Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Baltijas ceļš, Gruzijas varoņi un gaisma

Festivālā Via Baltica atzīmē Baltijas ceļa 30. gadskārtu

Jau devīto reizi Liepājā un Kuldīgā norisināsies festivāls Via Baltica, apvienojot labākos Baltijas valstu mūziķus laikā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija Baltijas ceļš. Šogad festivāla krāsas papildinās Gruzijas Nacionālās vienotības dienas 30 gadu atcere, kad, līdzīgi kā Baltijā, Gruzijas iedzīvotāji apvienojās kopīgai cīņai par brīvību.

"Festivāla jēga ir vēl un vēlreiz atgādināt – tas, ka šodien dzīvojam brīvā, neatkarīgā un demokrātiskā valstī, nav pašsaprotami. Tas ir tādēļ, ka XIX gs. beigās, XX gs. sākumā un arī visus Latvijas okupācijas gadus bija drosmīgi cilvēki, kuri uzturēja dzīvu neatkarīgas Latvijas valsts ideju," uzsver festivāla mākslinieciskā vadītāja Dace Bluķe.

1989. gada 9. aprīlī padomju armija vardarbīgi apspieda mierīgo neatkarības demonstrāciju Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi centrā, nogalinot 21 cilvēku, tostarp sievietes un jauniešus, un saindējot simtiem citu. Šo dienu mēdz saukt arī par Tbilisi slaktiņu. Fotoizstāde, kas veltīta Gruzijas varoņiem, festivāla Via Baltica ietvaros līdz 7. septembrim bez maksas skatāma Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē.

Festivāla muzikālo programmu savukārt atklās Xylem trio – Rihards Zaļupe (perkusijas) un brāļi Oskars un Raimonds Petrauski (saksofons, klavieres) – vēsturiskajā Liepājas Romas dārza pagalmā 16. augustā plkst. 20. Xylem trio, kas izdevis divus CD ar Gijas Kančelli skaņdarbu aranžijām, spēlēs Gruzijas un Baltijas valstu mūziku. Festivālu turpinās flautistes Ditas Krenbergas, čellistes Ingas Ozolas (Sunepas) un pianista Jura Žvikova trio programma Ziedonis. Trioletas. Mūzika Kuldīgas Mākslas namā 17. augustā.

Pirmo reizi festivālā iekļauta diskusija. Liepājas Universitātes lektores, Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājas Lindas Zulmanes vadītā saruna Ceļš Andrieva Niedras daiļradē sagatavos Dirty Deal Teatro izrādei trillerim Andrievs Niedra 21. augustā koncertzālē Lielais dzintars.

Pirmo reizi festivālā būs arī ērģeļmūzikas koncerts. Trīs Baltijas mūziķi – ērģelniece Larisa Carjkova, Latvijā dzīvojošais lietuviešu saksofonists Arvīds Kazlausks un igauņu dziedātāja Anu Mari Ūspelda – tiksies Baltijas valstu mūzikā koncertos Baltijas dzintari Kuldīgā, Sv. Katrīnas baznīcā, 23. augustā un Liepājā, Sv. Trīsvienības katedrālē, 25. augustā.

Jau trešo gadu festivālā rāda latviešu dokumentālās un spēlfilmas. Bet tradicionālajā noslēgumkoncertā, akcijā Senās uguns nakts augusta pēdējā sestdienā Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem savu debijas albumu Gaisma izdziedās Ņujorkas Jaunās džeza un laikmetīgās mūzikas skolas absolvente, Ellas Ficdžeraldas balvas laureāte Arta Jēkabsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja