Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Arī kukainīšiem ir sirds. Ieklausieties

"Kukainītis nepūlas/ tikt atpakaļ/ un būt mazs/ kāpēc tad tu lielais/ kam ceļš augstāk ies/ kāpēc tad tu lielais/ nobijies," savu dziesmu ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem izpilda mūziķe Māra Upmane-Holšteine. Pagājušajā nedēļā vilcienā Rīga-Sloka ceļā līdz Dzintaru stacijai tika prezentēts fonda Viegli trešais albums Loks paliek vaļā.

"Nākamā pietura - Torņakalns," pavēsta mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis, kurš tuvāk iepazīstina ar jauno ierakstu. "Šis ir nākamais solis mūsu darbībā: mēs esam ķērušies pie mazliet bioloģiskas tēmas, jo esam sākuši pētīt visu, kas mums ir apkārt," albumu raksturo mūziķis un atgādina, ka arī kukainīšiem ir sirds. "Kad izdzīvota pirmā iemīlēšanās sajūta, satiekot Imanta Ziedoņa dzeju mūzikā, kā tas ir pirmajā albumā, kad ir mēģināts meklēt lielās patiesības otrajā albumā, tad, izpurinot matus vējā, top trešais albums par vienkāršajām dzīves patiesībām," piebilst Māra Upmane-Holšteine.

Iepriekšējie divi CD Viegli un Vakars. Pietura. Jasmīns tapuši Imanta Ziedoņa vasaras mājas Dzirnakmeņi klētiņā, kuru šīgada aprīlī nopostīja uguns. Patlaban tā tiek atjaunota. Jauno dziesmu ieraksts noticis pirtiņā, alā pie Lojas upes un tās krastā. Interesanti, ka albuma Loks paliek vaļā noslēdzošajā kompozīcijā Viegli, kuras mūzikas autors ir Jānis Strapcāns, ir dzirdama upes čalošana. "Gribas viegli,/ cik vien viegli,/ tā, lai smiekli,/ maziņi smiekli."

"Rakstīts naktī uz celma svecīšu gaismā un pašā mājā," trešā CD tapšanu Murjāņos atceras Māra Upmane-Holšteine. Mūziķe atklāj, ka mājai piemīt īpaša suģestējoša enerģija, kura uzlādē, iedvesmo un mudina paskatīties uz pierasto no cita skatpunkta. "Jā, arī padauzīties," viņa atzīst. Vienā no Jāņa Holšteina-Upmaņa sarakstītajiem skaņdarbiem ar nosaukumu Mazā dziesma tiek izmantots dēlis un futbola bumba (Ulda Eglava izpildījumā). Ieklausieties!

Albuma radīšanā ir piedalījušies arī mūziķi Renārs Kaupers, Raimonds Gusarevs, Kārlis Kazāks, viesmākslinieki un visi fonda Viegli veidotāji. "Kā arī Ziedoņa mājas lāči," rakstīts Loks paliek vaļā bukletā. Kas viņi ir? "Tie ir Ausmas Kantānes kolekcionētie plīša lāči," paskaidro Māra Upmane-Holšteine. Viņu vidū ir lācis, kuru dzejnieks atvedis ar lidmašīnu, speciāli tam nopircis biļeti. "Šis lācis vienmēr ir goda vietā koncertos pie skatuves, un kolektīvā saucam viņu par Imantu."

Jaunās dziesmas būs dzirdamas Ziemassvētku koncertos Kāds esi, nāc, kas 13., 14. un 15. decembrī notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā. Biļetes pieejamas Ekase.lv. Koncertu režisors - Viesturs Meikšāns. Albuma bukletā ir ieliktas vairākas pastkartītes, uz kurām uzrakstīta Imanta Ziedoņa atziņa: "Laiki nav svarīgi. Svarīgs ir cilvēks." No vienas var izgriezt un salocīt puzuru, ar ko svētkos izrotāt savu māju (dizainu veidojuši mākslinieki Līga Kitchen un Jānis Birznieks).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja