Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Bērnības milicija: Pasaule ir neērta vieta

Jaunā gadsimta pirmās desmitgades sākumā vienlaikus ar garage rock revival vilni pasaulē arī Latvijā radās vesela virkne jaunu grupu, kas nekādā ziņā nebija visa pirms tam Latvijas mūzikā notikušā un tādējādi lielo pašmāju ierakstu kompāniju meklētā spogulis.

Toties viņus pamanīja mūzikas izdevniecība Tornis, kas jau visu deviņdesmito gadu garumā savā studijā ierakstīja, izdeva un popularizēja "lielajai" pašmāju skatuvei "neērtas" grupas, kuras spēlēja pasaules indie tendencēm atbilstošu vairumam televīzijas un radio zombēto latviešu klausītāju toreiz nesaprotamu progresīvu mūziku.

Jāslēpj radītājs

No visām sākumā pieminētā ātri aizgājušā deviņdesmito gadu sākuma viļņa grupām joprojām aktīva ir vienīgi Bērnības milicija, kuras mūzika balstās pirmām kārtām uz tās līdera Jura Simanoviča dziļi filozofiskajiem un cilvēka personības daudzšķautņainību bez aizspriedumiem un vietām ar nežēlīgu ironiju preparējošajiem tekstiem par mūžīgajām, jebkura indivīda vismaz slepus iepazītajām tēmām - bailēm, nāvi, vainas sajūtu, cilvēka apziņas ķīmisko apstrādi, tās sekām utt. "Mākslas darbam jāslēpj tā radītājs - mākslas baudītājam jātic, ka mākslas darbs ir nevis radīts, bet radies pats. Lai gan cilvēks ir no haosa radusies harmonija vai drīzāk - tieksme uz harmoniju, mākslas princips ir otrāds - ar harmoniju, kārtību parādīt haosu..." pirms pāris gadiem Juris izmantoja Tomasa Manna citātu no Doktora Fausta, raksturojot pats savu daiļradi, bet jaunā albuma Dzeriet van Hutena kakao! nosaukums ir sauklis no 1914.-1915. gadā tapušās krievu rakstnieka Vladimira Majakovska poēmas Mākonis biksēs, ko uz nāvi notiesātais izkliedza kā savu pēdējo vēlēšanos, par ko viņa ģimene saņēma bagātīgu atlīdzību. Arī uz albuma videi draudzīgās no plastmasas detaļām brīvās vāka grāmatiņas redzams Majakovskis, un, kaut dažs tajā saskata līdzības ar skotu grupas Franz Ferdinand vāku dizainiem, tas patiesībā ir pagājušā gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu padomju propagandas plakātu stils, ko savulaik pārņēma arī skotu grupa, bet mūsu Bērnības milicija tam visam ir daudz, daudz tuvāk jau ar savu nosaukumu vien.

"Pasaule ir neērta vieta/Bet tu to esi pelnījis/Un tur ir tava vieta," - Bērnības milicijas noskaņas esences piliens izgaršojams šajās rindās no dziesmas Pasaule ir neērta vieta, bet tas netiek atšķaidīts ar ūdeni kaut kādās proporcijās - esence būs vai katrs piliens, ko pasmelsi no Van Hutena kakao tasītes. Būtiska loma ir arī Jura nolemtības un brīžiem izmisuma pilnajai balss intonācijai, bet laika gaitā vēstījuma pilnveidošanai grupa atrod jaunus krāsu slāņus, ko uz muzikālā audekla jau esošajam uzklāt virsū, to ne vien saglabājot, bet izceļot un pastiprinot - Bērnības milicijā kopš pirmsākumiem ir Juris, kurš spēlē arī ģitāru, un basģitāriste Aiga Upeniece, bet jau pāris gadu grupas skanējumu bagātina bundzinieks Aigars Valdmanis un taustiņinstrumentālists Filips Derums.

Augstākais sasniegums

Jebkuram roka klasikas cienītājam pazīstama lentes šņākoņa, kas ierakstā ļoti izteikti saklausāma sekundes daļu pirms Led Zeppelin dziesmas Immigrant song, un šis efekts jūtams arī Bērnības milicijas jaunajā albumā, jo tas studijā pie Ģirta Laumaņa ierakstīts magnetofona lentē, visus pamatinstrumentus rakstot kopā, pēc tam pievienojot tikai klavieres un balsis. Jau iepriekšējie grupas albumi un arī atsevišķas dziesmas uzskatāmas par mūsdienu latviešu tā saucamās populārās mūzikas klasiku, bet Dzeriet van Hutena kakao! ir Bērnības milicijas augstākais sasniegums gan muzikālā skanējuma ziņā, gan kā vienots divpadsmit kompozīciju albums, kuru vislabāk klausīties visu kopā no sākuma līdz beigām un vajadzības gadījumā tūdaļ visu atkārtot, lai ļautu sev noņemt nākamo tā iedarbības slāni. Tāpat kā citkārt, arī Bērnības milicijas gadījumā latviešu valoda nav šķērslis, kas ceļ robežas - dziesmas no 2008. gada albuma Naktī guļot uz muguras spēlējuši vairāki ASV koledžu radio, to vidū populārie KFJC, KBGA, WFMU, bet leģendārais Krievijas mūzikas kritiķis un dīdžejs Artemijs Troickis, kurš jau sen ir iemīlējis Latvijas Dzeltenos pastniekus, Bērnības milicijas ierakstus ir spēlējis savā pārraidē FM Dostoevsky radio Eho Moskvi.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja