Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Čello Cēsis - skaņa un būve

Klausītājus tuvāk iepazīstināt ar čellu, piedāvājot iespēju ne tikai klausīties koncertus, bet arī vērot instrumenta tapšanas procesu, - šādā nolūkā Vidzemes koncertzālē Cēsis tiek iedibināts jauns starptautisks festivāls Čello Cēsis.

Tas sevi piesaka jau šonedēļ, 13. un 14. jūnijā, ļaujot atklāt cilvēka balsij vistuvākā, vissaviļņojošākā mūzikas instrumenta unikālo skanējumu izcilu, pasaules slavu guvušu čellistu izpildījumā. Uzstāsies gan Eiropas jaunā zvaigzne Nikolass Alštets no Vācijas, gan čellu grupa Dream Team, gan Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Bet jau patlaban festivāla ieskaņā līdz 13. jūnijam koncertzāles pirmajā stāvā ikviens var vērot unikālu notikumu - jauna čella būvēšanu. Čellu būvē vācu meistari Roberts Kēnigs un Mihaels Bečers no kompānijas Betchet & Konig. Šo meistaru izgatavotie mūzikas instrumenti ieguvuši balvas Vācijā un Itālijā.

No Adelaidas uz Cēsīm

"Mans tēvs ir no Cēsīm, tāpēc, pagājušajā vasarā atbraucis uz Latviju, devos uz Cēsu festivālu. Tur satiekot jaunās koncertzāles māksliniecisko direktori Inesi Zagorsku, kuru pazīstu jau kopš starptautisko jauno latviešu mūziķu meistarkursu nometnēm Siguldā, sākām runāt, ka Cēsīs vajadzētu izveidot čellu festivālu," stāsta festivāla mākslinieciskās idejas autors, Austrālijā dzimušais un dzīvojošais čellists, starptautiskā Adelaidas čellu festivāla Austrālijā dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Jānis Laurs. Viņš jau 30 gadus ir Adelaidas Universitātes Elderas konservatorijas profesors, 16 gadus bija Adelaidas simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars, 12 gadus spēlējis Austrālijas stīgu kvartetā, kā arī citos kameransambļos.

Instrumenta dzimšana

Jāņa Laura sāktais starptautiskais čellu festivāls Adelaidā noticis jau trīs reizes - 2008., 2011. un 2014. gadā -, pulcējot mūziķus no visas pasaules. Tieši tur arī sākta prakse parādīt sabiedrībai, kā izgatavo pašu instrumentu. "Tas aktīvi iesaista visu sabiedrību, ģimenes, bērnus, jo šī ir ļoti atraktīva iespēja uzzināt - gan kā instruments top, gan kā tas skan. Liela interese vērojama arī patlaban Cēsīs - nāk gan žurnālisti, gan mūziķi un vienkārši zinātkārie. Daži piesakās palīdzēt, un to arī ļaujam," stāsta Jānis Laurs. "Parasti čella būvniecība aizņem 200 stundu, bet uz festivālu mēs būsim sagatavojuši pašas sarežģītākās detaļas, lai čellu pabeigtu jau līdz 13. jūnija rītam, instruments būs bez lakas, bet gatavs spēlei. Visi ir laipni aicināti vērot mūsu darba procesu un uzdot sev interesējošus jautājumus par čella būvi," atklāj meistars Mihaels Bečers. Festivāla galvenais viesis čellists Nikolass Alštets jauno instrumentu ieskandinās, atklājot Eiropas mūzikas padomes konferenci, kas 13. septembrī notiks Cēsu koncertzālē.

Domāts - darīts!

Kad Jānim Lauram jautāts, vai viņš, izmantojot savu starptautisko festivālu rīkotāja pieredzi, varētu iestādīt starptautisku čellu festivālu arī Latvijā, viņš iesākumā bildis, ka pāris tuvākajos gados varētu sākt uz to virzīties. "Bet Zagorska teica: nē, jābūt jau nākamgad!" smejas Laurs. Domāts - darīts. Šīs nedēļas notikumi ir jaunā festivāla pieteikums un pirmā sesija.

Festivāla atklāšanas koncertā sestdien, 13. jūnijā, plkst. 19 piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Jāņa Liepiņa vadībā un Eiropas jaunā čella zvaigzne Nikolass Alštets. "Šajā vakarā varēs dzirdēt skaistu mūziku, kas varbūt nepietiekami daudz skanējusi Latvijā, bet noteikti ir pelnījusi savu vietu aktīvā koncertdzīvē. Programmas centrālais darbs ir Anrī Ditijē čella koncerts Visa pasaule tālā. Šis skaņdarbs ir vērtējams kā viens no labākajiem XX gadsimta čella koncertiem, bet to izspēlēt var tikai ļoti augstas klases čellists. Man ir patiess prieks, ka Cēsīs to atskaņos Nikolass Alštets - fenomenāls un brīnišķīgs mūziķis," priecājās diriģents J. Liepiņš.

Savukārt 14. jūnija koncertā plkst. 17 festivāla viesiem būs iespēja dzirdēt LNSO čellu grupas Dream Team programmu Violoncelles, Vibrez!. Ansamblī, kura līdere ir LNSO čellu grupas koncertmeistare, Lielās mūzikas balvas ieguvēja Diāna Ozoliņa, spēlē orķestra solisti Ieva Upatniece, Zane Guļāne, Lolita Lilje, Ainārs Paukšēns, Mareta Prikule, Jānis Rinkulis un Dace Zālīte. Septembrī, kad jaunizgatavotais čells būs jau nolakots, sekos festivāla programmas turpinājums, piedāvājot ne tikai koncertus, bet arī meistarklases un lekcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja