Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Andris Ābelīte. Dzīve pēc Labvēlīgā tipa

Šoceturtdien mūziķis Andris Ābelīte līdz ar citiem pazīstamiem māksliniekiem piedalīsies labdarības koncertā Mūziķi Zvannieku bērniem


Anglikāņu baznīcā notiekošajā koncertā piedalīsies arī LNO solists Krišjānis Norvelis, vijolnieks Raimonds Ozols, ērģelniece Kristīne Adamaite, Gunāra Kalniņa vadītais gospeļu koris un citi mūziķi. Pasākumā tiks vākti līdzekļi mācītāja Jura Cālīša un viņa dzīvesbiedres Sandras Dzenes-Cālītes vadītajai alternatīvajai ģimenes mājai Zvannieki.

Labdarības koncerts notiek piekto gadu; Andris tajā muzicēs jau trešo reizi — kā teic pats, kopš brīža, kad viņu uzrunāja un aicināja piedalīties. "Man liekas, ka ar savu dziedāšanu un spēlēšanu mēs parādām uzmanību šiem bērniem, kuriem dzīvē daudz kā pietrūkst. Tādēļ es šādu projektu organizatoriem nekad neatsaku." Mūziķis pamanījis, ka cilvēku atsaucība šim pasākumam ir patiešām liela — Anglikāņu baznīca allaž ir pilna klausītāju. "Turklāt, lai cik dīvaini tas nebūtu, lielākā daļa ir ārzemnieki," Andris atzīst, piebilstot — lai gan viņš nezina, kāda ir tā artava, ko mūziķi un klausītāji var dot bērnunama iemītniekiem, tas tomēr ir vairāk nekā nekas.

Labprātāk spēlē koncertos


Andris Ābelīte piekrīt kaut kur dzirdētajam, ka nu jau mūziķi ar saviem labdarības pasākumiem sāk pildīt valsts funkcijas, gādājot par bērnunamu iemītnieku labklājību. "Man jau liekas, ka tās valsts "ausis" ir tik nedzirdīgas, ka diez vai kaut kad izdzirdēs un ieklausīsies tajā visā. Bet tas jau mums netraucē turpināt iesākto."

Vai Andris kādreiz ir iedevis naudiņu uz ielas ubagojošam bērnam? "Esmu, esmu metis, taču man ir grūti, jo sieva, to redzot, mani vienmēr ļoti bar." Mūziķis reizēm ubagojošajiem bērniem piedāvājis nopirkt kaut ko ēdamu, taču saņēmis visai kategorisku noraidījumu. "Šiem bērniem ēdiens ir otršķirīgs, jo "sapelnītā" nauda aiziet spēļu automātiem, tabletēm un tamlīdzīgiem mērķiem. Tādā pasaulē mēs dzīvojam, un ar to ir jārēķinās." Tādēļ viņš labprātāk piedalās kādā labdarības koncertā, jo zina, ka tur savāktā nauda aizies tieši tur, kur tā nepieciešama visvairāk." Vai Andris kādreiz ir domājis, kā palīdzēt kādam bērnam —, piemēram, pamācīt dziedāt vai spēlēt trompeti? "Man neviens nekad neko tādu nav jautājis. Šādu mācīšanu būtu diezgan grūti nosaukt par labdarību, jo mūzikas instrumentu spēlēšana jau interesē šauram lokam. Drīzāk to varētu darīt saistībā ar jauniešiem, kam šīs lietas interesē, bet nav naudas, par ko skoloties," mūziķis spriež.

Izdevību garām nepalaidīs


Pirms gada Andris pavisam negaidīti un klusu pameta populāro grupu Labvēlīgais tips. Taujāts, kādēļ notikusi šāda izvēle, mūziķis brīdi klusē. "Nekādu domstarpību vai kašķu nebija. Vienkārši man vienubrīd šķita, ka esmu ieslīdzis rutīnā — ja mani pamodinātu nakts vidū un liktu kaut ko nospēlēt no grupas repertuāra, es to varētu izdarīt bez problēmām. Un tad ir jāsāk domāt, vai laiku nevaru tērēt lietderīgāk." Taču ar bijušajiem grupas biedriem attiecības esot saglabājušās visnotaļ draudzīgas.

Tikmēr Andris turpina spēlēt trompeti Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī un daudz trenēties, nopietni mācoties dziedāt. Vēl viņam ļoti gribētos ierakstīt albumu ar instrumentālo mūziku, jo esot sakrājies daudz visādu ideju. Un, ja atkal nāktu piedāvājums dziedāt kādā mūziklā, Andris piekristu, daudz nedomājot. "Ļoti ceru, ka BT1 šoruden atkal parādīs mūziklu Les Miserables, lai gan zinu, ka tas bija ļoti dārgs uzvedums. Un ja reiz pie mums tiks iestudēts kāds liels, populārs mūzikls — nu, kaut vai Jesus Christus Superstar vai Cats — tādā es dziedātu patiešām ļoti labprāt." Mūziķis pasmejas: iepazīstot BT1 šefu Viesturu Tīli, kuram pateicoties jau iestudēti vairāki mūzikli, viņu nepārsteigtu, ja Ķīpsalā parādītos vēl kāds vērienīgs projekts. "Pilnīgi droši var teikt, ka gaidu savu lielo izdevību, jo skaidri zinu, ko es gribu!" viņš smejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja