Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Atgriešanās iluminācijas

Latviešu soprāns Gunta Gelgote dzimtenē uzstāsies Dzintaru koncertzālē

Sirds velk uz Latviju, pie Latvijas mūziķiem – saka dziedātāja, Lielās mūzikas balvas laureāte Gunta Gelgote (soprāns), kuru dzīve no dzimtās Latvijas pārstādījusi Lietuvā, Viļņā. Viņa tur dzīvo jau septiņus gadus, dzied Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī un citur. Šosezon Gunta Gelgote Latvijā ciemojas biežāk nekā līdz šim. Šoreiz viņa pošas šurp, lai uzmirdzētu izsmalcinātā Ziemassvētku programmā Mocarts, Britens un Čaikovskis Dzintaru koncertzālē 16. decembra vakarā (plkst. 19), kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu atskaņojot Bendžamina Britena dziesmu ciklu Iluminācijas.

Cita dimensija

Ar Artura Rembo dzeju rakstītais Britena cikls dziedātājai nav jaunums. Viņa pie mums to jau interpretējusi pirms pieciem gadiem kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un nu priecājas par LNSO aicinājumu. "Nez kāpēc šo skaņdarbu nevarēju aizmirst, man sagādā baudu ienirt Britena un Rembo ciklā. Es jūtu, ka ir pagājuši daži gadi manī kā dziedātājā un tagad es šajā opusā vairāk ieraugu. Ieraugu tādas bagātības un skaistumus, tādus trakumus," viņa aizrautīgi stāsta. "Arturam Rembo raksturīgs skarbs skaistums un ironija, pretrunas, blēņas, slēpta traģika. Britens to visu krāso. Tomēr ir vietas, kur man jāpadomā – ļauties Rembo vai Britenam? Man tas ir notikums atklāt sev Rembo dzeju. Uzgājām izdotu Rembo krājumu Gitas Grīnbergas atdzejojumā. Kad dziedāju pirms pieciem gadiem, biju iztulkojusi sev tekstus, bet atdzejojumam ir cita mākslinieciska vērtība, cita dimensija."

Vispirms apguvusi kordiriģēšanu Cēsu mūzikas vidusskolā, Gunta Gelgote vokālo mākslu studēja gan Latvijas, gan Lietuvas mūzikas akadēmijās. Viņas repertuārs ir stilistiski plašs. Dzīvojot Viļņā, Gunta uzstājas Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī, Ģintara Rinkēviča vadītajā Viļņas Pilsētas operā, simfoniskajos un kamermūzikas koncertos – piemēram, aizvadītajā sestdienā dziedāja soprāna solo Mocarta Rekviēma atskaņojumā īpašā, ikgadējā projektā Klasika visiem, kur līdz ar Viļņas Universitātes orķestri un koriem līdzīgi kā Latvijā kustībā Sing along tiek iesaistīti mūzikas skolotāji un citi muzikāli izglītoti ļaudis, kuriem ikdienā nav laika dziedāt koros.

Gunta Gelgote, kura Rīgā dziedājusi Kristapa Pētersona operā Mihails un Mihails spēlē šahu, Bruno Skultes Vilkaču mantiniecē, Sofiju Verterā, Papagenu Burvju flautā, pāžu Oskaru Masku ballē, 2009. gadā saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā Gada debija. Klausītāju iemīļotais domubiedru Kristīnes Adamaites (ērģeles), Arta Sīmaņa (saksofons) un Guntas Gelgotes trio 2008. gadā tika izvirzīts Lielajai mūzikas balvai nominācijā Gada koncerts. Gunta Gelgote bieži piedalās mūsdienu mūzikas atskaņojumos, viņai jau veltīti vairāki jaunās mūzikas opusi.

"Adeles loma Johana Štrausa operetē Sikspārnis Lietuvas Valsts operas un baleta teātrī bija mana skatuves debija lietuviešu valodā. Operetē ir arī daudz jārunā, taču režisors pat izmantoja manu akcentu, šo – istabenes lomu interpretējot kā viesstrādnieci no ārzemēm. Es dziedu arī Štrausa operetē Vīnes asinis. Skaistākais ir tas, ka tur dejoju solo ar balerīnām. Vai tas nav visu meiteņu sapnis?" Neslēpjot, ka operetes žanrs nav tuvākais sirdij, dziedātāja priecājas, ka var no sirds izdejoties. "Stāstā aizvietoju saslimušu primabalerīnu. Tas ir kaifīgi. Graciozi jādejo pašā centrā. Jo dažādāk īstenojos uz skatuves, jo vairāk to izbaudu: no operas un oratorijas līdz laikmetīgajai kamermūzikai. Ir bauda pabūt dažādos skaistumos."

Balss lido augšup

"Es tagad kļūstu par koloratūrsoprānu!" Gunta Gelgote pavēsta visaktuālāko jaunumu. Viņa mērķtiecīgi apgūst jaunu repertuāru, kas piemērots augstajai, pērļaini dzidrajai balsij. Piemēram, Džildas lomu. Tiesa gan, Lietuvas Operas un baleta teātra repertuārā šīs Verdi operas (Rigoleto) pagaidām nav, taču tas nesašķoba mākslinieces pārliecību, ka viņa šo lomu noteikti dziedās. "Šis man ir jauns, aizraujošs un patīkams etaps: "augšās" jūtos tik ērti! Tagad ar atvērtām acīm skatos, ko šī jaunā dzīve un balss ampluā man nes. Joprojām patīk dziedāt arī mūsdienu mūziku, ko diezgan bieži atskaņoju kopā ar savu vīru, flautistu Ģiedru Gelgotu. Taču tagad man ir jauns āķis lūpā – operas koloratūras. Es ticu un arī zinu, ka lomas būs. Sapņi ir drosmīgi. Bet pagaidām lai viņi paliek man," nākotnes plānus dziedātāja vēl neatklāj. Brīvmākslinieces statuss ļauj viņai biežāk atbraukt uz Latviju. Vēl oktobrī Gunta Gelgote te dziedāja Šūberta kamermūziku, un jau šomēnes viņa atgriezīsies dziedāt J. S. Baha Ziemassvētku oratorijā, kuru Lutera (Torņakalna) baznīcā 29. decembrī diriģēs Kaspars Putniņš. Savukārt Lieldienās viņas eņģeliski dzidrais soprāns skanēs Gabriela Forē Rekviēma atskaņojumā, kuru Lielajā ģildē Zaļajā ceturtdienā, 29. martā, diriģēs Andris Poga. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja