viņš veidojis izstādi Vērtību zīmes, kas bija veltīta Latvijas Bankas kolekcijas monētām). Pārdomāta telpas scenogrāfija un dizains savieno mūsdienās dominējošo digitālo vidi ar fizisko pasauli, vēršot skatu uz pagātni, tagadni un iespējamo nākotni. Zaļā krāsa ekspozīcijā gan veido asociatīvu sasaisti ar dabas tēmu, gan pastiprināti aktualizē vides problemātiku. Svarīgs iekārtojuma elements ir koks – tā dabiskums, latviskums un nozīme ekosistēmā. "Izstādes iekārtojuma konstrukcijas tiek veidotas tā, lai pēc tam tajās izmantotos materiālus varētu lietot atkārtoti," akcentē kuratore, vēršot uzmanību uz ilgtspējības momentu arī pašā ekspozīcijas veidošanā. 

Vairāk – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja