Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Baroka mūzikas reibonī

Baha kamermūzikas festivāla rota – Francijas un Vācijas baroka orķestri

Septiņos 17. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla koncertos no 16. novembra līdz 6. decembrim Rīgā un Kuldīgā dzirdēsim labāko Francijas un Vācijas baroka orķestru sniegumu, arī baroka mūziku kora izpildījumā, čella un klavesīna saspēli, klavieru solo un Latvijā līdz šim nedzirdētu formu – vēsturiskā stīgu instrumenta violas da gamba kvartetu. Šādu ikgadējā festivāla saturu sarūpējusi tā direktore, klavesīniste Aina Kalnciema, kura pati preses konferencē Mencendorfa namā nospēlēja efektīvi kontrastaino Žozefa Nikolā Ruajē-Pankrasa skaņdarbu Reibonis.

 

Pieredze un jaunība

"Visi koncerti ir izloloti, pārdomāti. Šogad festivāls risināsies lokā, kuru iesāks un noslēgs baroka interpretācijas meistari no Francijas un Vācijas," atklāj Aina Kalnciema. Festivālu 16. novembrī Mazajā ģildē (plkst. 19) atklās viens no Eiropas mūsdienu spilgtākajiem baroka orķestriem Les Ambassadeurs no Francijas. To vada izcils flautists, diriģents Aleksis Kosenko. Viņš ir daudz koncertējis kā solists, ieguvis dažādas balvas un ierakstījis daudzus CD, bet pēdējos gados aizrāvies ar diriģēšanu un ansambļu vadīšanu. Viņa dibināto un vadīto orķestri veido mūziķi no visas Eiropas. Tā skanējums apvieno muzikālu pieredzi ar jauneklīgi spožu temperamentu. Sadarbība ar Baha kamermūzikas festivālu Rīgā sākusies pirms pieciem gadiem, kad orķestris pie mums viesojās pirmo reizi. Aina Kalnciema satikusi Aleksi Kosenko kādā festivālā, kur viņš diriģējis poļu orķestri. Sarunā viņš izstāstījis, ka veido jaunu orķestri, pulcējot jaunus, talantīgus mūziķus no dažādām valstīm. Viņš apjautājies, vai būtu interese uzaicināt viņus uz Rīgu. "Man tas likās ļoti aizraujoši, un es viņus ielūdzu. Tiešām viņi sevi parādīja ļoti interesanti. Drīz jau sāku par viņiem dzirdēt cildinošas atsauksmes arī no citiem festivāliem Francijā, Maltā, Somijā, Zviedrijā: cik spoži, cik šarmanti!" Kosenko uzreiz piekritis atkal doties uz Latviju. Viņš teicis: "Tu mums toreiz noticēji, un mēs ļoti labprāt atbrauksim uz Rīgu!" Kopā ar orķestri ieradīsies arī jaunais, spožais kontrtenors Karlo Vitoli no Itālijas, kurš jau muzicē ar izvēlīgo diriģentu un klavesīnistu Viljamu Kristi un viņa grupu Les Arts Florissants. Koncertā skanēs itāļu baroka laika komponistu Dž. Tartīni, Dž. B. Samartīni, A. Vivaldi darbi.

 

Bahs un flamenko

Lieliski atjaunotajā Ernesta Vīgnera Mūzikas skolā Kuldīgā 19. novembrī uzstāsies uzlecošā itāļu pianisma zvaigzne Eloiza Kašo. E. Kašo jau kopš agras bērnības ir guvusi uzvaras starptautiskos konkursos un kopš studiju gadiem koncertē visā pasaulē. Viņa ir ļoti vispusīga māksliniece: studējusi arī klavesīna spēli, kordiriģēšanu, kompozīciju un kamermūziku. Šis koncerts apmeklētājiem pieejams bez maksas, tāpat kā koncerts 3. decembrī turpat Kuldīgas Mūzikas skolā, kurā kopā ar klavesīnisti Ainu Kalnciemu uzstāsies pazīstamais čellists, savulaik rīdzinieks Ramons Jafe. Viņu izpildījumā skanēs J. S. Baha un G. F. Hendeļa darbi, kā arī čellista īpašā kaislība – karstasinīgais flamenko.

Bez maksas piedāvāta arī 26. novembrī Rīgas Sv. Magdalēnas baznīcā gaidāmā atkaltikšanās ar Rīgas Baha festivāla kori, kuru pēc festivāla direktores iniciatīvas izveidojis Latvijā dzīvojošais jaunais amerikāņu diriģents Kristofers Volšs Sinka. Korī pulcējas pašreizējie un bijušie Latvijas izcilāko profesionālo un amatieru koru dziedātāji. Festivālam viņi gatavo Klaudio Monteverdi kormūzikas izlasi.     

 

Gambu trakulība

Unikāls koncerts notiks 24. novembrī muzeja Rīgas birža nelielajā, greznajā Portretu zālē, jo pirmo reizi Rīgā viesosies gambu kvartets. Čellu priekšteča violas da gamba kvarteta Les Voix Humaines mājvieta ir Kanāda. Ansamblis ieguvis pasaules slavu, pateicoties izcilās baroka un renesanses mūzikas interpretes Sūzijas Neperes radošajai darbībai. Ansamblis ierakstījis ap 90 CD un apceļojis visu pasauli. Kritiķi tā spēles stilu nodēvējuši par virtuozu trakulību. Les Voix Humaines atskaņos J. S. Baha meistardarbu Fūgas māksla – 14 fūgas un četrus kanonus par vienu tēmu. Šīs polifoniskās variācijas radītas nezināmam ideālajam instrumentam.

Rīgā Mazajā ģildē 30. novembrī uzstāsies talantīgais, aizrautīgais pianists Daumants Liepiņš. Jaunais mūziķis ir jau vairāku konkursu laureāts un šogad kļuvis arī par Lielās mūzikas balvu laureātu kategorijā Gada jaunais mākslinieks. Festivālu noslēgs baroka orķestris Hofkapelle München no Vācijas pazīstamā baroka vijolnieka un diriģenta Rīdigera Lotera vadībā 6. decembrī Mazajā ģildē. Orķestris spēlē senos mūzikas instrumentus, un tā skanējumu raksturo ārkārtīgi precīza vēsturiskās muzicēšanas maniere. Tas atzīts par vienu no labākajiem Vācijas baroka orķestriem mūsdienās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja